nie, ja nie skupilem sie na wokalach (choc cos tam powiedziec moge, bo jako muzyk czasempracuje - rowniez z Katowicami).
ja mowie o ksztalceniu muzycznym wogole - ale to rzeczywiscie nie jest ten watek.
ktos napisal o portfelu i zgadzam sie z nim :) trzeba pomyslec jaka jest misja tego rodzaju instytucji
Krakowska Szkoła Jazzu i Muzyki Rozrywkowej
Re: Krakowska Szkoła Jazzu i Muzyki Rozrywkowej
ktos napisal o portfelu i zgadzam sie z nim trzeba pomyslec jaka jest misja tego rodzaju instytucji
a jaka wg Ciebie jest misja tej szkoły ?
a jaka wg Ciebie jest misja tej szkoły ?
maksymalizacja zysku, minimalizacja kosztów
Jesli jestes na pzoimioe ok.II stopnia - pojdz na wieczorowe do Katowic :)
Tam np. improwizacji uczy P.Wojtasik -
najtrudniej tym szkolom jest organizowac sklady bandów studenckich - nawet Katowice maja z tym problem - a na tym sie zasadza idea ksztalcenia muzycznego w zakresie muzy lżejszek, choc nie tylko.
Nie znam cen tej szkoly - ale majac do dyspozycji kwoto - przykladowo 300 zeta, wolalbym 1h/tydzien lekcje u muzyka + 2h/miesiac harmonia (dobrze ucza jej pianisci). Nie wiem co z fortepianem.
Jest teraz b.duzo materialów edukacyjnych, programów i nutek
ale to oczywiscie Twoja strategia - i Twoj pieniadze.
Taki D.Krupa - zeby byc przy gitarze - po niespelna 2 latach rzucil Bednarska - jest jednym z najlepszych i najwszechstronniejszych (!!!!!!!) gitarmenów w tym kraju. A rynek sam ocenia jego jakosc. Cwiczyl i gral z ludzmi, oraz korzystal z podstaw jakie nabyl wczesniej )1,5 stopnia szkoly muzycznej)
Nie wiem jaki jest Twoj poziom - ale zasadniczo taki egzamin to podstawy piana i przygotowanych kilka standartów, za granica granie z sekcja

najtrudniej tym szkolom jest organizowac sklady bandów studenckich - nawet Katowice maja z tym problem - a na tym sie zasadza idea ksztalcenia muzycznego w zakresie muzy lżejszek, choc nie tylko.
Nie znam cen tej szkoly - ale majac do dyspozycji kwoto - przykladowo 300 zeta, wolalbym 1h/tydzien lekcje u muzyka + 2h/miesiac harmonia (dobrze ucza jej pianisci). Nie wiem co z fortepianem.
Taki D.Krupa - zeby byc przy gitarze - po niespelna 2 latach rzucil Bednarska - jest jednym z najlepszych i najwszechstronniejszych (!!!!!!!) gitarmenów w tym kraju. A rynek sam ocenia jego jakosc. Cwiczyl i gral z ludzmi, oraz korzystal z podstaw jakie nabyl wczesniej )1,5 stopnia szkoly muzycznej)
Nie wiem jaki jest Twoj poziom - ale zasadniczo taki egzamin to podstawy piana i przygotowanych kilka standartów, za granica granie z sekcja
Prawda jest raczej okrutna, Krakow to pustynia kulturalna, muzycy,szczególnie jazzowi nie mają tu grania więc większość udziela lekcji żeby jakoś związać koniec z końcem, wlaśnie dzisiaj rozmawiałem przez GG z kolegą który jest na stypendium w Kopenhadze i kształci się na basie. I wygląda to całkiem inaczej. Ubawiłem się stwierdzeniem na stronie szkoły że " Dyplom ukończenia szkoly uprawnia do wykonywania zawodu muzyka" Ja zawsze myślałem że to dzieła i umiejętności oraz uznanie publiczności o tym decyduje. Miałem kiedyś do czynienia z magistrami sztuki, hi hi hi nawet grubszymi literami pisali mgr. w cv bez nut nie potrafili zagrać prostych melodi.
Może można kogoś nauczyć czytania nut i znajomości harmoni ale niby jakie to daje uprawnienia. Ściemnianie dla niedowartościowanych rodzicow.
Z nielicznymi wyjątkami nauką muzyki w tym kraju zajmują się ludzie dorabiający na kilku etatach- zwykly klucz to teatr-akompaniament w pwst-potem 1/3 etatu w podstawówce i tak 90%. To oczywiście wina systemum i kompletnego braku zainteresowania kulturą przez panstwo. Nic z tegodobrego nie będzie.
Może można kogoś nauczyć czytania nut i znajomości harmoni ale niby jakie to daje uprawnienia. Ściemnianie dla niedowartościowanych rodzicow.

Nie wiem jaki jest Twoj poziom - ale zasadniczo taki egzamin to podstawy piana i przygotowanych kilka standartów, za granica granie z sekcja...
W takim razie czy wydaje Wam się że mając przed sobą perspektywę 2 lat liceum jest możliwe wykształcenie się w stopniu wystarczającym by dostać się np. do Katowic ? W sumie to już wcześniej myślałem o AM w katowicach ale lekko zbiły mnie z tropu egzaminy wstępne :)
Nie wiem jaki jest Twoj poziom - ale zasadniczo taki egzamin to podstawy piana i przygotowanych kilka standartów, za granica granie z sekcja...
W takim razie czy wydaje Wam się że mając przed sobą perspektywę 2 lat liceum jest możliwe wykształcenie się w stopniu wystarczającym by dostać się np. do Katowic ? W sumie to już wcześniej myślałem o AM w katowicach ale lekko zbiły mnie z tropu egzaminy wstępne :)
no Twoje plany zyciowe , Twoj talent i charakter (znam swietnych muzykow, totalnie nieznanych bo sa "malospoleczni") sa znane tylko Tobie, jak i Twoj wiek :)