Mikser cyfrowy do 2000 EUR

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Mikser cyfrowy do 2000 EUR

Post autor: Zbynia » środa 20 wrz 2006, 12:07

ech - mysz to zadna wygoda......gdyby tak bylo to kazdy miksowalby w kompie bo na co komu wtedy cyfrowa konsoleta?

wygoda to miec wszystko pod reka......jak pisalem - czemu ludzie kupuja kontrolery zamiast bawic sie mysza?

nie wiem o jakim ruszaniu na boki piszesz.......ja nie mam takich problemow...potrafie usiedziec na miejscu

myslisz ze droga cyfra jest wiele lepsza?ma ladniejsze zera czy jak?spojrz co yamaha pisze o 01v96......i nie tylko pisze ale w duzej czesci to prawda....lagorytmy efektow czy wydajniejsze procesory wiecej kanalow to ok......ale jakosc miksowania w 32 bitach jest bardzo zblizona we wszystkich konsoletach a w daw nawet identtyczna...

mowisz porownywaliscie...ale co?wasz miks z miksem innego goscia?tez mi poroiwnanie...widac mial wieksze doswiadczenie....testy i porownania tez trzeba umiec zrobic by byly miarodajne.....
beh dziala idealnie..preampy tez ma bdb jak pisalem i nie narzekam bo stol sprawdza sie w kozadych warunkach.....
yamaha z krotkimi faderami to nic szczegolnego niestety a i nie gra lepiej o behringera notabene dwukrotnie tanszego.....
za to tascam juz brzmi porzadnie - miks na nim wychodzi przejrzysciej

tascam dm24
ma swietne preampy w porownaniu z tymi dwoma
obsluga daw jest choc korzystalem tylko przez chwilke bo nawet nie mialem okazji sprawdzic porzadnie...
tlumiki wykorzystujesz wszystykie i jeszcze kilka opcji - to zalezy od programu
krosowanko do studia jest spoko ale przy 96khz nastepuje ograniczenie ilosci kanalow o polowe....
druga kwestia to wyjscia aux sa rownoznaczne z wyjsciami na efekt wbudowany wiec tu jest taka zakretka troszke ze niezaleznie sie tego nie wykorzysta
troszke ma niedokladne monitorowanie sygnalu bez meterbridge ktory jest dosc drogi....
ale jest karta firewire - midi i 24 wte i nazad.....wiec porzadny wypasik to rozszerzenie

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 20 wrz 2006, 12:49

...ech - mysz to zadna wygoda......gdyby tak bylo to kazdy miksowalby w kompie bo na co komu wtedy cyfrowa konsoleta?

+++++++++++++++++++++++++++++++
heheh Dobre !! przez kilka lata miałem 03D doskonały stół jesli mówimy o opragomwaniu a najlepszą była właśnie możliwość pracy z myszą . twój zupełnie bez sensu wywód o tym ze w kompie masz mysz i wszyscy zamieniają na kontrolery jest chyba z sufitu .To zupełnie dwie nie pokrywające się sytuacje co prawda suma sumarum sprzedałem 03D i zamieniłem na dużo lepszy stół , jednak nigdy nie kupił bym Behringera,nic nie mam przeciwko tej firmie, jednak chyba wolał bym mieć Analogowego Behringera niż cyfrę .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 20 wrz 2006, 13:08

Zgadzam sie z teza ze tanie stoły Cyfrowe brzmią gorzej od analogowych , nawet klasy Mackie . oczywiście ze sam przetwornik ma olbrzymie znaczenie, owszem ""zera sa ładniejsze "" hehehe

universal Audio 2192 Cyfrowy konwerter czy Apogee Roseta kosztuje więcej niż Yamaha 01V96 czy tez dwa Tascamy DM 24 który był średnich lotów ... a to podobno te same zera . :)
mam w studio Behringera Ultra Curve pro deq 2496 działa tylko jako analizer widma a ma o niebo lepsze przetworniki od DDX 32 , mam także TC finalizer 96 , w sumie i to cyfra i to cyfra z ta różnicą ze nigdy bym nie użył Behringera jako konwertera brzmi średnio fajnie , z reszta TC także nie powala

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 20 wrz 2006, 14:06

no nie wiem czy z sufitu......jaki sens jest stosowania myszy do obslugi miksera srednich lotow gdy w komputerze byle daw oferuje tysiackrot wieksze mozliwosci i jakosc?.........
a wygoda obslugi mysza w momencie gdzie wszystko masz pod paroma przyciskami i pokretlami jest conajmniej watpliwa.....tez probpowalem mysza obslugiwac 03d......10 razy szybciej robi sie bez niej

co do przetwornikow nie zapominaj master o kilku kwestiach - scalak czyli a/d i d/a i stabilnosc zegara oraz tor analogowy a w tym przypadku rowniez jakosc zasilania........i juz nie masz zera tylko jeden. ...

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » środa 20 wrz 2006, 15:05

...no nie wiem czy z sufitu......jaki sens jest stosowania myszy do obslugi miksera srednich lotow gdy w komputerze byle daw oferuje tysiackrot wieksze mozliwosci i jakosc?.........
a wygoda obslugi mysza w momencie gdzie wszystko masz pod paroma przyciskami i pokretlami jest conajmniej watpliwa.....tez probpowalem mysza obslugiwac 03d......10 razy szybciej robi sie bez niej

włączę sie do dyskusji , nie tak dawno rozmawiałem z moim przyjacielem który ma niewielkie studio zajmujące sie udźwiękawianiem reklam , rozmowa zeszła na temat miksera... Stwierdził ze nigdy nie pozbędzie sie Yamahy 03d . z kilku powodów, pamiętam ze wspominał także o myszce i bardzo łatwej i intuicyjnej obsłudze swego czasu bawiłem się tym urządzeniem , jest naprawdę poręczny ! Nie znam Behringera , jednak także uważam ze możliwość pracy myszka to wielka zaleta , jeśli nie chce używać to ja odłączasz i tyle .

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 20 wrz 2006, 15:14

jednak także uważam ze możliwość pracy myszka to wielka zaleta , jeśli nie chce używać to ja odłączasz i tyle ....
Dokładnie.. jesli nie chcesz to ja odłaczasz , albo nawet nie musisz odłaczac, po prostu robisz wszystko recznie , przeciez czy jest mysza czy jejn niema, wszystko tak samo działa ,
Pracujac na Yamaha 02R96 bardzo mi brakuje tej funkcji
wracajac do konwerterów zamierzamy dokupic do 02R96 jako opcje wsuwany z tyłu stołu Apogee AD converter .. rozmawiałem z kims kto to kupił i uwaza ze jest warto a róznice sa słyszalne.

ODPOWIEDZ