KRK RP 5 czy Alesis M1

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
SpaceMan
KRK RP 5 czy Alesis M1

Post autor: SpaceMan » sobota 09 wrz 2006, 17:13

Witam i pytam

Orientujecie sie moze jak ma sie model KRK RP5 ?
Wlasnie planuje zakup monitorow i wacham sie miedzy alesis a KRK RP 5.
Potrzebuje cos nie wielkiego i nie musi byc wielkiej mocy to do domowego studia. No chyba ze sa jakies inne propozycje.
Chce wydac max 200 Funtow ale jak cos to i sie uklonie do 250 max i to koniec.
Prosze o fachowa pomoc bo jak czytam to na forach o czym rozprawiaja panowie to paranoja jest kiepskie okreslenie to poprostu idiotyzm.

Krotko i trsciwie prosze co jest warto kupic

Wielkie dzieki

A-Jay
Z zamilowania muzyk, dopiero zaczynam przygode bo bawie sie tym tylko 5 lat, teraz dopiero zaczne szalec bo kupilem sprzet.

AmbienT

Re: KRK RP 5 czy Alesis M1

Post autor: AmbienT » sobota 09 wrz 2006, 18:07

Też mam podobny dylemat, a na forach nie moge znaleźć nic konkretnego, większość pisze nie na temat, kłóci się między sobą itp.
Owszem jest dużo informacji, ale najlepiej po prostu znać zdanie użytkownika :) (w wypadku gdy się zaczyna, a do najbliższych dobrych sklepów ma się grubo ponad 150kh) :((

Jeśli ktoś może napisać coś o:

Alesis M1 Active MK2
Behringer A2031B
M-AUDIO BX8A
EVENT TR-6
* który najlepiej się nada do domowego studia (mały pokój) gatunek:
- trance

byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DeFender

Post autor: DeFender » sobota 09 wrz 2006, 22:12

...Też mam podobny dylemat, a na forach nie moge znaleźć nic konkretnego, większość pisze nie na temat, kłóci się między sobą itp.
Owszem jest dużo informacji, ale najlepiej po prostu znać zdanie użytkownika :) (w wypadku gdy się zaczyna, a do najbliższych dobrych sklepów ma się grubo ponad 150kh) :((

Jeśli ktoś może napisać coś o:

Alesis M1 Active MK2
Behringer A2031B
M-AUDIO BX8A
EVENT TR-6
* który najlepiej się nada do domowego studia (mały pokój) gatunek:
- trance

byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
...
Też mam mały pokój (ok 9m2). Zakupiłem właśnie monitory Yamaha HS50M.Naprawdę polecam. Nie są duże, w odsłuchu bardzo przyjemne.
Detale, przestrzeń, oddech- do tego niezła dynamika. Soprany wyraźne ale i niekłujące. Bardzo dobra stereofonia. Przesłuchałem trochę nagrań i wyraźnie słychać różnice pomiędzy poszczególnymi. Do tego komplet regulacji adaptacyjnych.
Nie oczekuj jednak od tego sprzętu subbasowych głębi - od tego jest subwoofer który prędzej czy później i tak trzeba dokupić. Charakterystyka przenoszenia sprzyja średnicy i górze, jest też deliktanie nakreślony bas.
Pozatym Yamaszki są po prostu ładne-ale to już subiektywne bardzo i bez wpływu na dźwięk (ale za to na komfort ogólny).

Alesisy natomiast mają więcej dołu, bas reflex dmucha do przodu ale patrząc na średnicę i górę jest to jakby przymulone. Do tego nienajlepsza stereofonia.
Monitorami firmy M-Audio nie zaprzątałbym sobie głowy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gajdzin

Post autor: Gajdzin » sobota 09 wrz 2006, 23:30

...Witam i pytam

Orientujecie sie moze jak ma sie model KRK RP5 ?
Wlasnie planuje zakup monitorow i wacham sie miedzy alesis a KRK RP 5.
Potrzebuje cos nie wielkiego i nie musi byc wielkiej mocy to do domowego studia. No chyba ze sa jakies inne propozycje.
Chce wydac max 200 Funtow ale jak cos to i sie uklonie do 250 max i to koniec.
Prosze o fachowa pomoc bo jak czytam to na forach o czym rozprawiaja panowie to paranoja jest kiepskie okreslenie to poprostu idiotyzm.

Krotko i trsciwie prosze co jest warto kupic

Wielkie dzieki

A-Jay ...
Kupiłem parę KRK RP5. Dla moich uszu brzmiały zdecydowanie lepiej od Alesisów. Z jednym wyjątkiem - okolice 100 Hz nie były zbyt czyste. Dodanie subwoofera KRK całkowicie naprawiło ten problem. W tej chwili system spisuje się znakomicie i jestem z niego naprawdę bardzo zadowolony. Pisałem o tym tutaj:
Monitory KRK

Pozdrawiam,

Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com
Wszystko o mnie na mojej stronie internetowej: www.marcin.bruczkowski.com

AmbienT

Post autor: AmbienT » niedziela 10 wrz 2006, 00:06

a co jest nie tak z M-AUDIO ? jeśli moge o kilka słów wytłumaczenia ?

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » niedziela 10 wrz 2006, 02:16

Posluchaj jak brzmia RP6,troszeczke wiecej kosztuja a roznica naprawde spora jesli nie masz miejsca na RP8.Ja uzywam RP6 i moge je z czystym sumieniem polecic.Przedtem uzywalem Eventow TR8 ,jednak byly bardzo wrazliwe na interferencje ,ciagle sie gotowaly.Zamienilem je na KRK i byla to dobra zamiana.

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » wtorek 12 wrz 2006, 20:31

Jak mnie denerwuja kwestie ja bym poczekal i dolozyl siopki i kupil lepsze.

Ja stawiam pytanie panowie w miare male ale dobrze brzmiace odsluchy potrzebuje. Widzialem KRK ma dos male monitorki i duzo dobrego i nich sie mowi. Czy Polecicie cos lepszego od KRK w max cenie 250 funtow=1500 zl
Niestety na wieskszy wydatek nie moge sobie pozwolic.
Z zamilowania muzyk, dopiero zaczynam przygode bo bawie sie tym tylko 5 lat, teraz dopiero zaczne szalec bo kupilem sprzet.

Awatar użytkownika
nikkin

Post autor: nikkin » wtorek 12 wrz 2006, 21:25

dołączę się do pytania, ponieważ mam podobny problem...

Wiele osób poleca Alesis M1 Active MK2, ale nikt nie wspomina o Alesis M1 Active 520 lub 620 a to nowszy (może lepszy, udoskonalony model?). Co o nim sądzicie? Osobiście sluchałem mniejszego modelu - 520 to stosunkowo mały monitorek całkiem przyzwoicie brzmiący. Cena w okolicach 990 pln.

Według mnie KRK RP5 to wyższy pułap cenowy - jeśli chodzi o monitorki z 5" głośnikiem niskotonowym. Za dwa monitory trzeba zapłacić ok. 1 314 pln. Nie lepiej już kupić większe 6,5" Alesis M1 Active MK2 za 1349 pln?

Też mam zamiar zakupić monitor i chciałem wybrać coś mniejszego (i stosunkowo dobrze brzmiącego). Również rozważałem RP5, ale osobiście nie widzę sensu wydawać 1 314 pln za monitorek z 5" membraną.

Alesis M1 Active 520 || Yamaha HS-50M || KRK RP5 || ESI nEar05 eXperience || ... ??

P.S. Jeśli chodzi o M-Audio czytałem, że M-Audio Studiophile BX5a to zreplikowane monitory ESI nEar05 eXperience. Nie wiem na ile to wiadomośc jest prawdziwa, ale jest bardzo przekonywująca. Jak ktos jest zainteresowany to polecam temat "Studiophile BX5a - zreplikowane monitory" - możecie na google znaleźć...

AmbienT

Post autor: AmbienT » wtorek 12 wrz 2006, 21:41

Nikkin, ja zamawiam sprzęt za tydzień i na razie wychodzi że M1 Active 620 wygrywają tą konkurencję, ale i tak nie jestem na 100% przekonany ,mało kto je ma więc nikt mi nie doradzi :( a może jednak ?
pozdrosssss i czekam na każde INFO :)

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 13 wrz 2006, 00:25

...Nikkin, ja zamawiam sprzęt za tydzień i na razie wychodzi że M1 Active 620 wygrywają tą konkurencję, ale i tak nie jestem na 100% przekonany ,mało kto je ma więc nikt mi nie doradzi :( a może jednak ?
pozdrosssss i czekam na każde INFO :)...
Bierz B2031A
Mozna jej w miare przystosowac do pomeiszenia i graja bardzo liniowo (Jak na ten Budzet - REWELKA).
MAm i jestem b zadowolony. POZDRO
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

ODPOWIEDZ