dwa monitory do jednego komputera

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
schmaletz
dwa monitory do jednego komputera

Post autor: schmaletz » środa 05 cze 2013, 09:47

Szanowni koledzy!

Chcę podłączyć do komputera drugi monitor.

Obecnie mam komputer z kartą graficzną GeForce with CUDA 9500 GT Gainward 1 GB HDMI & DVI (PCI-E). 

Mam też monitor 23" Samsung SyncMaster.

To wszystko pięknie działa na maksymalnej rozdzielczości 1920 x 1080.

Chcę jeszcze podłączyć drugi monitor i żeby to był monitor taki jak mam

albo jak najbardziej zbliżony do niego (wymiary).

Na próbę podłączyłem dodatkowo do mojej karty mniejszy monitor.

Efekt był niestety słaby. Rozdzielczość okazała się za słaba. Obraz

za mało precyzyjny.

Koledzy! Jaką kartę graficzną powinienem kupić, aby obraz na dwóch monitorach

23" był dobry? 

Dziękuję z góry i pozdrawiam :)

[addsig]

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: dwa monitory do jednego komputera

Post autor: Caroozo » środa 05 cze 2013, 10:08

Zgaduję, że podłączyłeś drugi monitor poprzez złącze VGA (D-Sub) lub też do monitora o mniejszej rozdzielczości? W pierwszym przypadku obraz może być mało precyzyjny (wrażenie lekkiego rozmycia, czy też przesunięcia), a rozdzielczość rozumie się sama przez siebie.

Posiadam taką kartę w którymś ze starszych komputerów i pamiętam, że nie było żadnych problemów z podłączeniem dwóch monitorów - w tym przypadku jeden był podłączony przez DVI, drugi zaś to był w zasadzie telewizor z wejściem HDMI - zarówno klonowanie jaki dual screen działał bardzo dobrze.

Jeśli monitor, do którego chcesz podłączyć kartę ma wejście DVI, kup za parę złotych przejściówkę HDMI-DVI i podłącz kablem DVI - jakość powinna być dużo lepsza. Co do rozdzielczości, to VGA działa dobrze na kineskopach, natomiast na LCD już nie jest idealnie i właśnie cyfrowe wysyłanie obrazu jest tutaj metodą.

Inna sprawa to natywna rozdzielczość tego drugiego monitora - wiadomo że fizycznie jeśli ma np. 1366x768 (HD Ready), to w tej natywnej rozdzielczości będzie wyglądał najlepiej, natomiast w innych skalowanie takiego obrazu może powodować, że jakość nie będzie najlepsza (np. 1024x768 rozciągnięty na taką rozdzielczość, jaką monitor ma fizycznie, nie będzie powalający). Kineskopy pod tym względem są bardziej "wybaczające" i nawet obraz SD jest na nich akceptowalny. Sam odpalam czasami PS2 na telewizorze HD-Ready i to naprawdę kłuje w oko (a na starym kineskopie śmiga aż miło) - obraz RGB jest ostry, ale nie "komponuje się" za dobrze. Xbox360 podłączony do w/w telewizora poprzez VGA posiadał drobne niedoskonałości (analogowy gruby kabel bez sygnału zwrotnego), natomiast po przejściu na HDMI nawet rozdzielczość 1024x768 wygląda przyzwoicie.

Nie kupowałbym karty, gdyż ta co masz w zupełności wystarczy. Jeśli jednak byś się uparł - napisz jakie złącza posiadają monitory - są karty z kompletem złącz, są z DP (DisplayPort), 2xDVI itd. Akurat parametry karty nic tu nie mają do rzeczy (chyba że AMD Eyefinity wchodzi w grę ;)).

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » środa 05 cze 2013, 10:56

no 9500 GT to bez gadania musi dać radę chyba, że chcesz grać na tych dwóch monitorach w pełnej rozdzielczości

pewno coś Ci się z rozdzielczościami pokopało - ustaw dla każdego monitora optymalną (dla LCD natywną) - oczywiście nie muszą być takie same!

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 cze 2013, 21:06

Najsensowniejszym sposobem jest podłaczenie ekranu o takiej samej rozdzielczości

tylko wtedy kazdy tryb działa prawidłowo

z racji że czasem potrzebuje trybu klonowania to podłaczenie czegokolwiek o innej rozdzielczości totragedia (obraz dostosowuje sie do sprzetu o najniższej rozdziałce)

masz 23 cale do tego masz full hd

szukaj takiego samego monitora najlepiej - oczywiście skorzystaj tylko ze złaczy cyfrowych a więc masz dvi i hdmi

kwestia co ma monitor chociaz za pomoca przejściówek można go podłaczyć

no chyba że chcesz poczekac na 38" UHD :D

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 cze 2013, 21:07

aha 

karta która posiadasz wystarczy - chyba że chcesz też grac w gry :)

Awatar użytkownika
schmaletz

Post autor: schmaletz » środa 05 cze 2013, 21:38

Panowie, bardzo dziękuję.

Dużo ważnych i co najważniejsze praktycznych informacji.

Z tego co zrozumiałem (i co mnie cieszy)

- nie muszę kupować innej karty graficznej

i że ta spokojnie "pociągnie" dwa monitory 23"

na złączach cyfrowych.

Ten co mam monitor zostawiam na złaczu DVI, a drugi

monitor podłączam za pomocą HDMI (bo takie jest drugie złącze

cyfrowe w karcie graficznej). Ewentualnie - jeśli drugi monitor

nie ma wejścia HDMI - to łączę go za pomocą przejściówki HDMI - DVI.

I do postprodukcji audio spokojnie mi ta rozdzielczość (1920 x 1080)

wystarcza.

Tak?

Dobrze rozumiem?

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 06 cze 2013, 11:09

Zadziała. Jak wyżej napisano, podłączanie dwóch monitorów tylko i wyłącznie w tej samej rozdzielczości. Wtedy pulpit widziany jest jako całość i przechodzenie pomiędzy nimi i konfiguracja okienek DAW to zadanie proste i wygodne. Pracuje na dwóch monitorach od 6 lat i nie przymierzam się do trzeciego (VST-Multitrack-Mixer).

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 06 cze 2013, 11:18

...Zadziała. Jak wyżej napisano, podłączanie dwóch monitorów tylko i wyłącznie w tej samej rozdzielczości. Wtedy pulpit widziany jest jako całość i przechodzenie pomiędzy nimi i konfiguracja okienek DAW to zadanie proste i wygodne. Pracuje na dwóch monitorach od 6 lat i nie przymierzam się do trzeciego (VST-Multitrack-Mixer).
...

Miało być - że przymierzam się do 3 monitorów.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 06 cze 2013, 12:16

Miało być - że przymierzam się do 3 monitorów. ...

W takim układzie trzeba już kupić kartę graficzną wspierającą więcej niż 2 obrazy - istniejące systemy to Nvidia Vision Surround bądź AMD Eyefinity. Z tego co wiem działają dobrze przy desktopowych zastosowaniach, jedynie w grach co niektóre robią problem - co mnie osobiście nie dziwi, bo do przeliczenia i przeskalowania trochę jest (to nie zwykła panoramka, tylko dodatkowe generowanie grafiki). Myślę, że w tym przypadku ważny jest bandwith i szybkość RAM takich kart - danych jest około 3xwięcej (zakładając że korzystamy na wszystkich monitorach z rozdzielczości Full HD, to ilość generowanych pikseli na klatkę animacji to 3/4 standardu 4K). Jednak do zastosowań, w których nie jest generowana grafika 3D, w zupełności wystarczy jakakolwiek karta - przypomnę, że kiedyś jakość wyznaczały m.in. karty Matroxa i monitory EIZO ew. Iiyama - szczególnie w branży grafiki komputerowej. Ich moc była namiastką dzisiejszych zintegrowanych kart, natomiast grafika 2D była na najwyższym poziomie (jak na owe czasy i możliwości techniczne - dobrych parę lat temu praca w 1600x1200 to były granice kosmosu :) ).

Awatar użytkownika
schmaletz

Post autor: schmaletz » czwartek 06 cze 2013, 12:41

To ja na razie zostanę przy rozbudowie do dwóch monitorów ;)

Dzisiaj podłączę na próbę do drugiego złącza cyfrowego telewizor (27 cali)

i zobaczę jak to działa razem - o czym nie omieszkam Państwa poinformować.

[addsig]

ODPOWIEDZ