S/PDIF input do laptopa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
tec77tom
S/PDIF input do laptopa

Post autor: tec77tom » wtorek 11 wrz 2012, 11:40

Witam,

Rozglądam się za jakimś interfejsem audio/kartą muzyczną do laptopa na USB, Firewire lub ExpressCard.
Powinna mieć tylko jedną funkcjonalność której nie ma mój laptop - mieć wejście S/PDIF i ewentualnie procesor
efektów, nie potrzebuje preampów, i innch "bajerów" za które nie chce przepłacać.
Możecie coś polecić?

Teddy80

Re: S/PDIF input do laptopa

Post autor: Teddy80 » wtorek 11 wrz 2012, 15:27

...Witam,

Rozglądam się za jakimś interfejsem audio/kartą muzyczną do laptopa na USB, Firewire lub ExpressCard.
Powinna mieć tylko jedną funkcjonalność której nie ma mój laptop - mieć wejście S/PDIF i ewentualnie procesor
efektów, nie potrzebuje preampów, i innch "bajerów" za które nie chce przepłacać.
Możecie coś polecić?
...

Witam!

Pytanie tylko po co Tobie taki typ zlacza jak S/PDiF? Bedziesz cos nagrywal na jakis magnetofon typu DAT?

Bo jesli podlaczenie monitorow czy sluchawek i na koncu rendering materialu do postaci mp3 czy wav to bezsensu szukanie interfejsow z takim wejsciem. To jest typ cyfrowego zlacza.

Tak samo procesor efektow. Bodajze firma E-Mu wypuszczala interfejsy z pokladowymi procesorami i efektami dsp ale one nie wspolpracowaly z DAW tylko sluzyly jako bajer do modyfikacji brzmienia na zasadzie zaladowania efektow do miksera.

Jedyne karty z wlasnymi procesorami efektow to karty DSP typu UAD lub PowerCore, natomiast zwykle interfejsy audio maja za zadanie przede wszystkim wprowadzanie sygnalu do komputera i wyprowadzanie, dobre przetworniki AD/DA itd..

Wg mnie wystarczylby Tobie zwykly interfejs usb typu Focusrite Saffire 6 a jak cos na wyzszym poziomie to np RME Baby Face lub Apogee np Duet.

Jesli zalezy Tobie koniecznie na S/PDiF to model Focusrite Saffire PRO 14 ma takie wejscia na pokladzie. Tylko pytanie po co Tobie cos takiego?

Wg mnie dobry interfejs i zwykle analogowe wejscia i mozesz produkowac muze.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 11 wrz 2012, 17:21

Teddy a czy ty odróżniasz wejście od wyjścia?

Z tanich coś z creative ale one mają optyczne wejścia - potrzebujesz optycznego czy prądowego?

lub maya u5 - ona ma prądowe

Awatar użytkownika
tec77tom

Post autor: tec77tom » wtorek 11 wrz 2012, 17:36

...

Z tanich coś z creative ale one mają optyczne wejścia - potrzebujesz optycznego czy prądowego?

lub maya u5 - ona ma prądowe...

czasem zamiast robić audio mixdown w DAW, ustawiąc stero  return'y, asio send i jeszcze iną gminastke  po prostu stawiam obok PCta notebooka z kamerką i nagrywam zabawe z instrumentami "na żywo".

W lapku mam tylko analogowe wejście mikrofonowe, do tego jeszcze nienajlepszej jakości.

Jak wiesz Zbynia mam E-MU 1820m i z najlepiej chciałbym podłaszyć docka do lapka.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 11 wrz 2012, 21:15

...

Tak odróżniam, ale nie spotkałem się z przypadkim żeby obojętnie czy S/PDiF czy jakiekolwiek inne rozwiazanie cyfrowe czy analogowe wystepowało w postaci jednostronnej tylko INPUT zawsze jest w dwie strony wiec moje złe sformuowanie merytoryczne to jedno ale pisalem to ogolnie nie zwazajac na to czy to ma byc IN czy OUTPUT bo wiadomo ze zawsze jest IN oraz OUT-put..

To po pierwsze po drugie nie wydaje mi sie zeby autor szukał rozwiazania ADAT - cyfrowego połączenia na Toslink bo to zupelnie cos innego, autorowi chodzi o typowe S/PDiF połączenie czyli coaxialne (pojedynczy RCA)

Stad ja polecam Focusrite Saffire PRO 14 i tyle..Esi czy E-MU /Creative tez ujdzie ale ja mam zle wspomnienia z tymi interfejsami i odradzam, lepiej kupić cos lepszego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 wrz 2012, 00:23

Tec no to niestety prócz tych co podałem tanio nie będzie....

Niestety nie montują nigdzie spdif in

To chyba jedyne sensowne tanie mozliwości dla laptopów - niestety audio przez usb dla dwóch komputerów nie istnieje...ethernetowe niestety też nie

Dziwne nie?niby prosta rzecz i zapewne bardzo prosta do oprogramowania a nikt na to nie wpadł - przy odrobince pracy można by 3 różnych kompów i 3 różnych kart uzyskać jedno zsynchronizowane nagranie

Teddy ty dalej nie wiesz o czym piszesz...wróć do pierwszego postu i dokładnie go przeczytaj

Rozwiązanie jednostronne występuje bardzo czesto - w większości wypadków to OUT(bardzo wiele prostych kart laptopów i stacjonarnych komputerów) ale wiele urządzeń ma też tylko wejście(głównie wszelkiej maści kina domowe, wcześniej przenośne MD itp.)

Wiele prostych kart posiada wyjście ale wejście jest już pozostawione na pinach do własnoręcznego montażu

Nie wiem po co wyskaujesz z ADAT(to inna bajka i korzysta tylko z optycznego spdif)

Widzę że na temat SPDIF wiesz bardzo niewiele 

SPDIF występuje w 3 formatach tak naprawdę

Prądowym zwanym COAXIAL

Optycznym zwanym TOSLINK(od interfejsu czyli tak naprawdę wtyku stworzonego przez sony i toshibę)

Oraz prądowym zwanym AES/EBU (tak naprawdę to jedyna różnica to kabel i napięcia)

Wszystkie 3 są kompatybilne w 100% wymagają tylko małych zabiegów przy konwersji

Najbardziej problematyczna jest konwersja z optycznego na prądowy bo wymaga oryginalnego TOTX

Z prądu na światło można zrobić byle diodą dającą falę 660nm.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » środa 12 wrz 2012, 09:20

czasem zamiast robić audio mixdown w DAW, ustawiąc stero  return'y, asio send i jeszcze iną gminastke  po prostu stawiam obok PCta notebooka z kamerką i nagrywam zabawe z instrumentami "na żywo".

a nie prościej sobie ustawić nagrywanie tego co idzie na wyjście wewnątrz PC? - dlaczego chcesz wyjść z sygnałem cyfrowym do laptopa? jeśli karta muzyczna wydaje dźwięki to przechwyć je po prostu i zapisz no chyba, ze czegoś nie rozumiem z Twojego opisu...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 12 wrz 2012, 09:27

niestety audio przez usb dla dwóch komputerów nie istnieje...ethernetowe niestety też nie

Jak nie jak tak? Ethernetowe jest przecież i działa...

[addsig]

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 12 wrz 2012, 10:55

M-Audio Fast Track Pro. Tanio i ma co trzeba
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
tec77tom

Post autor: tec77tom » środa 12 wrz 2012, 11:35

...

a nie prościej sobie ustawić nagrywanie tego co idzie na wyjście wewnątrz PC? - dlaczego chcesz wyjść z sygnałem cyfrowym do laptopa? jeśli karta muzyczna wydaje dźwięki to przechwyć je po prostu i zapisz no chyba, ze czegoś nie rozumiem z Twojego opisu...
...

oczywiście że prościej ale aktualnie mam taki stan :

- po podłaczeniu kamery do PC przez USB i ustawieniu audio source na mój interfejs Audio (E-MU)  nagrywają się piękne filmy z dziękiem... np. puszczone w tle mp3 (jak to ujołeś karta przechwytuje dzwięk).

... po włączeniu DAW blokuje on urządzenie dzwiękowe i powyższy wariant już nie działa.

być może można to zwalczyć ale z lenistwa postanowiłem zgrywać na laptopie.

Uadało mi się kupić Creative Sound Blaster X-Fi HD USB za 250zł także jeszcze stosunkowo niewielkie pieniądze.

Dziękuje wszystkim za pomoc i porady, jeśli ktoś może ewentualnie coś poradzić na brak możliwości przechwytywania audio po właczeniu DAW to prosże dopisać do wątku.

ODPOWIEDZ