Komputer do audio

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
djbebek
Komputer do audio

Post autor: djbebek » sobota 27 paź 2012, 16:53

Witajcie

Wiec tak, Potrzebuję komputer który da mi komfortową pracę w tworzeniu muzyki Electro,Dutch,Progressive House,Dubstep .Pracuję na Fruiti Loops od 2 lat i niestety mój 6 letni komputer :) Nie daje sobie rady z większymi projektami, udźwignięciu dużej ilości wtyczek Vst ( W ogóle nie nadaje się do tego).Chcę rejestrować kilkadziesiąt śladów, dokonać miksu z wykorzystaniem kilkudziesięciu wtyczek,efektów i jeszcze dodatkowo włączyć do pracy klawiaturę midi wszystko to w czasie rzeczywistym i z małą latencją.

Kwota którą mogę przeznaczyć do 2.300 zł Interesuję mnie sprzęt stabilny, wydajny i cichy (tylko jednostka centralna).

Z tego co się dowiedziałem to potrzebuję:

Płytę Główną z szybkim kontrolerem do dysków twardych i obsługę szybkich pamięci dwukanałowych DDRAM. Wśród Chipsetów wybrałbym Intel, ponieważ z doświadczen użytkowników preferują,wybierają,chwala tą markę.

Procesor oprócz dysku i płyty jest priorytetem, Jeżeli chodzi o marke to tylko Intel z wypustów i5 i7,Najważniejszą sprawą jest taktowanie Duża ilość rdzeni oraz wysoki GHZ,coś na podstawię np tego : procesora i7 4x3.9GHZ.

Dysk Twardy: Nie chcę dysku 3TB ani 1TB Potrzebuję mniej więcej 320GB do 500GB, ale to nie jest ważne. Potrzebuję cichy dysk z dobrym cache i wysoką prędkościa przesyłania danych Mb/s

Pamięć RAM : Zbytnio nie wiem za dużo żeby was wkręcić w temat ale: Dwie kości Jak najwieksze Mhz działające w trybie dual channel. Tryb ten podobno pozwala na osiągniecie wiekszej wydajnosci systemu.

Karta Graficzna Zwykła standardowa beż żadnych fajerwerków bo to jest chyba najdrozszy element takze jak najtaniej wyrwac jedynie co bym chcial to to aby mogła obsługiwać dwa monitory.

Karta dźwiękowa powinna być jak najlepsza ale zastosowal bym cos taniego i standardowego ponieważ w niedalekiej przyszłości będe kupywał interface na który wyrzuce sporo pieniążków dlatego na karte dzwiekowa nie wysilal bym sie i chyba nie warto wkładać w to i w to dużej ilości kasy. a interface mnie wyniesie okolo 500-1000 zł

Ważne także będzie Chłodzenie ale żeby było ciche w tym wam nie pomoge na swoj sposob tak jak i z zasilaczem.obudowa nie jest ważna.Zlącza myślę że przynajmnie dwa wejscia USB 3.0 było by mi przydatne do MIDI.

Napisałem to co ja się dowiedziałem ogólnie to sie nie znam na tym. Wiec Proszę o pomoc ludzi doświadczonych :)

[addsig]

TrevorMuzzy

Re: Komputer do audio

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 27 paź 2012, 17:50

Witam!

Rozumiem że masz na myśli prace w FL Studio? Bo z tego co wiem Fruity Loop to nazwa tego DAW sprzed 8 lat, obecnie istnieje jedynie nazwa FL Studio..niby taki szczegół ale istotny bo Fruity Loops w wersji nie wiem 4.0 to byl taki programik do ktorego wystarczyłbym procesor Pentium 4 i max 1 Gb pamięci.

Ale ok do rzeczy...nie wiem czy jest sens tak "podręcznikowo" wybierać parametry komputera, ponieważ gdybyś w tej chwili poszedł do sklepu wybrał taki z dobrymi w miare parametrami i zapłacił w granicach 2 tys na pewno nic by nie cięło.

Ja napisze swoje typy

- Płyta Główna np Asrock Z68 PRO3

- Procesor Intel i5 3450

- Pamięć RAM Kingston 2x 4Gb DDR3 1600 Mhz

- Dysk 500 GB Sata II np WD oraz 129

- Dysk SSD Kingston 120 Gb Sata III

- Grafika GeForce 210 1 Gb DDR3

- Zasilacz np Be Quiet lub OCZ StealthXStream 400 W

I z moich obliczeń wynika ze więcej niż 2200 taki zestaw nie będzie kosztował.

Nie ma sensu się bawić w jakieś wyszukane komponenty, chyba że chcesz założyć serwer albo zarabiać na tym, wydasz kupe pieniędzy a i tak połowy nie wykorzystasz. A na takim zestawie nic się nie będzie wieszac.

To tyle.

djbebek

Post autor: djbebek » sobota 27 paź 2012, 18:21

Tak oczywiście , że FL 10 :) Dzięki za twoje typy.

djbebek

Post autor: djbebek » sobota 27 paź 2012, 19:18

Może zamaist dysku 500 Gb 320Gb ? Słyszałem, że są szybsze od tych 500 ?

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 27 paź 2012, 20:04

...
Może zamaist dysku 500 Gb 320Gb ? Słyszałem, że są szybsze od tych 500 ?...

Model 320 GB jednotalerzowy, jednostronny, będzie szybszy od 500 GB jednotalerzowego dwustronnego, ale wolniejszy od 500 GB jednotalerzowego, jednostronnego ;) A tak bardziej serio - talerzowych poniżej 2 TB bym nie kupował (3,5").

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 27 paź 2012, 20:08

Dysk Twardy: Nie chcę dysku 3TB ani 1TB Potrzebuję mniej więcej 320GB do 500GB, ale to nie jest ważne. Potrzebuję cichy dysk z dobrym cache i wysoką prędkościa przesyłania danych Mb/s

Dyski talerzowe 3,5" są optymalne do dużych pojemności (od 2 TB w górę, poniżej tego jest sporo gorszy stosunek ceny do pojemności) i niekoniecznie wielkich wydajności (szczególnie pod wzgl. czasu dostępu). Jak chcesz coś małego, szybkiego, niesłyszalnego to SSD. Jak chcesz wielki magazyn, to kupujesz talerzowca.

djbebek

Post autor: djbebek » sobota 27 paź 2012, 20:14

...

Dyski talerzowe 3,5" są optymalne do dużych pojemności (od 2 TB w górę, poniżej tego jest sporo gorszy stosunek ceny do pojemności) i niekoniecznie wielkich wydajności (szczególnie pod wzgl. czasu dostępu). Jak chcesz coś małego, szybkiego, niesłyszalnego to SSD. Jak chcesz wielki magazyn, to kupujesz talerzowca.
...

Czyli co proponujesz konkrety :) 

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 27 paź 2012, 20:28

No np. tam Ci kolega poleca 120 GB SSD + 500 GB HDD (talerzowy) ... a co byś powiedział na 256 GB SSD, zamiast tych dwóch dysków? No chyba że potrzebny Ci duży magazyn (ale by było bezpiecznie na archiwum itp. to wypadało by kupić 2 dyski - jeden kopią bezpieczeństwa drugiego)? Ile miejsca potrzebujesz?

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 27 paź 2012, 20:30

ps. jeśli chodzi o konkretny dysk SSD to np. Samsung 830 256 GB ... albo po taniości Intel 335 240 GB (intele są raczej uważane za pewny zakup ... przynajmniej seria 330, bo 335 to nowość). Z innych jest jeszcze Vertex 4 256 GB

djbebek

Post autor: djbebek » sobota 27 paź 2012, 20:38

...
ps. jeśli chodzi o konkretny dysk SSD to np. Samsung 830 256 GB ... albo po taniości Intel 335 240 GB (intele są raczej uważane za pewny zakup ... przynajmniej seria 330, bo 335 to nowość). Z innych jest jeszcze Vertex 4 256 GB...

Teraz smigam na niecalej 100 :) takze Duzo nie potrzebujeee potrafie zagospodarowac miejsce na dysku.

ODPOWIEDZ