MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wizz
MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: wizz » środa 13 mar 2013, 14:19

Witam. Jakiś czas temu (około 2,3 tyg temu) lekko zalałem swój komputer. Po oddaniu do serwisu MacMed okazało się, że został wyczyszczony, wysuszony i przywrócony do życia. Skasowali mnie za to 350 zł. 50 za samą diagnozę i 300 za naprawę. Nie wchodząc w kwestie czy tanio czy nie - jestem zadowolony, że nie było to nic poważniejszego. Laptop działa tak jak sprzed wypadku, przynajmniej pozornie. Może delikatnie wolniej przesuwają się strony za pomocą gładizka w Safari, ale to ledwo zauważalne. Pojawił się natomiast inny problem, który jest dla mnie kluczowy. 

Z racji tego, że produkuje muzykę, komputer głównie służy mi do obsługi programów DAW i wielu wtyczek oraz banków dźwięków. Od początku używam programu Ableton Live 8. Program ma taką opcję, która pokazuje zużycie CPU podczas pracy na nim. Od momentu gdy komputer zakupiłem, nie było żadnych problemów z użyciem procesora przez Abletona. Zazwyczaj oscylowało to między 20-30 % maksymalnie. Tym razem jednak sytuacja jest gorsza i lekko niepokojąca. Już przy kilku załadowanych wtyczkach i kilkunastu ścieżkach dźwiękowych (załóżmy 13-16) zużycie procesora przez Ableton podskakuje do 70-80 % co zazwyczaj równa się z crashem (jeszcze się nie przytrafił). Bardzo mnie to niepokoji ponieważ właśnie dla tworzenia muzyki kupiłem Maca o najwyższych parametrach. 

Czy macie jakiekolwiek pojęcie w jaki sposób to lekkie zalanie i naprawa przez serwis mogła wpłynąć na procesor? Z jakiego powodu teraz Ableton zużywam o wiele więcej procesora niż do tej pory? Czy to możliwe, że moc mojego Maca jest teraz w jakiś sposób słabsza? Bardzo proszę o odpowiedzi i ewentualne porady. W obecnym stanie nie jest dla mnie możliwym stworzyć cokolwiek czy pracować nad jakimkolwiek utworem, bo po chwili Live zużywa już ponad 50 % mocy procesora i wszystko zaczyna się lekko przycinać. Dodam jeszcze tylko, że w monitorze aktywności włączony program Ableton zabiera około 50 % CPU, co jest chyba bardzo wysokim wynikiem. Dzięki za wszelkie rady i odpowiedzi!

Dodam jeszcze tylko, że po kontakcie z MacMedem zaproponowali wyciągnięcie dysku i wsadzenie nowego SSD oraz re-instalacje Abletona aby sprawdzić czy problem będzie występował na nowym wymienionym dysku. Zrobią to bez płatnie w formie testu i sprawdzenia przyczyny, także na pewno zdecyduje się na ten zabieg. Bardzo jednak chciałbym poznać wasze opinie i ewentualne rady!

[addsig]

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: a » środa 13 mar 2013, 14:38

Reinstalacja na myśl się nasuwa. Może podmienili /wyjęli i ponownie wsadzili/ coś w bebechach i program się buntuje widząc nowe cyferki w rejestrach.

Offtopowo - nie mam Maca, ale po lekturze biografii Jobsa, raczej na zakup się już nie zdecyduję, szczególnie że faceta który sam "był Apple" już nie ma. Ciekawe, jak potoczą się losy tej firmy, która patentowałą nawet śrubki do produktów by nikt nie mógł zajrzeć sobie do środka.

http://www.superstereo.pl

wizz

Post autor: wizz » środa 13 mar 2013, 14:44

...Reinstalacja na myśl się nasuwa. Może podmienili /wyjęli i ponownie wsadzili/ coś w bebechach i program się buntuje widząc nowe cyferki w rejestrach.
Offtopowo - nie mam Maca, ale po lekturze biografii Jobsa, raczej na zakup się już nie zdecyduję, szczególnie że faceta który sam "był Apple" już nie ma. Ciekawe, jak potoczą się losy tej firmy, która patentowałą nawet śrubki do produktów by nikt nie mógł zajrzeć sobie do środka....

Dzięki za odpowiedź! Samą reinstalkę Abletona już zrobiłem lecz niestety nie przyniosła skutku.

PS. Dla mnie lektura Jobsa to opis niesamowitego człowieka, który posiadał w sobie wiele skrajności. Można go kochać lub nie nawidzić, lecz na pewno nie można go ignorować. Mimo wielu wad, ja doceniam w nim geniusz. Po przejściu z PC na Maca nigdy nie spojrzę wstecz. Różnice są kolosalne. Ale nie o tym tutaj chciałem dyskutować! Proszę was o dalsze opinie!

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 13 mar 2013, 17:40

......Reinstalacja na myśl się nasuwa. Może podmienili /wyjęli i ponownie wsadzili/ coś w bebechach i program się buntuje widząc nowe cyferki w rejestrach.
Offtopowo - nie mam Maca, ale po lekturze biografii Jobsa, raczej na zakup się już nie zdecyduję, szczególnie że faceta który sam "był Apple" już nie ma. Ciekawe, jak potoczą się losy tej firmy, która patentowałą nawet śrubki do produktów by nikt nie mógł zajrzeć sobie do środka....

Dzięki za odpowiedź! Samą reinstalkę Abletona już zrobiłem lecz niestety nie przyniosła skutku.

>> to teraz sprawdz / napraw uprawnienia na dysku a potem sam dysk. czy przy wylaczaniu (nie usypianiu) systemu widac koleczko oczekiwania czy system zamyka sie od razu? mialem kiedys podobny problem (z innym daw) ale to byla wina systemu.

jesli uprawnienia i dysk ok to rozwiazanie bedzie nieco bardziej czasochlonne - opisze ci na priv.

Andyeis

Post autor: Andyeis » środa 13 mar 2013, 19:54

Nestety lekko zalany komputer a lekko zalany czlowiek to nie to samo

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 mar 2013, 20:19

jesli z dyskiem jest wszystko w porządku a podejrzewam że nic mu nie jest pozostaje tylko kwestia programowa (system sterowniki oprogramowanie)

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 13 mar 2013, 22:39

Powinieneś zapytać w serwisie, czy tylko wyczyścili i wysuszyli sprzęt, czy także cokolwiek wymieniali lub instalowali jakikolwiek soft/sterowniki/cokolwiek. Jeśli nic poza suszeniem nie robili, to wyjaśnić im jak się sprawy mają i poprosić o ponowną diagnozę lub poprawkę usługi, bo albo jest niedosuszony albo jakaś część hardware padła. Niby dlaczego jeśli nie ruszali nic z softem to miałoby się cokolwiek zmienić w wydajności procka?

wizz

Post autor: wizz » czwartek 14 mar 2013, 02:39

adn - co masz na myśli mówiąc o sprawdzeniu uprawnień dysku? Wyjaśnij to proszę!

A co do serwisu to wątpie, że wymieniali jakiekolwiek części i robili coś poza czyszczeniem/suszeniem. W piątek jadę tam znów i wtedy się upewnię, ale sądzę, że kwota, którą zapłaciłem za naprawę (350 zl) nie była by tak niska gdyby coś wymieniali. W każdym razie przy następnej wizycie w piątek zapytam faceta co dokładnie w komputerze robili. Dzięki za wasze odpowiedzi!

PS. Muszę dodać, że odpaliłem przed chwilą jako standalone sampler Maschine (nie jako wtyczke w Abletonie) i sytuacja jest taka sama jak w Live.. przy około 10 ścieżkach CPU zaczyna wzrastać i wszystko się przycina. Ogólnie objawy takie same jak w poprzednim softwarze. Obawiam się, iż oznacza to, że to nie problem Abletona a jednak coś poważniejszego poszło przy zalaniu :/

Dodam jeszcze, iż nie tylko w Live oraz Maschine pasek użycia CPU wskazuje zuzycie ponad normę. Przy odpalaniu monitora aktywnosci wartosci te sa tak samo duze i wynoszą pnad 50 i 60 % a czasem nawet więcej, co jest całkowicie anormalne.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 14 mar 2013, 09:54

...adn - co masz na myśli mówiąc o sprawdzeniu uprawnień dysku? Wyjaśnij to proszę!

A co do serwisu to wątpie, że wymieniali jakiekolwiek części i robili coś poza czyszczeniem/suszeniem. W piątek jadę tam znów i wtedy się upewnię, ale sądzę, że kwota, którą zapłaciłem za naprawę (350 zl) nie była by tak niska gdyby coś wymieniali. W każdym razie przy następnej wizycie w piątek zapytam faceta co dokładnie w komputerze robili. Dzięki za wasze odpowiedzi!

PS. Muszę dodać, że odpaliłem przed chwilą jako standalone sampler Maschine (nie jako wtyczke w Abletonie) i sytuacja jest taka sama jak w Live.. przy około 10 ścieżkach CPU zaczyna wzrastać i wszystko się przycina. Ogólnie objawy takie same jak w poprzednim softwarze. Obawiam się, iż oznacza to, że to nie problem Abletona a jednak coś poważniejszego poszło przy zalaniu :/

Dodam jeszcze, iż nie tylko w Live oraz Maschine pasek użycia CPU wskazuje zuzycie ponad normę. Przy odpalaniu monitora aktywnosci wartosci te sa tak samo duze i wynoszą pnad 50 i 60 % a czasem nawet więcej, co jest całkowicie anormalne....

Chciałeś się pozbyć problemów z PC, kupiłeś Maca.... i problemy takie jakie były, takie są, a nawet jeszcze większe...
Zachłysnąłeś się pięknym interfejsem graficznym, bo tylko tym Mac rożni się od dobrego pc...
stabilność obu systemów jest w tej chwili taka sama, nawet rzekłbym ze win7 przebija Maca na głowę...
Warto było?

Czasami warto odwrócić karty historii i mieć święty spokój...
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 14 mar 2013, 11:09

Chciałeś się pozbyć problemów z PC, kupiłeś Maca.... i problemy takie jakie były, takie są, a nawet jeszcze większe...
Zachłysnąłeś się pięknym interfejsem graficznym, bo tylko tym Mac rożni się od dobrego pc...
stabilność obu systemów jest w tej chwili taka sama, nawet rzekłbym ze win7 przebija Maca na głowę...
Warto było?

Człowieku, pomijające te ciężkie bzdury które napisałeś (w życiu nie miałeś Maka), to po co ten twój gejzer zazdrości i jakiejś chorej satysfakcj?  Nie o tym jest wątek, człowiek wyraźnie napisał - jego Macbook nie działa poprawnie po zalaniu i prawdopodobnie spieprzonej naprawie. Co mu po twoim dokładaniu? 

Wracając do tematu: czasem zalanie kompa się upiecze, czasem nie (na koncertach nasze wizualizacje miksujemy na trzynastoletnim Apple Powerbooku, który był raz dokładnie zalany pół litrem piwa i raz całą noc przeleżał na mrozie - i nic się nie stało). 

Włącz sobie systemowy Monitor Aktywności, kliknij na CPU i zobacz, czy w tym czasie działa coś jeszcze innego, co pożera zasoby procesora (np. jakiś zostawiony przez serwis program diagnostyczny, cokolwiek). 

Zrób Hardware Test z załaczonej do Macbooka płyty.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ODPOWIEDZ