Jaki procesor wybrać?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
MikeCortez
Re: Jaki procesor wybrać?

Post autor: MikeCortez » poniedziałek 11 wrz 2006, 08:06

oczywiscie ze licze sie z tym ze ram bedzie DDRII... nic ze starego kompa nie bede przekladal poniewaz ma to byc nowa, osobna jednostka tylko do tworzenia muzyki... jeszcze raz dzieki za Wasze opinie

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 11 wrz 2006, 14:47

pamietaj ze tych ramow jest kilka rodzaji.....533 jeszcze tanie sa ale juz np ddr2 800 kosztuja drugie tyle........

co do visty to wlasnie odpalilem na amd2000+ 512 ram.....za slaba grafika(gf3 ti200) - nie mam wodotryskow :))))
no i gruuuba zamulka...asio mi nie dziala z emu 1212m....

kilka bubli - odpalasz program z ikonki na pulpicie i sie pyta czy chcesz odpalic - oczywiscie ze chce...to zaraz sie pyta czy chcesz pozwolic na uruchomienie programu bo chce sie uruchomic.....i takie tam kwaiatki - klikania 3 razy wiecej.....
opcji do ustawien rowniez:D

stabilnosc?jak na ostatni release to jak narazie jeden bluscreen....

ale wracajac do tematu - core duo (tylko uwazaj bo chodza sluchy ze znow cos zle liczy - intel nawet o tym gadal ale nie wiem jakiej serii sie t tyczy i o co chodzi)
albo amd na am2 - tanszy i ciut mniej wydajny(choc przy zestawieniu cen moze wyjsc podobnie)

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 11 wrz 2006, 20:43

A ja bym poza moca obliczeniowa procesora zwrocil szczegolna uwage na ilosc tego ramu. Nawet na uczelni mi mowili ze lepiej kupic ciutke gorszy procesor byle zeby ten 1giga ramu byl. Poniewaz taki stosunek prcoesora do pamieci ram naprawde znacznie bardziej podnosci wydajnosc. Jezeli masz mozliwosc sam zobacz i doloz do swojego kompa tyle ramu zebys mial 1 giga. Roznica powinna byc zauwazalna. No chyba ze juz klamka zapadla i chcesz nowego kompa no to jak najbardziej polecal bym procesor dwurdzeniowy (ale koniecznie pamietaj o tym 1giga ramu) kumpel tez informatyk mowil ze aktualnie sytuacja wyglada tak ze lepiej wypada amd niz intel. Co ciekawe podobno teraz sytuacja sie odwrocila i intel sie grzeje bardziej niz amd;) Poza tym intel swoje dwurdzeniowe procesory reklamuje jako calkowita nowosc co jest calkowita bzdura bo amd bylo pierwsze w tej technologi. Jezeli cos przekrecilem to sory ale ten temat jest tak dynamicznie sie rozwijajacym ze to co jest dzis jutro jest juz przestazale. Jezeli chcesz cos zakupic to najlepiej po prostu zaloz google, czytaj i laduj sie informacjami na ten temat. Poza tym takie pytanie na forum muzycznym ? Ja na twoim miejscu jak juz to zapytal bym na innym forum scisle zwiazanym z ta tematyka, bo na tych informacjach ktore sa tu nie polegal bym napewno.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 11 wrz 2006, 20:51

... A ja bym poza moca obliczeniowa procesora zwrocil szczegolna uwage na ilosc tego ramu. Nawet na uczelni mi mowili ze lepiej kupic ciutke gorszy procesor byle zeby ten 1giga ramu byl. Poniewaz taki stosunek prcoesora do pamieci ram naprawde znacznie bardziej podnosci wydajnosc. Jezeli masz mozliwosc sam zobacz i doloz do swojego kompa tyle ramu zebys mial 1 giga. Roznica powinna byc zauwazalna. No chyba ze juz klamka zapadla i chcesz nowego kompa no to jak najbardziej polecal bym procesor dwurdzeniowy (ale koniecznie pamietaj o tym 1giga ramu) kumpel tez informatyk mowil ze aktualnie sytuacja wyglada tak ze lepiej wypada amd niz intel. Co ciekawe podobno teraz sytuacja sie odwrocila i intel sie grzeje bardziej niz amd;) Poza tym intel swoje dwurdzeniowe procesory reklamuje jako calkowita nowosc co jest calkowita bzdura bo amd bylo pierwsze w tej technologi. Jezeli cos przekrecilem to sory ale ten temat jest tak dynamicznie sie rozwijajacym ze to co jest dzis jutro jest juz przestazale. Jezeli chcesz cos zakupic to najlepiej po prostu zaloz google, czytaj i laduj sie informacjami na ten temat. Poza tym takie pytanie na forum muzycznym ? Ja na twoim miejscu jak juz to zapytal bym na innym forum scisle zwiazanym z ta tematyka, bo na tych informacjach ktore sa tu nie polegal bym napewno....

Może ukończyłes cokolwiek, szkółkę dla fajnych dziewczyn, ochronkę... Natomiast, że poważną uczelnię, to w to już w życiu nie uwierzę. Zapodasz promotora?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 11 wrz 2006, 20:52

...pamietaj ze tych ramow jest kilka rodzaji.....533 jeszcze tanie sa ale juz np ddr2 800 kosztuja drugie tyle........

co do visty to wlasnie odpalilem na amd2000+ 512 ram.....za slaba grafika(gf3 ti200) - nie mam wodotryskow :))))
no i gruuuba zamulka...asio mi nie dziala z emu 1212m....

przeciez Vista jest 64 bitowa - a AThlon 2000+ 32bitowy i nie chce wiecej

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:17

przeciez Vista jest 64 bitowa - a AThlon 2000+ 32bitowy i nie chce wiecej
Jest wersja i 32-bitowa...

...No chyba ze juz klamka zapadla i chcesz nowego kompa no to jak najbardziej polecal bym procesor dwurdzeniowy (ale koniecznie pamietaj o tym 1giga ramu) kumpel tez informatyk mowil ze aktualnie sytuacja wyglada tak ze lepiej wypada amd niz intel. Co ciekawe podobno teraz sytuacja sie odwrocila i intel sie grzeje bardziej niz amd;) Poza tym intel swoje dwurdzeniowe procesory reklamuje jako calkowita nowosc co jest calkowita bzdura bo amd bylo pierwsze w tej technologi............. Ja na twoim miejscu jak juz to zapytal bym na innym forum scisle zwiazanym z ta tematyka, bo na tych informacjach ktore sa tu nie polegal bym napewno.
...
No no... co za szkoła do której uczęszczałeś? Bo takich głupot już dawno nie słyszałem . AMD niestety nie wypada lepiej, czy tego chcesz czy nie, Core 2 Duo jest najwydajniejszym procesorem na rynku i póki co nie widać, żeby miało się to zmienić. Co do grzania się procków, to było to aktualne w czasach kiedy weszły Pentium 4 (swoją drogą niezłe piecyki, grzejnika nie trzeba), ale nowe Core 2 Duo są chłodne, a Intel zamierza też wypuścić parę serii P4 i PD o obniżonym poborze mocy. Co do dwurdzeniowości, to chciałem zauważyć, że Intel jako pierwszy wydał procesory dwurdzeniowe, tyle że nie na komputery desktopowe, więc AMD nie było pierwsze. Co do "całkowitej nowości" to Intelowi chodzi zapewne o proces technologiczny 65nm, do którego AMD niestety jeszcze sporo brakuje, a właśnie w 65nm wykonane są Core 2 Duo, a także Pentium D serii 9xx. Aha! Ja gdybym był na miejscu założyciela tematu, też bym stąd uciekał i pytał na forach komputerowych, szczególnie jak ktoś wypisuje takie herezje jak Ty, no offence, ale taka prawda, nie wiesz - nie wprowadzaj w błąd kolegi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:21

...skoro jestes depozytariuszem duzej wiedzy o CoreDUO
>>>>>>>

moze wiesz czy planowane Core w wersji poczwornej beda wchodzily na ten sam slot?...
Będą na ten sam, czyli 775, co najwyżej będzie potrzebna nowa wersja chipsetu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:37

Widziales, ile bzdur mozna wcisnac na takim forum ? W sumie nie myslalem ze nawet ktos to zauwazy... za bzdury przepraszam [; Ale z tym 1giga ramu to calkowita prawda, no i powtarzam zaloz ten temat na forach z ta tematyka zwiazana.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

MikeCortez

Post autor: MikeCortez » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:38

oki oki bez kłótni prosze ;p wszystko już wiem biore intela o którym wspominałem już wczesniej... co do ramu to napewno będzie minimum 1gb... pozdro

Awatar użytkownika
Olko

Post autor: Olko » poniedziałek 11 wrz 2006, 22:44

co do ramu to napewno będzie minimum 1gb... pozdro ...
Ja ufam już od dawna tylko intelowi i jeszcze się na zawiodłem na tym sprzęcie. I moim skromnym zdaniem zgadzam się z przedmówcami, co do ramu
1 GB DDRII to MINIMUM
INTEL to pewna moc i wydajność.
Nie powiem, że AMD produkuje procesory złe, ale ich sprzęt szybko się dewaluuje. AMD jest dobre przez jakiś czas i nagle zaczyna brakować im mocy.

ODPOWIEDZ