Korg PA1x Pro- problem z wyświetlaczem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
czoper
Korg PA1x Pro- problem z wyświetlaczem

Post autor: czoper » czwartek 09 lis 2006, 18:25

Posiadam Korga pa1 X pro.Od pewnego czasu przy pierwszym wlaczaniu instrumentu wyswietlacz jest ciemny /znaki sa widoczne na jakies 20%/,mimo ze instrument jest w pelni sprawny. przy kolejnym szybkim wlaczeniu instrumentu wyswietlacz dziala w pelni sprawnie.
pozdrawiam

richtig

Re: Korg PA1x Pro- problem z wyświetlaczem

Post autor: richtig » czwartek 09 lis 2006, 19:37

Z tego co pamiętam instrument ten ma regilowany kontrast. W najlepszym razie siada potencjometr regulacji, w najgorszym sam nie wiem co. Raczej sam tego nie naprawisz.
www.myspace.com/pchelki

czoper

Post autor: czoper » czwartek 09 lis 2006, 19:50

...Z tego co pamiętam instrument ten ma regilowany kontrast. W najlepszym razie siada potencjometr regulacji, w najgorszym sam nie wiem co. Raczej sam tego nie naprawisz....
napewno nie jest to usterka potencjometru

[addsig]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 09 lis 2006, 20:18

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:43 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

m-arian

Post autor: m-arian » czwartek 09 lis 2006, 21:06

Znam ten problem i myślę, że wiem jak go rozwiązać, a przynajmniej u mnie działa zawsze, a w moim pokoiku to nie pierwszy instrument serii PA.
Mianowicie podczas włączania, lub zaraz po (czasami wyświetlacz może wogóle nie świecić jasno po uruchomieniu) świecę kilka sekund latareczką na wyświetlacz. Działa to jak jakaś bateria słoneczna. Nie wiem dlaczego, ale działa i to najważniejsze. Dodam, że dzieje się to tylko w momencie gdy uruchamiam instrument w ciemnym pomieszczeniu, a także, że zdarza się to dość rzadko

Spróbuj i napisz jak wypadł test, a jak potwierdzisz, to moja metoda będzie pomocna dla innych użytkowników tych sprzęcików jeśli mają taki problem.

Dodam, że w modelu PA80 nigdy nic takiego mnie nie spotkało. No cóż, może te nowsze są jakieś inne... (?).

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 09 lis 2006, 21:16

Post został usunięty.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ