Jak dobrze nagrać akustyczny band w warunkach świetlicowych?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
LaBomba
Re: Jak dobrze nagrać akustyczny band w warunkach świetlicowych?

Post autor: LaBomba » poniedziałek 12 cze 2006, 21:13

...A jakiś pogłosik to będzie mozna użyć?
Nawet mała ilość uprzestrzenni to nagranie, doda lekkości i poprawi brzmienie....

Edycja i miks materiału zostanie przeprowadzona w domenie cyfrowej więc bedzie można uzyć tego co oferuje ta technologia. Tego typu decyzje pede podejmowal dopiero na podstawie uzyskanego materialu i w jego kontekscie.
Bede dązył do uzyskania naturalnego brzmienia poszczegolnych instrumentow i spojności miksu. Podczas miksowania zamierzam wzorowac sie na produkcjach profesjonalnych takiej i podobnej muzyki (w sensie stylu i obsady). Liczę że tą drogą uzyskam przyzwoity rezultat. Okaże się.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » poniedziałek 12 cze 2006, 23:04

...Problem widzę w akustyce pomieszczenia, ale jeśli nie będzie źle, to muzyków ustawiłbym w 3D, parę stereo przed nimi i po jednym (dobranym) mikrofonie do każdego instrumentu. Jeśli w obrazie stereo będzie Ci czegoś brakowało, to w miksie delikatnie dodasz z dedykowanego mikrofonu. W takim składzie ważna jest naturalność, nie powinieneś tego na siłę sterylizować.

Czy ujęcie bliskie poszczególnych instrumentów musi w efekcie dać sterylne brzmienie w miksie? Pytam szczerze.
Nie. Ale ambient może unaturalnić
Chodziło mi tu raczej o całość koncepcji (oddzielanie muzyków kotarami, ustawianie jak najdalej siebie, brak mikrofonów "ogólnoplanowych") niż mikrofonowania stricte. Możliwe, że pogłos będzie bardzo brzydki i będziesz chciał złapać go jak najmniej- wtedy mikrofony bliskie mogą demo "uratować".

Według mnie (i całkowicie się z tym zgadzam) liczy się feeling- jeśli muzykom nie będzie się grało dobrze, to nie nagrają dobrze. Daj im wolną rękę odnośnie ustawienia się względem siebie (oczywiście uwzględniając akustykę- możesz im coś "podpowiedzieć"...), niech stoją jak zawsze na próbach, czy koncertach.

Ciężko tak zaocznie coś doradzić, jeśli nawet nie wiadomo, czy akustyka jest ok, czy be...

Jeśli wokal rejestrujesz osobno, to nie widzę problemu.

Jeszcze raz powodzenia i czekamy na efekty.
...phi...

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » poniedziałek 12 cze 2006, 23:35

......Problem widzę w akustyce pomieszczenia, ale jeśli nie będzie źle, to muzyków ustawiłbym w 3D, parę stereo przed nimi i po jednym (dobranym) mikrofonie do każdego instrumentu. Jeśli w obrazie stereo będzie Ci czegoś brakowało, to w miksie delikatnie dodasz z dedykowanego mikrofonu. W takim składzie ważna jest naturalność, nie powinieneś tego na siłę sterylizować.

Czy ujęcie bliskie poszczególnych instrumentów musi w efekcie dać sterylne brzmienie w miksie? Pytam szczerze.
Nie. Ale ambient może unaturalnić
Chodziło mi tu raczej o całość koncepcji (oddzielanie muzyków kotarami, ustawianie jak najdalej siebie, brak mikrofonów "ogólnoplanowych") niż mikrofonowania stricte. Możliwe, że pogłos będzie bardzo brzydki i będziesz chciał złapać go jak najmniej- wtedy mikrofony bliskie mogą demo "uratować".

Według mnie (i całkowicie się z tym zgadzam) liczy się feeling- jeśli muzykom nie będzie się grało dobrze, to nie nagrają dobrze. Daj im wolną rękę odnośnie ustawienia się względem siebie (oczywiście uwzględniając akustykę- możesz im coś "podpowiedzieć"...), niech stoją jak zawsze na próbach, czy koncertach.

Ciężko tak zaocznie coś doradzić, jeśli nawet nie wiadomo, czy akustyka jest ok, czy be...

Jeśli wokal rejestrujesz osobno, to nie widzę problemu.

Jeszcze raz powodzenia i czekamy na efekty. ...
Chyba podzielam takie właśnie podejście (naturalne). Myśle ze odpuszcze sobie jakieś wymyślne rozwiązania o których pisalem wcześniej, natomiast pozostane przy omikrofonowaniu i bliskim i ambientowym jednocześnie.

Kwestia pomieszczenia natomiast stanęła pod poważnym znakiem zapytania. Okazało sie że musze szukać innej salki bo ta która miałem na oku bedzie akurat nie osiągalna w tym dniu.
W związku z tym zwracam sie z prosbą do wszystkich odwiedzających wątek o namiary na pomieszczenie (kontakt do odpowiedniej osoby) w ktorym mogłbym zrealizować to demo, na terenie Wrocławia. Można do mnie pisać na maila lub gg 3450928).
Z góry dziekuję za wszelkie informacje

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » poniedziałek 12 cze 2006, 23:39

Koszt wynajecia takiej salki nie moze jednak być zbyt wysoki, powiedzmy porownywalny z cenami wynajecia sali prób na cały dzień.

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » wtorek 13 cze 2006, 09:11

Nie ma mowy o jakimś nagrywaniu na ślepo. Jedynie - jak wspomniałem wcześniej - nie będzie zbyt wiele czasu na to żeby ustawić mikrofony optymalnie.

Jeśli zakładasz że nie ustawisz mikrofonów optymalnie to jak chcesz uzyskać dobry efekt? Nie szkoda zachodu? Powiadasz że nie będziesz nagrywał na ślepo, to znaczy że będziesz miał ze sobą monitory. No to w czym problem? Spróbujesz 3 alternatywne ustawienia i wybierzesz to, które gada najlepiej. Lepiej zainwestować 5 godzin w ustawienie mikrofonów niż w miks.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » wtorek 13 cze 2006, 12:39

Ten temat to walka z wiatrakami. Wszystko zależy od brzmienia sali. To, że ma pogłos, nie znaczy, że jest dobry. Jak nie ma w ogóle pogłosu, to też nie najlepiej, choć to raczej nie grozi. Jak nie znasz brzmienia sali (przypomnijmy, że jest to świetlica), to nic tu się nie dowiesz konkretnego. Jak ponachodzą Ci jakieś nieodpowiednie rezonanse pomieszczenia na ślady, już raczej nic ciekawego z nich nie wykręcisz żadnym korektorem ani kompresorem. Licz na szczęście, albo na dobry słuch, który w 15 minut pozwoli Ci rozpracować pomieszczenie, a przez to ustawienie zespołu i mikrofonów.
Monitory stojące w miejscu, gdzie nagrywane są insrumenty przydadzą się najwyżej na odsłuch tego, co już nagrano (czyli metoda prób i błędów), a i tenże odsłuch nie będzie wiarygodny, jeżeli to świetlica. Wszystko ustawisz tak, że będzie pieknie ładnie, ale tylko tam. Jak przyniesiesz nagrania choćby do home-studia - możesz się rozczarować...
Sorki za sceptyczne podejście, ale moja wersja jest bardzo prawdopodobna i liczyłbym się z nią na Twoim miejscu. Na szczęście może się okazać, że wszystko pójdzie wysmienicie i po wakacjach usłyszymy Twoje nagrania np. w RMF FM. Tego Ci życzę...

Ehh.. Zapomniałem, przecież już będziesz nagrywał winym miejscu...

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » wtorek 13 cze 2006, 19:20

Jeśli zakładasz że nie ustawisz mikrofonów optymalnie to jak chcesz uzyskać dobry efekt? Nie szkoda zachodu? Powiadasz że nie będziesz nagrywał na ślepo, to znaczy że będziesz miał ze sobą monitory. No to w czym problem? Spróbujesz 3 alternatywne ustawienia i wybierzesz to, które gada najlepiej. Lepiej zainwestować 5 godzin w ustawienie mikrofonów niż w miks.
Dokładnie tak. Z tymi ograniczeniami to jest tak ze nie znam jeszcze tych muzykow a poznam ich w dniu nagrania. Dostalem natomiast sygnal ze beda chcieli nagrac sie szybko i bez robienia nie wiadomo jakich cudow. Ja zdaje sobie sprawe ze pewne przygotowania wymagaja czasu a ich zaniedbanie potrafi sie zemscic, jednak jesli kapela cos takiego zapowiada to mozna sie domyslic ze nie wszystko moga w stanie byc zrozumiec no i trzeba tez to uszanowac. Najlepiej jesli uda sie dobrze i w miere szybko.

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » wtorek 13 cze 2006, 19:32

Sorki za sceptyczne podejście, ale moja wersja jest bardzo prawdopodobna i liczyłbym się z nią na Twoim miejscu. Na szczęście może się okazać, że wszystko pójdzie wysmienicie i po wakacjach usłyszymy Twoje nagrania np. w RMF FM. Tego Ci życzę...
Ja też jestem bardzo sceptyczny w tej kwestii. Po prostu spróbuje zrobić to najlepiej jak potrafię i probuje też przygotować sie do tego odpowiednio, m. in. dzięki temu forum.

Z racji ze sala w ktorej zrobimy to nagranie nie jest jeszcze na 100% określona, bo jak pisalem wyżej tytułowa świetlica odpadła, myślę ze kontynuowanie tego wątku moze sie okazac dyskusja odbiegajaca od tematu. Ciezko jest cos radzić nie wiedzac jakie bedzie pomieszczenie, zdaje sobie z tego sprawę.
Wszystkim bardzo dziekuję za pomoc.

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 14 cze 2006, 00:52

Jakbyś mógł zrobić w danej sali 1-2 nagrania próbne to by Ci bardzo pomogło.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » środa 14 cze 2006, 02:45

...Jakbyś mógł zrobić w danej sali 1-2 nagrania próbne to by Ci bardzo pomogło.
Jeszcze nie ma żadnej danej, ani nawet wynajętej.

ODPOWIEDZ