Zdwojenie brzmienia gitary

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:
Re: Zdwojenie brzmienia gitary

Post autor: Kuma » sobota 28 paź 2006, 00:46

No,...... jestem przekonany, że jest jedna. I baaaaardzo chciałbym umieć uzyskać taki efekt. Ale może zbyt ufam własnym uszom.
Jeśli są tam nagrane dwie ścieżki, w których w wysokości tonu i długości nutek nie ma nawet minimalnej różnicy, to Chancewicz z Mechu jest robotem.

A jeśli nie jest?..... To jak to zrobili technicznie?...
A bo ja wiem? Klasyczny dubel moim zdaniem - nic strasznego tam się nie dzieje w sensie gitarowym(przecież w końcu jest trochę ludzi potrafiących 1000xmasakryczniejsze rzeczy wygrywać na instrumentach). A takie riffy nagrywa się i cztero i więcej krotnie, jak jest potrzeba i nie ma że boli .
Po drugie, jest ostatecznie przecież coś takiego jak edycja (również w razie potrzeby).

Żadna wtyczka nie da tego, co dobry, prawdziwy dubel .

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 28 paź 2006, 00:52

Wiem to na pewno, że można tak powtórzyć zagraną partię (grając ją jeszcze raz), że nawet nie usłyszysz prawie różnicy po połączeniu dwóch ścieżek. Mam to sprawdzone i na wcale nie najlepszym gitarzyście. Kazałem mu zdublować dokładnie to, co słyszy i to był błąd. Chłopak zagrał identycznie i okazało się, że to wcale nie o to chodzi. Muszą być małe odchyły, żeby był ten efekt zdwojenia...

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » sobota 28 paź 2006, 01:13

...Wiem to na pewno, że można tak powtórzyć zagraną partię (grając ją jeszcze raz)
Zgadzam się absolutnie! Wystarczy, że gitarzysta ćwiczy choć trochę z metronomem ;)
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 28 paź 2006, 08:26

......Wiem to na pewno, że można tak powtórzyć zagraną partię (grając ją jeszcze raz)
Zgadzam się absolutnie! Wystarczy, że gitarzysta ćwiczy choć trochę z metronomem ;)
...
Poł godzinki, kawka, pociąć i poprostować. Wyjdzie świetne stereo, z prawie idealnie podobna partia w lewym i prawym kanale. Ja robie tylko w ten sposob.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 28 paź 2006, 12:24

Poł godzinki, kawka, pociąć i poprostować. Wyjdzie świetne stereo, z prawie idealnie podobna partia w lewym i prawym kanale. Ja robie tylko w ten sposob....

Pytajacemu nie chodzi TYLKO o stereo. HINT podalem wyzej
A ze dubel ma byc, to inna sprawa.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » sobota 28 paź 2006, 13:02

...skopiuj nagrany slad na drugi, umieść go po przeciwnej stronie, co oryginał i przesuń w przód 5-8 milisekund...

kiepska metoda, bedzie flanger, w dodatku zle zachowujacy sie w mono,
brzmienie stanie sie sztuczne
...
nie bedzie zadnego flangera ani chorusa, to jest calkiem dobry sposob.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 28 paź 2006, 13:25

...nie bedzie zadnego flangera ani chorusa, to jest calkiem dobry sposob....
Mnie i tak ten sposób (jego efekt) się nie podoba, bez różnicy, jak go nazywać. Już lepiej skopiować dany ślad i nałożyć na kopię ten flanger. Może to kwestia gustu, a na pewno danego śladu gitary. Każde wykonanie/ujęcie inaczej daje się miksować i obrabiać. Nie ma ogólnej zasady. Nawet duble nie zawsze się sprawdzają. Są różne okoliczności.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 28 paź 2006, 13:27

...nie bedzie zadnego flangera ani chorusa, to jest calkiem dobry sposob....
Mnie i tak ten sposób (jego efekt) się nie podoba, bez różnicy, jak go nazywać. Już lepiej skopiować dany ślad i nałożyć na kopię ten flanger. Może to kwestia gustu, a na pewno danego śladu gitary. Każde wykonanie/ujęcie inaczej daje się miksować i obrabiać. Nie ma ogólnej zasady. Nawet duble nie zawsze się sprawdzają. Są różne okoliczności.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 28 paź 2006, 13:34

......skopiuj nagrany slad na drugi, umieść go po przeciwnej stronie, co oryginał i przesuń w przód 5-8 milisekund...

kiepska metoda, bedzie flanger, w dodatku zle zachowujacy sie w mono,
brzmienie stanie sie sztuczne
...
nie bedzie zadnego flangera ani chorusa,

Nie w sensie efektu flanger jako takiego.

to jest calkiem dobry sposob....

Po pierwsze zobacz, co sie stanie w mono, (szczegolnie na roznych wyskokosciach dzwieku), a po drugie, sprobuj ta metoda choc TROCHE zblizyc sie do brzmienia, ktore miales w podanym przykladzie dzwiekowm

Napisz nam wszystkim, co uzyskales :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

mah

Post autor: mah » sobota 28 paź 2006, 13:50

...Pytasz, czy stwierdzasz?...

No,...... jestem przekonany, że jest jedna. I baaaaardzo chciałbym umieć uzyskać taki efekt. Ale może zbyt ufam własnym uszom.
Jeśli są tam nagrane dwie ścieżki, w których w wysokości tonu i długości nutek nie ma nawet minimalnej różnicy, to Chancewicz z Mechu jest robotem.

A jeśli nie jest?..... To jak to zrobili technicznie?...
Witam. Ustawienie dwóch lub trzech mikrofonów w różnych odległościach od głośnika, może dać efekt o który Ci chodzi ( oczywiście na jeden kanał). Napewno trzeba sie troche pobawić z ustawieniami mic.
Gitarzysta zespołu Mech z tego co wiem posiada własne studio , dodając do tego , że to bardzo kontaktowi ludzie można spróbować skontaktować się z nim i zapytac o parę rzeczy.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ