Roland SP 606 a Akai MPC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
keiaz
Roland SP 606 a Akai MPC

Post autor: keiaz » poniedziałek 23 paź 2006, 16:25

Zastanawiałem się także nad zakupem samplera Roland SP 606 (na raty) kosztuje 2650,-. Jak myślicie jest to dobra alternatywa dla AKAI MPC? Czy jest to podobnie wydajna maszyna?
LEPIEJ ROBIĆ NIŻ GADAĆ

richtig

Re: Roland SP 606 a Akai MPC

Post autor: richtig » poniedziałek 23 paź 2006, 16:52

Jeżeli się nie mylę, to już trzeci wątek na ten sam temat założony przez Ciebie.
Nie śmieć.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
keiaz

Post autor: keiaz » poniedziałek 23 paź 2006, 16:53

...Jeżeli się nie mylę, to już trzeci wątek na ten sam temat założony przez Ciebie.
Nie śmieć....
Myslisz się bo pytałem o Rolanda sp 303
LEPIEJ ROBIĆ NIŻ GADAĆ

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 23 paź 2006, 18:27

No to przepraszam.

A wracając do tematu:
Mam sp606, żałośnie mała polifonia (8 głosów) umożliwia jedynie korzystanie z tego samplera jako odtwarzacz loopów (zwłaszcza, że czyta on sample bezpośredio z karty CF max 512MB) i multiefektu (2 mfxy, master, filtr sterowany dbeamem). Poza tym sekwencer z idiotycznym systemem zmieniania patternów na żywo (od biedy można go do czegoś użyć) i to w sumie wszystko.
Gdybym miał jeszcze raz kupować, wybrałbym raczej coś innego.

PS. W sumie do muzyki opartej na prostych rytmach (hiphop, taneczna itp) powinien starczyć
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
keiaz

Post autor: keiaz » poniedziałek 23 paź 2006, 18:46

...No to przepraszam.

A wracając do tematu:
Mam sp606, żałośnie mała polifonia (8 głosów) umożliwia jedynie korzystanie z tego samplera jako odtwarzacz loopów (zwłaszcza, że czyta on sample bezpośredio z karty CF max 512MB) i multiefektu (2 mfxy, master, filtr sterowany dbeamem). Poza tym sekwencer z idiotycznym systemem zmieniania patternów na żywo (od biedy można go do czegoś użyć) i to w sumie wszystko.
Gdybym miał jeszcze raz kupować, wybrałbym raczej coś innego.

PS. W sumie do muzyki opartej na prostych rytmach (hiphop, taneczna itp) powinien starczyć...
Dziękuje bardzo za odpowiedz. Mam spory problem bo chciałbym sobie właśnbie kupiś niedrogi sampler z dużymi padami i mam nielada dylemat. Rozważałem właśnie tez Rolanda SP 303 ale obawiam się że po jakimś czasie przestanie mi wystarczać jako kreatywny sampler. W gruncie rzeczy nie wiem na co się zdecydować bo na AKAI MPC odpada bo za drogie chyba że da się zdobyć na raty jakiś tańszy model?
LEPIEJ ROBIĆ NIŻ GADAĆ

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » poniedziałek 23 paź 2006, 19:22

Dziękuje bardzo za odpowiedz. Mam spory problem bo chciałbym sobie właśnbie kupiś niedrogi sampler z dużymi padami i mam nielada dylemat. Rozważałem właśnie tez Rolanda SP 303 ale obawiam się że po jakimś czasie przestanie mi wystarczać jako kreatywny sampler. W gruncie rzeczy nie wiem na co się zdecydować bo na AKAI MPC odpada bo za drogie chyba że da się zdobyć na raty jakiś tańszy model?...
A co z akai MPC 500? Jest tańszy. Choć w sumie to taka wersja "travel" to może Ci wystarczy. pozdro

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 23 paź 2006, 20:22

Aaa, i bym zapomniał. sp606 ma bardzo kiepskie pady (nie mam porównania z produktami innych producentów). Niemożliwym prawie jest zagranie w miarę realistycznego bitu na samplach instr. akustycznych, bardzo skokowa i trudna do wyczucia dynamika.
Potwierdza to tylko fakt, iż ten roland nadaje się tylko do loopów :(
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
keiaz

Post autor: keiaz » poniedziałek 23 paź 2006, 22:39

...Dziękuje bardzo za odpowiedz. Mam spory problem bo chciałbym sobie właśnbie kupiś niedrogi sampler z dużymi padami i mam nielada dylemat. Rozważałem właśnie tez Rolanda SP 303 ale obawiam się że po jakimś czasie przestanie mi wystarczać jako kreatywny sampler. W gruncie rzeczy nie wiem na co się zdecydować bo na AKAI MPC odpada bo za drogie chyba że da się zdobyć na raty jakiś tańszy model?...
A co z akai MPC 500? Jest tańszy. Choć w sumie to taka wersja "travel" to może Ci wystarczy. pozdro...
Ale powiedz mi jedną rzecz: AKAI MPC 500 jest automatem perkusyjnym. Da sie do niego zaimportować wav-y i grać samplami i brzmieniami??
LEPIEJ ROBIĆ NIŻ GADAĆ

ODPOWIEDZ