Wybór procesora: AMD 64 x2 czy Opteron 270

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
grembo
Wybór procesora: AMD 64 x2 czy Opteron 270

Post autor: grembo » czwartek 27 lip 2006, 11:55

Witam

W skutek upałów mój pececina zwariowal i diabli go wzieli. Jestem zmuszony do skladania nowego. Ze wszystkim (skladanie-konfiguracja-etc.) sobie poradze, ale bede wdzieczny za sugestie w kwestii procesora.

Zdecydowany jestem na AMD - plyta główna bedzie gigabyte na socket 940 (am2) i tego jestem pewien (mozliwosc przyszlej rozbudowy), natomiast po krótkim research w kwestii CPU jestem zbity z tropu. Bede mial na procek ok.700 i waham sie miedzy:

- Dual-Core AMD Opteron 270

a

- ATHLON 64 x2 4200

Odsylanie do wyszukiwarki na forum mija sie z celem bo nie rozmawiamy o sprzecie vintage :)

Awatar użytkownika
Hubba

Re: Wybór procesora: AMD 64 x2 czy Opteron 270

Post autor: Hubba » czwartek 27 lip 2006, 13:40

Bede mial na procek ok.700 i waham sie miedzy:

- Dual-Core AMD Opteron 270

Jestes pewien, ze kupisz powyzszy procesor w cenie okolo 700 zl ?
W ktorym sklepie ?

Hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 27 lip 2006, 13:52

Zainteresuj sie blizej, ale w sensie wiarygodnosci sprzedajacego i samego procesora (pytanie, z ktorego to wagonu "wyszlo" i czy to na pewno chodzi o ten procesor). Cena rynkowa jest ok. 3 razy wyzsza.
Rzuc tez okiem na Core2 Intela. Z AMD i roznymi nforce'ami bywaja klopoty albo z firewire albo z kartami typu UAD, Powercore, chyba, ze nie uzywasz.

Hubi

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 27 lip 2006, 14:19

na allegro czlowiek to nawet za 550 sprzedaje.

Troszke wypadlem jesli chodzi o procki (kiedys zajmowalem sie kompami zawodowo, ale zminilem branze). Wiem ze Intel CoreDuo sa newsem, ale nie stac mnie na nie :( zreszta od 95 roku jade na AMD i nigdy mnie nie zawiodlo.

Zalezy mi na malej-minimalnej latencji przy pianach i perkusjach oraz dawaniu SIR w odsluch Przypuszczam ze to wraz z hostem sa dzialania wielowatkowe. Poki co mam karte PCI emu 1212m (ale planuje za jakis czas prawdopodbnie RME ff400). Ram bedzie moze ok. 2gb. I mysle o matrycowych SATA.

Opteron serwerowa sprawa, nie wiem czy mi nie wystarczy x2 - nie moge znalezc nigdzie informacji wprost o zastosowaniu wlasnie tych prockow w profesjonalnym audio.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 27 lip 2006, 14:41

Wiem ze Intel CoreDuo sa newsem, ale nie stac mnie na nie :(
W cenie 700 zl kupisz bardzo dobry procesor. Core2 Duo nie sa wlasnie drogie, co zadziwia (a wrecz zastanawia). Problem jedynie jest taki, ze to nowosc i diabli wiedza jaka jest naprawde rzeczywista wydajnosc w DAW.

Opteron serwerowa sprawa, nie wiem czy mi nie wystarczy x2 - nie moge znalezc nigdzie informacji wprost o zastosowaniu wlasnie tych prockow w profesjonalnym audio....
Bo malo kto to stosuje, wlasnie ze wzgledu na duzo wyzsza cene. Do tego dochodzi drozsza plyta (nie wiem czy obecnie kupisz plyte z jednym gniazdem), drozsze pamieci (plyty beda wymagac pamieci z kontrola parzystosci, niektore nie beda mialy sata II czy slotow PCIx, wiec trzeba szukac karty video na AGP, itd. itp.). Diabli tez wiedza czy nie bedzie jakichs problemow ze sterownikami i chipsetem takiej plyty. Ogolnie malo oplacalna i ryzykowna sprawa.

Hubi

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 27 lip 2006, 14:58

opteron nie ma sensu - ma tylko drugie tyle cache pozatym to to samo - nie wymaga nawet kontroli parzystosci......
wez x2 i do tego jesli dasz rade to ddr2 800 choc sa dosc drogie

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 27 lip 2006, 15:42

jesli mozna ze 3 grosiki wrzucic - to software ma obslugiwac 2 proce, bo inaczej tylko jeden bedzie tyrac. Ja osobiscie pracowalem na 3D MAX na dual core intela i szczerze mowiac komp za 3000zl powalil mnie na lopatki - mega wydajnosc !!! - 3D max ma ta mozliwosc i korzysta z dobrodziejstw 2 i wiecej procesorowych maszynek

Pozdro!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 27 lip 2006, 20:56

Hmmm, zaczynam sie lamac - a ile taki sensowny Dore Duo moze kosztowac (w sensie z plyta)

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » czwartek 27 lip 2006, 21:58

...Hmmm, zaczynam sie lamac - a ile taki sensowny Dore Duo moze kosztowac (w sensie z plyta)...
Więc się nie łam, AMD od lat tłucze Intela we wszystkich ważnych dla audio testach, w tym testach wykonywania operacji zmiennoprzecinkowych. Poza tym AMD jest w miarę energooszczędny, nie ogrzewa domu.

Nie mówię oczywiście o nowych Conroach, bo te podobno biją nawet najwyższe dwurdzeniowe AMD i są ultraenergooszczędne. Tyle, że nie ma ich na rynku a cała technologia raczkuje.

Co do płyty, odradzam chipsety "graficzne", a doradzam SiS, a konkretnie płytę Asusa A8sX; SiS to super stabilny chipset dla audio.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 27 lip 2006, 22:50

...Hmmm, zaczynam sie lamac - a ile taki sensowny Dore Duo moze kosztowac (w sensie z plyta)...
Wejdz sobie do dowolnego sklepu typu komputronik i sobie zobacz.
Zanim jednak sie zdecydujesz poczytaj o wrazeniach innych uzytkownikow w zastosowaniach audio, o ile sa juz takowi.

Hubi

ODPOWIEDZ