Roland Juno-G vs Roland TR-61

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
sindaril
Roland Juno-G vs Roland TR-61

Post autor: sindaril » piątek 03 lis 2006, 16:50

Po kilku latach gry na Rolandzie d-50+ Atari ST i Cubase sprzedałem go i rozpoczęłem nowy etap w miom zyciu ( studia , praca , rodzina ) teraz chciałbym wrócić na łono el-muzyki w "moich" czasach szczytem marzeń był Roland xp-30 , teraz trudno znależć na rynku nawet XP-80 .

Z tego powodu zwracam się z uprzejma prośbą do wszystkich zarówno profesjonalistów jak i amatorów o prównanie rolanda i korga ( jako że po wielu dniach przeszukiwania internetu mój wybór zawęził sie do tych dwóch instrumentów)

" ... nie pozwólcie by wasze marzenia zarosły chwastami.." moje niestety zarosły:-( więc proszę Was o pomoc i naprowadzenie mnie na właściwą ścieżkę. Na sprzęcie bedę grał( i cos tam" tworzył" ) głównie w domu i jako że nie jestem zbytnio biegły we wspólczesnych sequencertach i samplerach w formie programów komputerowych zależy mi na tym by sprzęt miał już własmny seqencer , zależy mi na łatwym i bezproblemowym magazynowaniu danych i gotowej muzyki na płycie CD.
Nie jestem ufixowany na Rolandzie dlatego potrzebuje w miare obiektywnej oceny nie związanej z preferencjami ( może ktoś grał na obu instrumentach? ) przyjme każdą ( absolutnie) radę . W sklepach każdy zachwala co ma a tu piszą muzycy praktycy dlatego wiąże wielkie nadzieje z tym forum .
Jeżeli chodzi o moje preferancje to gram głównie coś podobnego do tego czego słucham ( technicznie jestem po szkole muzycznej IIst. fortepian --daaaawno temu) a słucham Jarra, vangelisa, mike oldfielda, Tangerine dream, Preisnera, Bilińskiego.
jak już zorienowaliście się pewnie im sprzet jest łatwiejszy w obsłudze tym bardziej przyjazny dla mnie . aaaaaaa i jeszcze jedno czy 128 polifonia faktycznie stawia wyżej rolanda nad 64polif. Korgiem ?? czy w praktyce to się wogóle przydaje ?

DZIEKUJE ZA KAŻDĄ ODPOWIEDZ

Awatar użytkownika
preceli

Re: Roland Juno-G vs Roland TR-61

Post autor: preceli » piątek 03 lis 2006, 17:04

...DZIEKUJE ZA KAŻDĄ ODPOWIEDZ ...
Fajnie, że się rozpisałeś, zobacz jednak co napisałes w temacie
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 03 lis 2006, 17:13

O.K. Tam se obacz:
- Roland Juno-G
- Korg TR-61
[addsig]

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 03 lis 2006, 18:56

...O.K. Tam se obacz:

albo tam: http://www.rolandus.com/

..................

Pozdrowka!

Awatar użytkownika
sindaril

Post autor: sindaril » piątek 03 lis 2006, 23:17

......DZIEKUJE ZA KAŻDĄ ODPOWIEDZ ...
Fajnie, że się rozpisałeś, zobacz jednak co napisałes w temacie
...
w temacie napisałem wszystko oco mi chodzi . Czyli jaki instrument mam wybrać . proszę was o radę. Zwłaszcza tych co mieli z tymi klawiszami do czynienia.

Awatar użytkownika
sindaril

Post autor: sindaril » piątek 03 lis 2006, 23:19

...O.K. Tam se obacz:
- Roland Juno-G
- Korg TR-61
...
wszystki dane pisemne na ten temat już widziałem . interesuje mnie rada od praktyków .

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » sobota 04 lis 2006, 00:45

w temacie napisałem wszystko oco mi chodzi . Czyli jaki instrument mam wybrać . proszę was o radę. Zwłaszcza tych co mieli z tymi klawiszami do czynienia. ...
Kolego szanowny... cos takiego jak Roland TR-61 nie istnieje, przeczytaj jeszcze raz co napisales w temacie
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 04 lis 2006, 16:10

..wszystki dane pisemne na ten temat już widziałem . interesuje mnie rada od praktyków ....

Gdybyś choć trochę przemyślał swe pytanie to sam i szybko doszedłbyś do wniosku, że jeśli ktoś ma jeden z tych modeli, to spokojnie odpuści sobie drugi. Bo na kiego mu dwie "robostacje"? I patrząc na to w ten sposob sam powiedz, kto Ci odpowie?
Ale niech tam.
Jeśli masz jakikolwiek instrument ze stacji Rolanda to bierz tego Juno. Jeśli zaś wcześniej "walczyłeś" z Korgiem i pozostały Ci po nim "przydatki", to w ciemno bierz TR-61. Czemu? Ano temu, iż w aranżach oba modele mocno nie do końca chcą się "kleić" ze swym soundem
[addsig]

nielub

Post autor: nielub » sobota 04 lis 2006, 22:24

odpowiedź na identyczne pytanie zadane na innym forum:

http://instrumentyklawiszowe.com/

Zwróć uwagę, że odpowiadający jest zapalonym użytkiem Korga, więc raczej nie faworyzuje Rolanda.

Awatar użytkownika
sindaril

Post autor: sindaril » niedziela 05 lis 2006, 19:12

...w temacie napisałem wszystko oco mi chodzi . Czyli jaki instrument mam wybrać . proszę was o radę. Zwłaszcza tych co mieli z tymi klawiszami do czynienia. ...
Kolego szanowny... cos takiego jak Roland TR-61 nie istnieje, przeczytaj jeszcze raz co napisales w temacie...
fakt pomyliłem się , chodziło mi oczywiście o korga

ODPOWIEDZ