Piano, scena, gitara

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
SilenceIsEasy
Piano, scena, gitara

Post autor: SilenceIsEasy » środa 21 cze 2006, 15:39

Zadam kilka pytan naraz, aby nie zaśmiecać forum.

1. Jestem gitarzystą, ale w niedługim czasie będę musiał kupić piano (szkoła muzyczna) do ćwiczeń, ale chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i mieć od razu w niej klawiaturę sterującą MIDI. Niestety ekonomia wchodzi w grę, jednak najlepsze było by rozwiązanie, które później można rozwijać. Czyli krótko mowiąc, najlepsza propozycja z:
I. M-Audio KEYSTATION 88 Pro(czy tutaj też jest klaw. mloteczkowa? Bo w necie są sprzeczne informacje na ten temat)
II. M-Audio Stage Piano Hammer action
III. CME UF 8

2. Jak piano bez wbudowanych brzmień (CME, M-Audio Keystation) sprawdza się na scenie przy wykorzystaniu laptopa z instrumentami VST?

3. Czy polifonia zależy od piana, czy od zastosowanego instrumentu VST?

4. Jak i czy w ogóle można zrobić z gitary klawiaturę sterującą instrumentami VST?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich serdczenie

Awatar użytkownika
Sixtus

Re: Piano, scena, gitara

Post autor: Sixtus » czwartek 22 cze 2006, 05:33

...Zadam kilka pytan naraz, aby nie zaśmiecać forum.

1. Jestem gitarzystą, ale w niedługim czasie będę musiał kupić piano (szkoła muzyczna) do ćwiczeń, ale chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i mieć od razu w niej klawiaturę sterującą MIDI. Niestety ekonomia wchodzi w grę, jednak najlepsze było by rozwiązanie, które później można rozwijać. Czyli krótko mowiąc, najlepsza propozycja z:
I. M-Audio KEYSTATION 88 Pro(czy tutaj też jest klaw. mloteczkowa? Bo w necie są sprzeczne informacje na ten temat)
II. M-Audio Stage Piano Hammer action
III. CME UF 8

2. Jak piano bez wbudowanych brzmień (CME, M-Audio Keystation) sprawdza się na scenie przy wykorzystaniu laptopa z instrumentami VST?

3. Czy polifonia zależy od piana, czy od zastosowanego instrumentu VST?

4. Jak i czy w ogóle można zrobić z gitary klawiaturę sterującą instrumentami VST?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich serdczenie ...

Czesc,

ad 1 - nie polece Ci zadnej klawiatury, jestem zdania, ze najlepiej samemu dotknac, bo ilu pianistow, tyle gustow. Wymienione przez Ciebie modele to ostatnio dosc popularne rozwiazania, stad mysle,ze do celow midi sprawdzą się bardzo dobrze. Sam jednak musisz stwierdzic, czy odpowiada Ci komfort i reakcja danej klawiatury na Twoje palce.

ad 2 - takie piano spisuje sie tak dobrze, jak laptop, ktory "ciagnie" wózek vst. Wielu muzykow korzysta z takich rozwiazan, ale z tego co mi wiadomo, nie sa to rozwiazania tanie (stabilna karta dzwiekowa, markowe "flaki" komputera)

ad 3 - polifonia zalezy od instumentu vst.
ad 4 - Sa na rynku sterowniki midi do "normalnych"gitar. Produkowane sa tez modele, ktore taka przystawke maja fabrycznie wbudowaną.

pozdrawiam
Sixtus

Awatar użytkownika
SilenceIsEasy

Post autor: SilenceIsEasy » czwartek 22 cze 2006, 09:05

Dzięki za odpowiedź. Trochę się rozjaśniło.
Ale może znacie jakieś modele gitar z takim wbudowanym MIDI. Zastanawiam się nad GODIN ACS z Synth Acces, on ma podlączenie do gitarowego syntezatora, tylko nie wiem czy aby obsługiwać VST za jego pomocą muszę posiadać także syntezator (np. Roland VG-88) czy wystarczy się podpiąć do interfejsu audio/midi (np. M-Audio Fire Wire 410)

richtig

Post autor: richtig » czwartek 22 cze 2006, 10:29

Jak interesuje Cię syntezator kontrolowany sygnałem audio, to polecam to.
[addsig]
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » czwartek 22 cze 2006, 10:42

... będę musiał kupić piano (szkoła muzyczna) do ćwiczeń, .......

większość szkół muzycznych wymaga od uczniów instrumentu jak najbardziej klasycznego, oczywiście możesz sobie sprawić klawiaturę
sterującą ale dobry nauczyciel bez problemu rozpozna na czym ćwiczysz
w domu.Najlepiej skonsultuj się ze szkołą, wiem że niektóre szkoły dopuszczają inne instumenty np.niektóre yamahy.

Awatar użytkownika
SilenceIsEasy

Post autor: SilenceIsEasy » czwartek 22 cze 2006, 13:55

Dokładnie ta "szkoła muzyczna" to studium piosenkarskie, także nastawienie na muzykę jak najbardziej "rozrywkową" i w taki sam sposób traktowana jest nauka gry na instruemncie, ale dzięki za troskę :)

Co do richtiga, to nie za bardzo wiem czego mam szukać na tej stronie?

Jestem tylko ciekaw czy jak podepne gitare do interfejsu audio/midi za pomocą wejścia instrumentalnego, to będę mógł nią obślugiwać instrumenty VST, efekty gitarowe w postaci programów itd. itp.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 23 cze 2006, 14:25

Co do richtiga, to nie za bardzo wiem czego mam szukać na tej stronie? ....

masz sobie sciągnąć konwertery audio/midi w postaci wtyczek VST

Jestem tylko ciekaw czy jak podepne gitare do interfejsu audio/midi za pomocą wejścia instrumentalnego, to będę mógł nią obślugiwać instrumenty VST, efekty gitarowe w postaci programów itd. itp....

będziesz mógł obsługiwać "zwykłe" efekty, instrumenty dopiero wtedy gdy
będziesz miał podpięty powyższy konwerter, oczywiście poprzez hostaVST.

richtig

Post autor: richtig » piątek 23 cze 2006, 14:33

masz sobie sciągnąć konwertery audio/midi w postaci wtyczek VST
No ja akurat myślałem o Phase Distortion Synth. Czyli syntezator, nie sam konwerter.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 23 cze 2006, 16:14

...
Dzięki za odpowiedź. Trochę się rozjaśniło.
Ale może znacie jakieś modele gitar z takim wbudowanym MIDI. Zastanawiam się nad GODIN ACS z Synth Acces, on ma podlączenie do gitarowego syntezatora, tylko nie wiem czy aby obsługiwać VST za jego pomocą muszę posiadać także syntezator (np. Roland VG-88) czy wystarczy się podpiąć do interfejsu audio/midi (np. M-Audio Fire Wire 410)...
Tutaj będzie nieco tańsze rozwiązanie
drummer

Awatar użytkownika
SilenceIsEasy

Post autor: SilenceIsEasy » piątek 23 cze 2006, 19:07

Dzięki mytnik, nareszcie ktoś dokładnie zrozumiał o co mi biega :)
[Post edytowany przez Admina w dniu 24/06/2006]

ODPOWIEDZ