Zamiana brzmień w Casio AP-80R

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
jnow2
Zamiana brzmień w Casio AP-80R

Post autor: jnow2 » niedziela 23 lip 2006, 21:31

Kupilem to pianino,lecz brzmienia pianina sa dalekie od klasycznego piana.Czy istnieje mozliwosc zmiany tych brzmien,czy mozna je zaladowac z innych klawiszy,ktore maja dobre brzmienia pianina lub internetu.Jak to ewentualnie zrobic .Bede wdzieczny za wszelka pomoc i wskazowki.
Interesuje sie muzyka i klawiszami

Awatar użytkownika
Picus

Re: Zamiana brzmień w Casio AP-80R

Post autor: Picus » poniedziałek 24 lip 2006, 06:51

...Kupilem to pianino,lecz brzmienia pianina sa dalekie od klasycznego piana.Czy istnieje mozliwosc zmiany tych brzmien,czy mozna je zaladowac z innych klawiszy,ktore maja dobre brzmienia pianina lub internetu.Jak to ewentualnie zrobic .Bede wdzieczny za wszelka pomoc i wskazowki....
Witaj!

Ja mam PX-400R (To samo co AP-80R tylko inna obudowa). Z tego co mi wiadmo to nie spotkałem się z informacją że można zmieniać próbki
brzmień, co nie znaczy że może być taka możliwość. W końcu instrument posiada USB a to daje duże możliwości. Możesz popróbować pomieszć brzmienia (layer) np. dwóch różnych pianin - moze osiągniesz wymagany efekt.
A na przyszłość dobra rada - zanim kupisz instrument poszperaj po forach
i idź do sklepu przesłuchać brzmienia."zobacz tu"

Pozdrawiam,
Picuś

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 24 lip 2006, 10:27

...Kupilem to pianino,lecz brzmienia pianina sa dalekie od klasycznego piana.Czy istnieje mozliwosc zmiany tych brzmien,czy mozna je zaladowac z innych klawiszy,ktore maja dobre brzmienia pianina lub internetu.Jak to ewentualnie zrobic .Bede wdzieczny za wszelka pomoc i wskazowki....
Niestety nie poprawisz brzmienia tego pianina ,pozostaje ci jedynie zakup dodatkowego modułu brzmieniowego bądź samplera który zapniesz poprzez midi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 24 lip 2006, 11:55

...Ja mam PX-400R (To samo co AP-80R tylko inna obudowa). Z tego co mi wiadmo to nie spotkałem się z informacją że można zmieniać próbki
brzmień, co nie znaczy że może być taka możliwość...

Niestety, nie da rady

...W końcu instrument posiada USB a to daje duże możliwości....

W kontekście tematu USB też w niczym nie pomoże

...Możesz popróbować pomieszć brzmienia (layer) np. dwóch różnych pianin - moze osiągniesz wymagany efekt...

A to akurat jest dobry trop, a jeszcze lepszym będzie zakup osobnego modułu z brzmieniami pian, ew. popychanie przez MIDI jakiegoś komputerowego piano-virtuala.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

jnow2

Post autor: jnow2 » środa 26 lip 2006, 13:09

Mam jeszcze pytanie odnosnie styli,ktore mozna dodac- z instrukcji wynika,ze mozna dodac 10 styli uzytkownika.W jakim formacie maja byc te style(chodzi o nazwe rozszerzenia pliku),czy mozna je konwertowac z innych klawiszy,a moze znacie stronki ze stylami do Casio.Jezeli macie wiedze na temat konwertowania ,to uchylcie rabka tajemnicy.
Interesuje sie muzyka i klawiszami

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 lip 2006, 14:59

...Mam jeszcze pytanie odnosnie styli,ktore mozna dodac- z instrukcji wynika,ze mozna dodac 10 styli uzytkownika...

Hmm... a gdzie to wyczytałeś? Z tego co pamiętam to ten model ma 10, tyle, że map perkusyjnych. Stylów jest sztywne 120 sztuk. Przy tym warto sięgnąć po program konwertujący pliki Standard MIDI File (SMF) do edukacyjnego formatu CASIO Pianos: http://music.casio.com/e/smf/. To może się przydać.
[addsig]

Awatar użytkownika
Picus

Post autor: Picus » środa 26 lip 2006, 17:29

...Mam jeszcze pytanie odnosnie styli,ktore mozna dodac- z instrukcji wynika,ze mozna dodac 10 styli uzytkownika.W jakim formacie maja byc te style(chodzi o nazwe rozszerzenia pliku),czy mozna je konwertowac z innych klawiszy,a moze znacie stronki ze stylami do Casio.Jezeli macie wiedze na temat konwertowania ,to uchylcie rabka tajemnicy....
Oczywiście, mogą to być style, albo całe "podkłady" pod konkretne utworu. Stule możesz załadować za pomocą programu i kabelka
usb. Działa bezproblemowo. Jeśli nie masz karty pamięci to możesz
załadaować tylko 10 styli. Jeśli masz kartę pamięci to możesz mieć
o wiele więcej. Pliki do instrumentu ładujesz programem konwertującym
z formatu MID do formatu SMF.
Jak w wiadomości prywatnej podasz swojego maila. to wyślę
Ci przykłady podkładów

Pozdrawiam,
Picuś

Awatar użytkownika
Picus

Post autor: Picus » środa 26 lip 2006, 17:30

Przepraszam za literówki powyżej

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 lip 2006, 18:25

...Oczywiście, mogą to być style, albo całe "podkłady" pod konkretne utworu. Stule możesz załadować za pomocą programu i kabelka
usb...

Pozwól, że spytam - utwory jak najbardziej, ale style? I o jakim to programie piszesz?

...Pliki do instrumentu ładujesz programem konwertującym
z formatu MID do formatu SMF....

Oj, coś chyba pomieszałeś lub nie do końca dobrze wiesz o czym piszesz
Z czczej ciekawości pytam.
[addsig]

Awatar użytkownika
Picus

Post autor: Picus » środa 26 lip 2006, 18:49

Już odpowiadam, ale na początek spytam czy posiadasz jeden z instrumentów o których tu piszemy?

.....Pozwól, że spytam - utwory jak najbardziej, ale style? I o jakim to programie piszesz?......
Proszę o zdefiniowanie pojęcia "stylu". Jeśli masz na myśli rytm
perkusyjny z automatycznycm akompaniamentem to oczywiście nie.
Możesz załadować utwór, który będzie akompaniamentem dla wykonywanego na żywo utworu.

...Pliki do instrumentu ładujesz programem konwertującym
z formatu MID do formatu SMF....
Mam na myśli ten program

....Oj, coś chyba pomieszałeś lub nie do końca dobrze wiesz o czym piszesz ......
Może pomyliłem ale tylko ze "stylami" :)

....Z czczej ciekawości pytam......
Kto pyta - nie błądzi
..

Pozdrawiam,
Picuś

ODPOWIEDZ