2x MIDI na SB Live

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Fant
2x MIDI na SB Live

Post autor: Fant » czwartek 26 paź 2006, 11:35

Wiem że na temat współpracy 2-ch sb Live na jednym komputerze juz bylo,i że nie jest to możliwe.Chodzi mi o coś troszke innego...Na stacjonarnym komputerze używam niestety sb live.Posiadam 2-gi egzemplaz i jestem ciekaw czy jest mozliwość użycia go jako dodatkowego interface'u MIDI.Chodzi o to zeby zainstalować w 2-giej karcie tylko sterowniki Game port'u.Czy jest możliwość żeby to zadziałało?Potrzebuje poprostu kolejnych 16 kanałów midi.
Dzieki za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
JacekH

Re: 2x MIDI na SB Live

Post autor: JacekH » czwartek 26 paź 2006, 15:00

...Wiem że na temat współpracy 2-ch sb Live na jednym komputerze juz bylo,i że nie jest to możliwe.Chodzi mi o coś troszke innego...Na stacjonarnym komputerze używam niestety sb live.Posiadam 2-gi egzemplaz i jestem ciekaw czy jest mozliwość użycia go jako dodatkowego interface'u MIDI.Chodzi o to zeby zainstalować w 2-giej karcie tylko sterowniki Game port'u.Czy jest możliwość żeby to zadziałało?Potrzebuje poprostu kolejnych 16 kanałów midi.
Dzieki za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam
...
Spokojnie możesz używać. Sekwencery najczęściej kontrolują wysyłanie zdarzeń MIDI w określonej pozycji w oparciu o zegar audio, więc ilość kart/portów MIDI nie ma większego znaczenia.

Jacek

Fant

Post autor: Fant » czwartek 26 paź 2006, 16:13

Spokojnie możesz używać. Sekwencery najczęściej kontrolują wysyłanie zdarzeń MIDI w określonej pozycji w oparciu o zegar audio, więc ilość kart/portów MIDI nie ma większego znaczenia.
Jacek...

Dzięki za odpowiedź.Jeszcze jedno,jak rozwiązać sprawe sterowników,no bo chyba obie karty nie będą chodzić pod jednym sterem.Czy w 2-giej karcie instalować tylko Game port?
Aha...dotychczas używałem/używam kx'ów.
Pozdrawiam
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 26 paź 2006, 22:54

> jak rozwiązać sprawe sterowników,no bo chyba obie karty nie będą chodzić pod jednym sterem.

W przypadku kart audio ma to znaczenie takie, że jeżeli sterownik pozwala na obsługę kilku kart to wtedy przez program audio widziane są one jako jedno urządzenie. Tak działają sterowniki ASIO dla RME, M-Audio. Ale w przypadku SB i MIDI nie ma to znaczenia. A na płycie głównej nie masz Game Portu?

Jacek

ODPOWIEDZ