Obróbka głosu lektorskiego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
flove
Obróbka głosu lektorskiego

Post autor: flove » poniedziałek 21 sie 2006, 22:34

ponowie ...

mam takie proste pytanie ... chodzi o ewentualna obróbkę nagranego głosu lektora - załóżmy że mamy mniej więcej dobry głos lektorski , w miare poprawnie nagrany ... czy są jakieś ewentualnie kroki które nalezy podjąć lub mozna podjąć aby owy głos brzmiał jak najlepiej ??

spotkałem się ze stwierdzeniem iż jeśli lektor jest dobrze nagrany to praktycznie nie wymaga żadnej obróbki prócz ew. normalizacji tudzież makymalizacji .... czy to prawda ??

Pozdr!

Awatar użytkownika
devil

Re: Obróbka głosu lektorskiego

Post autor: devil » wtorek 22 sie 2006, 00:08

...
ponowie ...

mam takie proste pytanie ... chodzi o ewentualna obróbkę nagranego głosu lektora - załóżmy że mamy mniej więcej dobry głos lektorski , w miare poprawnie nagrany ... czy są jakieś ewentualnie kroki które nalezy podjąć lub mozna podjąć aby owy głos brzmiał jak najlepiej ?

spotkałem się ze stwierdzeniem iż jeśli lektor jest dobrze nagrany to praktycznie nie wymaga żadnej obróbki prócz ew. normalizacji tudzież makymalizacji .... czy to prawda ?

Pozdr!
...
ale ja czegos nie rozumiem, przeciez masz jakies sluchawki i odsluch, tak ?
przeciez slyszysz co nagrales, wiec powinienes wiedziec, czy brzmi to dobrze czy nie...
zgraj sobie z TV czy radia kilka reklam, badz jakis glosow lektorkisch i porownaj, bedizesz wtedy wiedziec, czy jescze pobawic sie EQ, czy moze zmienic ustawienia komrpesora, a moze ani jedno ani drugie...
no bo co bedzie jezeli bedziesz miec swietnie nagrany glos lektorski, a ty go i tak skompresujesz i EQ, NO BO TAK SIE ROBI, i finalnie schrzanisz nagranie

tego nie da sie sprowadzic do konkretnego zabiegu, ani zrobic wtyczki LEKTOR_VST itd,

ale ogolnie moim zdaniem baw sie kompresorem, limiterem, ew. deeserem, EQ itd do momentu az osiagniesz to co chcialbyc osiagnac
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » wtorek 22 sie 2006, 00:21

ale ogolnie moim zdaniem baw sie kompresorem, limiterem, ew. deeserem, EQ itd do momentu az osiagniesz to co chcialbyc osiagnac...

spox .. ja to wiem ... pytam tylko czy przeswiadczenie o tym iz nie powinno sie w taki wokal ingerowac jest przeswiadczeniem slusznym czy moze poniekad mozna sie takim glosem bawic do woli ...

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » wtorek 22 sie 2006, 12:04

głos lektorski powinien być przede wszystkim czytelny. jak możesz to wyjdź gdzieś na zewnątrz i puść nagranie-zrób kilka tego typu podobnych testów. powodem nieczytelności jest zazwyczaj nierównomierny poziom mówienia charakterystyczny dla naszego syczącego języka (zakładam, że głos i dykcję lektor powinien posiadać) Ja zawsze posiłkuję się kompresorem, ale nie przeginam jak w rmf'ce
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 22 sie 2006, 22:58

Nagrasz lektora, już w fazie nagrywek widzisz co jest ewentualnie nie tak, a co jest ok. Często to Ty, jako realizator/reżyser musisz mu pokazać jak ma mówic, gdzie zwalniac, na co położyć nacisk itp. Modulacja głosu i dobra wymowa to sukces lektora.

Jesli już nagrasz materiał i pasuje ci sposób artykulacji, akcentów itp, to możesz, choc nie musisz (zależy od samego nagrania) popracowac nad wygładzeniem tego i owego.

Mam tu na mysli oczyszczenie scieżki z achów i echów, oddechów, ewentualnych essek (pop'y eliminujesz już na lini lektor-mikrofon), potem obróbka typu "nadać powera" - czyli kompresja, limiter, eq (wszystko w granicach smaku, dopasowane do obrazu, bądz przekazu).

Najwiecej w tym pracy realizatora i lektora na etapie - samego nagrania, czyli zrozumienia przekazu i dobrego nagrania.

to klucz, bo nawet najnudniejszy tekst dobrze przekazany bedzie miły w odbiorze.

over.
/Mell
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

paul

Post autor: paul » środa 23 sie 2006, 00:46

... czy są jakieś ewentualnie kroki które nalezy podjąć lub mozna podjąć aby owy głos brzmiał jak najlepiej ?

Czy akurat najlepiej... - to nie koniecznie...
Ale jezeli chcesz trzymac "standardy"-zeby w bloku reklamowym glos nie odbiegal od reszty spotow - to podbij gore, kompresja, de-ess, i limiter na sume. Jezeli do TV - to jeszcze jasniej... i glosniej..... I jak za duzo dolu to przytnij. To tyle.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 23 sie 2006, 01:09

o wlasnie!

ja czasem scinam najnizsze basy ale dla meski glosow (b. rzadko z lektorami pracuje - raczej tylko muza) dodaje ciepla miedzy 200-350 hz. ale to bardzo delikatnie! górka wazna bo ogolnie jest tak, ze media lubia jasny dzwiek - dodatkowo jest wrazenie "blisksci" lektora (przy "wycofaniu" podkladu)

ODPOWIEDZ