kofiguracja SSD + raid0 + HDD dla VSTi

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Bubbel
kofiguracja SSD + raid0 + HDD dla VSTi

Post autor: Bubbel » niedziela 02 cze 2013, 14:40

Witam,

Zakupiłem sobie nowe dyski i zastanawiam sie jak najbardziej optymalnie wszystko tam ułożyć.

Korzystam głównie z Ableton Live, Audition i z duzej ilości wtyczek VSTi - biblioteki i sample zajmują ok 500GB. Aktualnie nic zewnętrznego nie nagrywam. System - Windows 7 Ultimate x64.

Komputer służy do wszystkiego. W gry raczej nie gram.

Cały sprzęt przedstawia sie tak:
Płyta - Gigabyte 990FXA-UD3
Procesor - AMD Phenom II X4 955 Black Edition
Pamięć - 2x4GB GoodRam 1600Mhz CL 9-9-9-9 1,5V
Karta dźwiękowa - ESI DuaFire

Dyski:

SSD - Kingston 2.5'' SSDNow V300 120GB SATA-III
Raid0 - 1TB = 2x 500GB, SATA-II 7200rpm (nie pamiętam jakie dokładnie modele)
HDD - WD Green 2TB WD20EZRX 64MB cache SATA-III

Aktualnie podział dysków wygląda tak:

SSD 120GB - jedna partycja - system i programy
Raid 1TB - jedna partycja - biblioteki (jeszcze ich nie zrzucałem - dysk jest pusty)
HDD 2TB - dwie partycje po 1TB:
1. Dokumenty +TEMP Windowsa
2. Media i plik wymiany.

Zastanawiam się nad tym czy inaczej to ułożyć, zeby było jeszcze bardziej efektywnie.

Np czy zrobić na raidzie dodatkowo partycji 50GB, gdzie spokojnie lezałyby sobie TEMPy Windowsa i plik wymiany.
Plusy takiego rozwiązania to szybkośc działania tych plików - aktualnie sa fizycznie na innym, wolniejszym dysku.
Minusy - to będzie raid, na którym będa też biblioteki, więc nie wiem, czy to nie spowolni działania bibliotek.

Pomysły na inne konfiguracje także mile widziane.
Jeżeli dostanę odpowiedź, że nic nie trzeba zmieniać to tez się ucieszę :)
Domyślam się, że zabójczej zmiany tu nie uzyskam, ale wolę wszystko sobie optymalnie ustawić przed zgrywaniem bibliotek.

Pozdrawam
Marek

Kyle

Re: kofiguracja SSD + raid0 + HDD dla VSTi

Post autor: Kyle » niedziela 02 cze 2013, 16:07

Przy takiej ilości RAM potrzebny Ci wciąż plik wymiany? Myślałeś o rozbudowie RAM do 16 GB? Co do TEMP - szybciej do będzie chodzić z SSD.

Awatar użytkownika
Bubbel

Post autor: Bubbel » niedziela 02 cze 2013, 17:03

...
Przy takiej ilości RAM potrzebny Ci wciąż plik wymiany? Myślałeś o rozbudowie RAM do 16 GB? Co do TEMP - szybciej do będzie chodzić z SSD....

Teoretycznie plik wymiany nie jest mi potrzebny. Podobno bez niego niektóre programy strasznie mulą (z tego co szukałem z necie, to raczej graficzne). Mam wolnego miejsca na tyle dużo, że plik wymiany gdzieś tam sobie będzie. Dla testu mogę go usunąć.

TEMP będzie chodził szybciej na SSD - jak wszystko. Ale nie w tym rzecz. Zalecane jest przestawić ten folder na dysk talerzowy, bo komórki dysku SSD wolniej sie wtedy zużywają. Jak narazie na wszystkich forach, które czytałem taki krok jest rekomendowany.

Własnie zacząłem czytac anglojęzyczne fora, żeby sie upewnić.

RAM dokupię jeśli okaże się, że jest go mało. Tego jeszcze nie wiem.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 02 cze 2013, 17:10

Teoretycznie plik wymiany nie jest mi potrzebny. Podobno bez niego niektóre programy strasznie mulą (z tego co szukałem z necie, to raczej graficzne).

Bzdura do kwadratu (akurat trochę robie w grafice). ... no chyba że jeszcze nie trafiłem na tak niedorobiony program, a że "jedna jaskółka wiosny nie czyni" to można to "mulenie" włożyć między bajki.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 02 cze 2013, 17:12

TEMP będzie chodził szybciej na SSD - jak wszystko. Ale nie w tym rzecz. Zalecane jest przestawić ten folder na dysk talerzowy, bo komórki dysku SSD wolniej sie wtedy zużywają.

Najmniej SSD się zużywa, jak się go nie używa ;)

Awatar użytkownika
Bubbel

Post autor: Bubbel » niedziela 02 cze 2013, 19:40

...

Teoretycznie plik wymiany nie jest mi potrzebny. Podobno bez niego niektóre programy strasznie mulą (z tego co szukałem z necie, to raczej graficzne).

Bzdura do kwadratu (akurat trochę robie w grafice). ... no chyba że jeszcze nie trafiłem na tak niedorobiony program, a że "jedna jaskółka wiosny nie czyni" to można to "mulenie" włożyć między bajki.
...

no to dobrze wiedzieć. Pozbywam się pagefile na dobre.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 cze 2013, 09:31

Ty nie trafiłes a ja wiele razy wiec nie pisz że bzdura

Niektóre z tego korzystaja i tyle

mam ograniczony do minimum i jest na partycji systemowej - tak działa najlepiej i przenoszenie go nie ma sensu

a dla spokoju nie wyłączać

temp windowsa też na SSD

Wywalone na dysk mam tylko dokumenty (wraz z katalogiem pobieranych plików - generalnie cała zawartość katalogu dokumenty)

troche softu troche gier - 35 GB wolnego i styka

jeśli biblioteki nie wykorzystają 1TB to zrób partycję ze 100GB na smieci i dokumenty

najważniejsze

backup?

tu sie przyda ten 2TB

Przyrostowy codziennie i będzie ok

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 03 cze 2013, 10:45

Ty nie trafiłes a ja wiele razy wiec nie pisz że bzdura

Niektóre z tego korzystaja i tyle

Proszę w takim razie o listę tych wielu programów, nie potrafiących się obejść bez pliku wymiany/strony (w nawiasie napisz co się działo kiedy pliku strony nie było).

Podaj ile RAM miał komputer, pod jaką windą chodził i wersję danego programu.

Awatar użytkownika
Bubbel

Post autor: Bubbel » poniedziałek 03 cze 2013, 12:23

mam ograniczony do minimum i jest na partycji systemowej - tak działa najlepiej i przenoszenie go nie ma sensu 

W internecie są sprzeczne informacje. Np, żeby system sam sobie ustalał wielkość, bo w win7 to działa dobrze. Ograniczony do minimum tzn? 100MB na twardo?

Na inych forach raczej są ludzie, którzy korzystaja z kompów "normalnie" lub do grafiki. Tutaj chciałbym zasięgnąć informacji jaki pagefile będzie najlepiej działać w przypadku zabawy dźwiękiem.

Tempy przerzuciłem na ssd. Na raidzie mam partycję 50GB na inne smiecie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 cze 2013, 16:37

Kyle przestań z tymi bzdurami - miałem mase programów które korzystały z pliku wymiany - i wciąż sporo takich jest

nie zamierzam ci nic udowadniac bo mam to w tyłku - sam sobie znajdź a jak na takie nie trafiłes to się ciesz

ramu ile?najpierw 8 a potem 16GB - to nie problem ile zajmuje program tylko problem czy musi korzystać z pliku wymiany (a niektóre muszą - także gry)

ps.nie da sie ustawić 100 mega - zresztą to byłoby bez sensu

512MB to minimum i naprawdę w niczym nie przeszkadza nawet gdy sobie lezy na SSD

a "sranie" się bo dyskowi skończą się komórki do poprawnej pracy to tez głupota - nalezy je cisnąć na maksa i niech padają byle w trakcie gwarancji

ODPOWIEDZ