Test 26 zestawów monitorów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Master
Re: Test 26 zestawów monitorów

Post autor: Master » czwartek 16 lis 2006, 00:23

Dzięki - uchwyciłeś sedno ... ja źle napisałem. Wnioski mamy sobie sami wysnuć na podstawie ICHnych wypowiedzi o danej cesze....
jedyne wnioski do ktorych samemu mozesz dojsc po tych testach , to to na ktore z monitorow Cie stac .... ZADNE INNE
Gwarantuje Ci ze nikt z czytelnikow nie kupic Ani EVENT , ani EMU .. bo ktos sprawdził i doszedł do wniosku ze to badziew ..! a potem to opisał w tym tescie . itd...

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 16 lis 2006, 00:25

Monitorów sie nie słucha tylko sie na nich pracuje.

Dziekuje za super rade Ok, od dzisiaj pracuje na monitorach !!! ale nie bede juz ich słuchał wiecej O nie !!! bo to nie praca :)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 16 lis 2006, 01:19

Jesli w tescie Mackie HR824 byly w czolowce, to osobiscie nie interesuje mnie taki test ;)
Chetnie kupie sobie Mackie HR824 do swojego kina domowego, bo ladnie i efektownie graja.

Zeby takie testy zrobic poprawnie, nalezaloby zrobic dziesiatki miksow na roznych monitorach, a potem porownac te miksy na dziesiatkach innych zestawow hifi, boomboxach, car audio, itd.
Spedzic nad tym np. rok czasu. 20 niezaleznych inzynierow dzwieku. Wtedy chetnie taki test przeczytam.
[addsig]

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 16 lis 2006, 02:45

Ciekawe jak to jest z tymi Samsonami RUBICONAMI.... Ma ktoś takie?
Miałem teraz kupować KRK z Music-Town, ale po tych testach sam nie wiem....

[addsig]
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

rt

Post autor: rt » czwartek 16 lis 2006, 05:40

...Jesli w tescie Mackie HR824 byly w czolowce, to osobiscie nie interesuje mnie taki test ;)
Chetnie kupie sobie Mackie HR824 do swojego kina domowego, bo ladnie i efektownie graja.

Zeby takie testy zrobic poprawnie, nalezaloby zrobic dziesiatki miksow na roznych monitorach, a potem porownac te miksy na dziesiatkach innych zestawow hifi, boomboxach, car audio, itd.
Spedzic nad tym np. rok czasu. 20 niezaleznych inzynierow dzwieku. Wtedy chetnie taki test przeczytam.
...
O boski ...

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » czwartek 16 lis 2006, 10:57

O to chodzi. Ale to nie ma sensu, bo projektanci reżyserek wiedzą co tam umieścić, chyba że zamawiają budowę monitorów w specjalistycznej firmie konkretnie dla danego pomieszczenia.

Poza tym zwracam uwagę na przedział cenowy, który adresuje cały test do rynku amatorskiego. Główne monitory w studio to wydatek znacznie powyżej 1000 funtów.

Awatar użytkownika
pau

Post autor: pau » czwartek 16 lis 2006, 16:15

Poza tym zwracam uwagę na przedział cenowy, który adresuje cały test do rynku amatorskiego. Główne monitory w studio to wydatek znacznie powyżej 1000 funtów.
...
FM (c) nie jest magazynem audiofilskiem, lecz raczej nastawionym na mniej więcej zwykło-zjadaczo-chlebowego producenta. I to raczej el muzyki. Stąd i propozycje są dość nieskomplikowane.

A co do Tannoy 8D to jest tam też ostrzeżenie o "niekontrolowalności" basów (cokolwiek to miałoby oznaczać). A że wstęgi wygrywają... no pewno. Ale czy boomboxy mają potem wstęgi?
Moje :-): Moog Source, SC Prophet 600, Jupiter 6, A-Juno 2, SH 101, R8M, Matrix 6r, Ensoniq Fizmo ...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 16 lis 2006, 16:32

Dziekuje za super rade Ok, od dzisiaj pracuje na monitorach !!! ale nie bede juz ich słuchał wiecej O nie !!! bo to nie praca :) ...
proszę bardzo i cieszę się iż z takim entuzjazmem ją przyjałeś
pozdr

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 16 lis 2006, 21:15

No niestety, test testami... najlepszym testem są opinie ludzi na forach po 10latach ;]

Niestety cena musi za sobą jakość nieść, tak samo jak prawa fizyki są niezmienne, monitory muszą być niezawodne po x-miesiącach, musza pracowac ciągle z takimi samymi parametrami, oddawać wierność brzmienia itp itd.

Kazdego monitora da sie nauczyć i na nich modzić kawałki, też innaczej wybiera monitory osoba która tylko robi muzyczne pomysły, innaczej która non stop zarabia na masterowaniu i mixowaniu kawałków.

Obecnie sam staje przed wyborem cena/model/jakość - wiadomo, wydać mało kupić dobrze. Mam swoje typy no ale test to test, czasami warto poczytać jak inni monitory oceniają.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

jd73

Post autor: jd73 » piątek 17 lis 2006, 02:06

...
A moim skromnym Zdaniem, w E&S , naprawde dawno nie czytałem nic specjalnie interesujacego mnie ...

JA pierdziu co za LUDZISKA !!!! ...
I niestety musze przyznac Ci racje, ostatnimi czasy zawartosc E&S raczej nie porywa ostatniego numeru nawet nie kupowałem, poniewaz nie było nic ciekawego , przynajmniej dla mnie ...
Zgadzam się! Ostatnio mam wrażenie że robi się z tego gazeta 'komputerowa" a nie muzyczna. Coraz więcej tu STUDIO (KOMPUTER) niż ESTRADY

ODPOWIEDZ