Jaki wybrać przester?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kamilesp
Jaki wybrać przester?

Post autor: kamilesp » sobota 08 lip 2006, 22:35

Witam serdecznie.
Moje pytanie byc moze wyda sie smieszne... ale zauwazylem iz na tym forum jest sporo doswiadczonych osob i mysle ze ktos mi pomoze. Moj problem polega na tym ze nie bardzo moge zdecydowac sie na przester.
Zaczne moze od tego jakim sprzetem dysponuje...posiadam gitare z humbuckerem, wzmacniacz 100W i pod niego kolumne 2x12" na glosnikach Tonsila. Wzmak i paczka brzmia naprawde dobrze.
Zalezy mi na ciezkim, miesiestym brzmieniu... ale jednoczesnie nie pozbawionym selektywnosci... Nie interesuje mnie "siara" w postaci Metal Zone'a. Niestety nie bardzo stac mnie na kupowanie po kolei kostek i testowanie ich :/ Obecnie uzywam Hammer'a firmy Exar... jesli ktos sie z tym efektem spotkal to wie o jakie mniej wiecej brzmienie mi chodzi... ten efekt naprawde dobrze chodzi... ale to jednak nie jest TO. Poza tym wprowadza spore szumy (jak to Exar).

Zastanawiam sie w tej chwili miedzy takimi kostkami jak:
1) Ibanez Tubescreamer
2) Behringer V-tone
3) Behringer Ultra-metal

Czekam na jakies sugestie...
[addsig]
...and justice for all

Awatar użytkownika
macandroll

Re: Jaki wybrać przester?

Post autor: macandroll » niedziela 09 lip 2006, 00:38

Zastanawiam sie w tej chwili miedzy takimi kostkami jak:
1) Ibanez Tubescreamer
2) Behringer V-tone
3) Behringer Ultra-metal

Czekam na jakies sugestie...
...
Witaj.
Jeśli chodzi ci o ciężkie brzmienie, to ten tube screamer chyba odpada.
Jest to legendarny dopalacz, ale do wzmaków lampowych (mam go i lubię). On sam ma charakterystykę dość łagodną- to typowy overdrive, a nie distortion. Czyli sam taki bluesowy...
Co do behringerów, to ten V-tone to chyba podróbka SANSAMPa GT2.
Pierwowzór to analogowy symulator wzmacniaczy. Nie z każdym piecem fajnie brzmi, ale za to dobrze sprawdza się w nagrywaniu. Nie którzy podobno wpinali go bezpośrednio w konsoletę i osiągali zadowalające efekty. Na allegro jakiś człowiek wystawia kopie w metalowej obudowie- za chyba około 150zł. Podobno udane.
Tego trzeciego behringera nie znam, ale mam skojarzenia że to podróba metal zona bossa.
Sam musisz ograć i zobaczyć. poszukaj w kostkach ibaneza są tam mocniejsze odpowiedniki TUBE SCREAMERA- metal coś tam- nie pamiętam nazwy.
Jest też odpowiednik digitecha.
Nie napisałeś ile kasy chcesz położyć.
Jeśli do 700pln, to znajdziesz już sporo przesterów/preampów lampowych, gdzie selektywność brzmienia to podstawowa cecha.
Muzyk, gitarzysta

kamilesp

Post autor: kamilesp » niedziela 09 lip 2006, 00:49

No wreszcie jakies konkrety :) Dzieki za rady... Chyba na poczatek zdecyduje sie na tego V-tone... mam wzmaka 100 ... no i paczka tez moze nie zadna wielka rewelacja... ale na dwoch 12" tonsila... to moze juz jakas moc z tego wyjdzie....
...and justice for all

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » niedziela 09 lip 2006, 01:02

hmm, Behringer V-tone Ultra-metal? zaden z nich nie jest dobry, metal zone (MT-2) nie jest wcale taki zly jak go maluja ale nalezy galke gain trzymac w okolicach 25% a nie 75% (czy o zgrozo 100%), natomiast dla Ciebie wlasciwym efektem moim zdaniem bedzie "legendarny" DS-1 Distortion tez Boss-a. Co sie tyczy symulacji no to jest takie powiedzenie ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego, no i w tym temacie pozostaje ono aktualne.

Wazne tez do jakiego wzmaka to wepniesz, ilosc wattow niema tutaj znaczenia liczy sie to jak ten wzmacniacz "gada"

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 09 lip 2006, 14:23

natomiast dla Ciebie wlasciwym efektem moim zdaniem bedzie "legendarny" DS-1 Distortion tez Boss-a. Co sie tyczy symulacji no to jest takie powiedzenie ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego, no i w tym temacie pozostaje ono aktualne.

Wazne tez do jakiego wzmaka to wepniesz, ilosc wattow niema tutaj znaczenia liczy sie to jak ten wzmacniacz "gada"...
...- fakt, nie pomyślałem o legendzie ds-1. On również często wykorzystywany jest jako dopałka do wzmacniaczy lampowych, ale z trazystorowymi brzmi też pozytywnie. Niektórzy uważają że za bardzo wali górą, ale to kwestia gitary i ustawień.
Co do behringera analogowego symulatora wzmacniaczy, to ma większe możliwości ustawienia różnorodnych brzmień, ale czy coś wartych to zależy pewno od gustu ustawiającego.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 09 lip 2006, 20:46

Sans Amp GT2 jest ok - mozna na tym sporo ukrecic... Dobrze zrobiona podrobka bedzie tez spoko... reszta fektow typu "distorszyn" w kostce nie przekonuje mnie... Co innego ovedrive - tu jest troche wiecej do wyboru... swoja droga BARDZO ale to BARDZO istotna dla brzmienia jest gitara podlaczana do kostki... A TU masz multitest kostek przesterowych
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ