Mobilna praca z muzyką - mini "monitorki"?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dwaku
Mobilna praca z muzyką - mini "monitorki"?

Post autor: dwaku » czwartek 28 wrz 2006, 09:48

oszukuje małych (bardzo) "monitorków" (bo nie chodzi mi monitory sensu stricto z referencyjną płaską charakterystyką) do pracy z laptopem w terenie - produkcja,pre-miks. Ktoś może testował M-Audio Studio Pro 3? Z góry mówie, że nie nastawiam się na super brzmienie (a to odkrycie, przy tej cenie; ) ) a na małe gabaryty. Wszystko i tak będzie montowane potem w normalnym studio. Chodzi o sprzęcik który wezmę z laptopem i przenosnym interfejsem do torby i polecę na urlop, delegacje itp. Interesują mnie też głośniczki V20 Logitecha, pewnie spytacie czemu akurat Logitecha. Ich największą zaletą jest to, że są zasilane z USB! Poza tym są bardzo małe a grają zdecydowanie jakby były większe (coś jak konstrukcje Bose). Wiem, wiem, to jest zabawka multimedialna, ale czy potrzeba mi Geneleców by w zaciszu domowym wieczorkiem poaranżować muzyczkę?

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Re: Mobilna praca z muzyką - mini "monitorki"?

Post autor: fabian » czwartek 28 wrz 2006, 11:01

M-Audio Studio Pro 3?
ale pop co przeplacac? poszukaj Tracer Power TRG-2-900-A-3
za niecale 100pln mozna bezproblemowo posluchac/pokomponowac muzyke..
the Sun Personality

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 28 wrz 2006, 11:22

...M-Audio Studio Pro 3?

nie te m-audio to straszna tandeta :/ ... nie opłaca się za to płacić ... jeśli juz potrzbujesz odsłuchów które będzie można nazwać "micro-monitorami" (choć z monitorami to one mało mają wspólnego ;) to polecam ci rolandy/edirole ma-7a albo jeszcze te mniejsze 5a do prostej postrodukcji oraz komponowania jako tako się nadają ...

ja używałem swego czasu ediroli ma-7a i jak na takie maleństwa to ze nie były choć przy włączeniu bass enhancera robiła się w którymś momencie starszna basowa buła ... :/ ...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 28 wrz 2006, 11:42

Moj pianista pracuje na takich malych monitorkach Edirol - jako aranzer wlasnie, nie ma co liczyc na wielkie miksowanie czy inne (on to raczej robi na sluchawkach, nie pamietam ich nazwy - ale ma je prawie od 15 lat).

Ja pracowalem kiedys na glosnikach Hi-fi (audiofilskie, za ok. 5000 ...) i on na tych Edirolach poprawial po mnie brzmieniowe sprawy :) w domu mozesz miec do nich jakis subwooferek i na nim wraz z tymi edirolamia (filtr nastawiony na 150 hz pewnie, bardziej dopinac sprawy brzmieniowe).

Czyli moim zdaniem optymalnie:
Praca w delegacji Edirole, po przyjezdzie w domu miks na edirole + subwoofer.

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 28 wrz 2006, 11:57

panowie, nie czytacie!!
po co przeplacac??

podalem nazwe sprzetu, ktory znaczaco nie odbiega od tych, o ktorych piszecie.. poza cena oczywiscie!! przy odrobinie szczecia mozna nawet czasem cos na nich zdzialac..
the Sun Personality

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 28 wrz 2006, 12:06

...panowie, nie czytacie!!
po co przeplacac??

jasne no po co przepłacać :) ... ale moja proopzycja to propozycja dla kogoś kto chciał mieć magiczne "micro-monitory" ... w nazwie ;)))) ... bo wiadomo że za 100 zł można kupić równiez konsumencki sprzęt typu ... leisurreeeeeeeee ... jest on jednak bardziej "jasny" w brzmieniu ...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 28 wrz 2006, 12:07

Zdecydowanie odradzam Edirole. Głośniki "komputerowe" za połowę ceny wypadają lepiej od tego badziewia.

dwaku

Post autor: dwaku » czwartek 28 wrz 2006, 12:09

Monitor nie bez powodu dałem w cudzysłowiu. Chodzi mi o sprzęt mały ale potrafiący "udawać" brzmienie. W tej cenie tylko wariat spodziewa się płaskiej referencyjnej harakterystyki. Dlatego też piszę o konstrukcjach multimedialnych. Mnie zastanawiają te Logitech, gdyż są zasilane z USB a każdy kto lata z laptopem wie jak wkurza zewnętrzny zasilacz z plontaniną kabli od głośniczków.

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 28 wrz 2006, 12:23

...Zdecydowanie odradzam Edirole. Głośniki "komputerowe" za połowę ceny wypadają lepiej od tego badziewia....

może to kwestia percepcji ... ja wole nieco ciemniesze brzmienie :/ ... a zazwyczaj "głośniczki komputerowe" są jak dla mnie stasznie jaskrawe ...

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 28 wrz 2006, 12:27

gdyż są zasilane z USB a każdy kto lata z laptopem wie jak wkurza zewnętrzny zasilacz z plontaniną kabli od głośniczków.

jesli intersują cie takie zasilane pod usb to wiem że kiedyś Jaytec robił takie 15W białe micro - monitorki ... i brzmiały dośc fajnie ... to chyba był model PH-10 czy coś takiego :)

ODPOWIEDZ