Czy mix down ścieżki midi pogarsza jej jakośc dźwiękową?
Jeśli mam utwór złożony z 10 ścieżek midi które są przyporządkowane poszczególnym instrumentom vst i dxi, to jeśli każdą z nich zamienie na audio (mix down każdej z poszczególnych ścieżek przez 10 razy) .Następnie gdy te dziesięc ścieżek już audio zmiksuje do jednego pliku dźwiękowego to czy uzyskam jakośc dźwiękową na takim samym poziomie co mix down 10 ścieżek midi do jednego pliku dźwiękowego?
Czy mix down ścieżki MIDI pogarsza jej jakość dźwięku?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Re: Czy mix down ścieżki MIDI pogarsza jej jakość dźwięku?
Jeżeli wszystkie mixy, downmixy itd będziesz robił z takimi samymi parametrami z jakimi odsłuchujesz, to jakość musi być taka sama
www.myspace.com/pchelki
...Jeżeli wszystkie mixy, downmixy itd będziesz robił z takimi samymi parametrami z jakimi odsłuchujesz, to jakość musi być taka sama...
Niekoniecznie! W Acid 5.0 miałem wiele razy przypadek, ze po mixdownie slychac bylo bzyki, pierdy, trzaski.
Niekoniecznie! W Acid 5.0 miałem wiele razy przypadek, ze po mixdownie slychac bylo bzyki, pierdy, trzaski.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
......Jeżeli wszystkie mixy, downmixy itd będziesz robił z takimi samymi parametrami z jakimi odsłuchujesz, to jakość musi być taka sama...
Niekoniecznie! W Acid 5.0 miałem wiele razy przypadek, ze po mixdownie slychac bylo bzyki, pierdy, trzaski....
Możliwe, ale to wina komputera raczej, niż technologii. Zamiana pojedyńczych śladów MIDI na audio krok po kroku ma głęboki sens w przypadku słabszych liczydeł. Ostateczny miks śladów audio musi zaowocować identycznym rezultatem, a jest znacznie łatwiejszym zadaniem dla komputera niż synteza i miks jednocześnie.
MD
Niekoniecznie! W Acid 5.0 miałem wiele razy przypadek, ze po mixdownie slychac bylo bzyki, pierdy, trzaski....
Możliwe, ale to wina komputera raczej, niż technologii. Zamiana pojedyńczych śladów MIDI na audio krok po kroku ma głęboki sens w przypadku słabszych liczydeł. Ostateczny miks śladów audio musi zaowocować identycznym rezultatem, a jest znacznie łatwiejszym zadaniem dla komputera niż synteza i miks jednocześnie.
MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
gdy te dziesięc ścieżek już audio zmiksuje do jednego pliku dźwiękowego to czy uzyskam jakośc dźwiękową na takim samym poziomie co mix down 10 ścieżek midi do jednego pliku dźwiękowego?...
uzyskasz tę samą jakość bo de facto zrobisz to samo, co dzieje się wewnątrz sekwencera w czasie odtwarzania tych ścieżek. Sekwencer de facto właśnie generuje osobne ścieżki z poszczególnych instrumentów, a potem sumuje je w mikserze programu.
uzyskasz tę samą jakość bo de facto zrobisz to samo, co dzieje się wewnątrz sekwencera w czasie odtwarzania tych ścieżek. Sekwencer de facto właśnie generuje osobne ścieżki z poszczególnych instrumentów, a potem sumuje je w mikserze programu.
Ogromne dzięki za fachową pomoc!!!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
MD...
błędnie napisany program też może powodować coś takiego. A wiemy, ze błędy w programach nie są żadnemu producentowi oprogramowania obce!
MD...
błędnie napisany program też może powodować coś takiego. A wiemy, ze błędy w programach nie są żadnemu producentowi oprogramowania obce!
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
Tak się robi nie tylko w przypadku Vst ale także zewnętrznych syntezatorów. Jakość musi być ta sama chyba, że nagrywawzs z innymi parametrami niż jest generowany dźwiek w syncie. Pomyśl logicznie jak by miały brzmieć inaczej to przecież cały finalny miks, zawierający dajmy na to X vst, zgrany do wave musiałby także brzmieć inaczej - to by było przykre no chyba że te zmiany brzmieniowe byłyby zawsze in plus.