...Zapytam jeszcze o instalacje dysku sata.
Czy jest jakaś dyskietka startowa coś jak win98.
Chodzi mi o start i sformatowanie partycji ntfs??
A moze wszystko zrobie z cd instalatora XP .
Nie wiem czy płyta wykryje odrazu dysk sata??
Sory ale w dziedzinie komuterów jestem troche do tyłu....
Jesli twoja plyta głowna ma złącza SATA oznacza to równieź BIOS ma odpowiednie procedury rozruchowe dla takiego dysku. Jesli chodzi o formatowanie dysku, to można to zrobić za pomocą programu FDISK ktory znajduje się na dyskietce startowej WIN98 lub jezeli masz dysk z ktorego startuje system zrobic z poziomu systemu. Wtedy uzyjesz np. Darmowego programu Pargon Partition Manager.
Logic 5.5.1 - dysk ATA 100 czy SATA?
Re: Logic 5.5.1 - dysk ATA 100 czy SATA?
jaki masz chipset płyty??
jeśli np nForce4 (lub nowszy) to nie potrzeba żadnej dodatkowej dyskietki
jeśli jest potrzebna to pliki na nią znajdują się na płytce ze sterownikami od płyty głównej na pewno potrzeba dyskietki do VIA KT400, KT600, nForce2, nie wiem jak przy intelu.
Przy instalacji pojawia się na dole napis o dodatkowych sterownikach i skrót klawiaturowy ALT+F2 (F4) nie pamiętam dokładnie, ale to pierwsza lub druga informacja instalatora XP na dolnym pasku.
jeśli np nForce4 (lub nowszy) to nie potrzeba żadnej dodatkowej dyskietki
jeśli jest potrzebna to pliki na nią znajdują się na płytce ze sterownikami od płyty głównej na pewno potrzeba dyskietki do VIA KT400, KT600, nForce2, nie wiem jak przy intelu.
Przy instalacji pojawia się na dole napis o dodatkowych sterownikach i skrót klawiaturowy ALT+F2 (F4) nie pamiętam dokładnie, ale to pierwsza lub druga informacja instalatora XP na dolnym pasku.
...umm
nie doczytałem masz VIA KT600 będzie ci potrzebna dyskietka
dyskietkę zrobi ci programik na płycie CD od płyty głównej, gdzieś w katalogu sata albo chipset. Będzie tak jakiś *.exe z ikoną dyskietki pewnie.
Przy instalacji wkładasz dyskietke i CD z XP potem ten skrót klawiaturowy i poprosi o wybór sterownika z dyskietki. Wybierasz potem enter i instalacja leci dalej. Jak coś nie tak zrobiłeś to instalator ci powie że nie widzi dysku. Czyli coś trzeba będzie poprawić. Jak kupisz dysk SATAII to powinna być zworka do wymuszenia SATA150 (czyli zwykłe SATA), czasami też jest taka zworka przy zwykłym SATA i też nie działa jak nie ustawisz zworki, ale tylko czasami zależy od dysku i chipsetu. Na pewno w biosie musisz włączyć SATA.
SATA i ATA133 (maxtor, polecam 9 bo 10 charczy bardziej) mają podobną wydajność. Jak kupisz sata2 to zyskasz przy modernizacji kompa i wydajność na tym dysku ci się podniesie sporo. (z ok 50 do 70tys KB/s maxtor17 160GB)
nie doczytałem masz VIA KT600 będzie ci potrzebna dyskietka
dyskietkę zrobi ci programik na płycie CD od płyty głównej, gdzieś w katalogu sata albo chipset. Będzie tak jakiś *.exe z ikoną dyskietki pewnie.
Przy instalacji wkładasz dyskietke i CD z XP potem ten skrót klawiaturowy i poprosi o wybór sterownika z dyskietki. Wybierasz potem enter i instalacja leci dalej. Jak coś nie tak zrobiłeś to instalator ci powie że nie widzi dysku. Czyli coś trzeba będzie poprawić. Jak kupisz dysk SATAII to powinna być zworka do wymuszenia SATA150 (czyli zwykłe SATA), czasami też jest taka zworka przy zwykłym SATA i też nie działa jak nie ustawisz zworki, ale tylko czasami zależy od dysku i chipsetu. Na pewno w biosie musisz włączyć SATA.
SATA i ATA133 (maxtor, polecam 9 bo 10 charczy bardziej) mają podobną wydajność. Jak kupisz sata2 to zyskasz przy modernizacji kompa i wydajność na tym dysku ci się podniesie sporo. (z ok 50 do 70tys KB/s maxtor17 160GB)
nie spotkalem sie z zadnym nforcem ktory by wymagal sterownikow przy instalacji......generalnie mialbys do plyty glownej plyte ze strownikami - plyte bo z dyskietek sie juz nie korzysta i zaden nowy komp nie posiada....
co do dyskow to roznica wydajnosci miedzy ata100 a ata133 jest bardzo znikoma i wciaz nie kazda plyta oferuje ata133......
sata jest kompatybilna z sata2 i nie ma tam zadnej zworki do zmiany trybu - wykrywane jest to automatycznie jak w przypadku usb
nie kupuj dysku sata bo w niektorych momentach jest wolniejszy od ata100
jak juz tylko sata2 ale wiaze sie to z wymiana plyty glownej
co do dyskow to roznica wydajnosci miedzy ata100 a ata133 jest bardzo znikoma i wciaz nie kazda plyta oferuje ata133......
sata jest kompatybilna z sata2 i nie ma tam zadnej zworki do zmiany trybu - wykrywane jest to automatycznie jak w przypadku usb
nie kupuj dysku sata bo w niektorych momentach jest wolniejszy od ata100
jak juz tylko sata2 ale wiaze sie to z wymiana plyty glownej
wszelkie formatowanie i partycjonowanie zrobisz z instalki windowsa - bez najmniejszych problemow ale uwaznie czytaj komunikaty bo niechcacy mozesz zainstalowac system nie na tej partycji co chcesz
do nForce2 potrzebny jest sterownik, a czy da się zrobić to z płyty nie wiem nie próbowałem, z dyskietki na pewno. Instalowałem system na Abicie AN7 i dyskietka była potrzebna. Przy VIA400-600 również. Co do zworek jak pisałem czasem są, czasem nie ma (SATA150 only - przy SATA) przy SATA2 nie pamiętam, (maxtor o którym pisałem ma zworkę dla SATA300<=>wymuś, i auto default )
ATA133 jest od KT400 standardem
Co do wydajności się zgadzam ATA100, 133 i SATA150 są bardzo podobne. Tyle, że w nowych płytach jest czasem już tylko jedno gniazdo IDE co może zmuszać w przyszłości do podłączenia go na jednej taśmie z DVD po modernizacji. Sata2 będzie chodzić pod VIA Kt600 i tak (bez przełączonej zworki na SATA300only) domyślnie zworka jest na auto i będzie działać.
Wątpliwości rozwieją ci w sklepie.
ATA133 jest od KT400 standardem
Co do wydajności się zgadzam ATA100, 133 i SATA150 są bardzo podobne. Tyle, że w nowych płytach jest czasem już tylko jedno gniazdo IDE co może zmuszać w przyszłości do podłączenia go na jednej taśmie z DVD po modernizacji. Sata2 będzie chodzić pod VIA Kt600 i tak (bez przełączonej zworki na SATA300only) domyślnie zworka jest na auto i będzie działać.
Wątpliwości rozwieją ci w sklepie.
dobra rada - najbardziej oplacalne dyski na ta chwile to 250 GB - taki szczegol ale wieksze kosztuja juz sporo wiecej a mniejsze niewiele mniej....
Ja pracuje na Logic 5.5.1 z dyskiem sata 2 płyta to Asus A8N32 Sli jeden dysk sata2 80 gb 8mb pamięci postawiony mam na nim system drugi sata2
250 gb16 mb pamięci na nim mam Logic i sample tworze na VSti czasem jakieś sample loopy itd z czystej ciekawości kiedyś próbowałem odtworzyć loopy różne różnej długości każdy inny doszedłem do 25 bez problemów później było różnie czasem i przy 38 nic się nie działo ale po chwili zapętlone sample czasem blokowały i tak było do 43 więcej już nie zapinałem bo było coraz gorzej. Ale jedną zauważyłem ciekawostkę posiadam dysk Segate barracuda ATA IV
60 gb służy mi do transportu praca dom i postawiłem na nim system o dziwo o wiele szybciej startował system jak z sata 2 zworkę miałem na master a sata 2 doszedłem do porównywalnej prędkości startu systemu jak utworzyłem partycje na system 15 gb i o co tu chodzi ....
Co komp to inaczej niema jednej reguły .
250 gb16 mb pamięci na nim mam Logic i sample tworze na VSti czasem jakieś sample loopy itd z czystej ciekawości kiedyś próbowałem odtworzyć loopy różne różnej długości każdy inny doszedłem do 25 bez problemów później było różnie czasem i przy 38 nic się nie działo ale po chwili zapętlone sample czasem blokowały i tak było do 43 więcej już nie zapinałem bo było coraz gorzej. Ale jedną zauważyłem ciekawostkę posiadam dysk Segate barracuda ATA IV
60 gb służy mi do transportu praca dom i postawiłem na nim system o dziwo o wiele szybciej startował system jak z sata 2 zworkę miałem na master a sata 2 doszedłem do porównywalnej prędkości startu systemu jak utworzyłem partycje na system 15 gb i o co tu chodzi ....
Co komp to inaczej niema jednej reguły .
Dziękuje wam panowie za rady i pozdrawiam.
Dużo sie od Was dowiedziałem (z nową technologią zostałem troche w tyle)
Jeszce raz dzięki
Andrzej G.
Dużo sie od Was dowiedziałem (z nową technologią zostałem troche w tyle)
Jeszce raz dzięki
Andrzej G.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO