Gdzie instalować wielogigabytowe biblioteki brzmień?
Kupilem dysk WD caviar black 1TB (7200obr 64MB) i on bedzie jedynym dyskiem w kompie.
Bede pracowac w FL 10, z wieloma wtyczkami VSTi, sporą iloscia sampli, a w przyszlosci planuje kupic EWQL Symphonic orchestra, trilogy i moze inne wielogigobytowe instrumenty.
1) Jak podzielic ten 1TB na partycje? Wszystkie biblioteki instrumentow powinny byc na partycji systemowej?
2) PC bedzie sluzyc tylko do tworzenia muzyki - czy ma to znaczenie czy kupie win 7 Home czy Professional?
pozdrawiam!
Re: Gdzie instalować wielogigabytowe biblioteki brzmień?
Dzielisz dysk na przynajmniej dwie partycje. Optymalnie byłoby 3. 1. System. 2. Sesje i dane muzyczne. 3. Biblioteka sampli. Chodzi o to by pliki systemowe nie wpływały na fragmentacje plików sesji i banków sampli. Dodatkowo niezależny system to brak problemów w przypadku reinstalacji systemu, przywracania kopii bezpieczeństwa i wszelkich działań związanych z awarią. Sample i dane sesji są zawsze nietknięte i nie nigdy nie musisz ich ponownie instalować.
1) Jak Ci wygodnie, bo różnicy wydajnościowej, to się nie ma co spodziewać. W końcu jeden dysk to jeden dysk i podział na partycje tego nie zmieni. Możesz jedynie pomyśleć o tym, że jak Ci kiedyś zdarzy się awaria systemu, która wymaga sformatowania partycji systemowej, to żeby nie było na niej plików projektów czy sampli. Ale i tak, najlepiej byłoby mieć kilka dysków na sample, zwłaszcza te duże biblioteki.
2) Home 64bit ma limit do 8GB RAMu, Home Premium, do 16GB. Więcej już tylko w wersjach Professional i wzwyż. Reszta bajerów, raczej nie ma wielkiego znaczenia.
- Piotr
złe podejście już na starcie
kup jeszcze dwa dyski - jeden nieduży na system (jeśli twoje sesje to będzie głównie midi i vsti to może być SSD 128GB) a drugi większy do szuflady na backup danych
z jednym dyskiem bez backupu ani się obejrzysz jak wszystko stracisz
Poszukaj na forum, było mnóstwo informacji na temat tego jak konfigurować dyski itp.
Poszukaj na forum, było mnóstwo informacji na temat tego jak konfigurować dyski itp.
...
Sorki, nie zauważyłęm że chodzi o desktop a nie laptop.

PS. Wy też nie umiecie spać?

Aktualnie nie mam juz funduszy na dodatkowy dysk:/
Backup projektow zgrywam na plyty bo wychodzi tego tylko kilka GB...
Wy podłączacie osobny dysk i robicie kopie wszystkich (np kilkuset GB) danych, ktore macie na dysku na ktorym pracujecie?
Czyli taki podzial partycji bylby dobry?
1. System : 20GB
2. projekty FL Studio, pliki audio ktore uzywam w sesjach : 490GB
3. biblioteki instrumentow (dimension pro... i przyszlych kombajnów typu Symphonic Orchestra) : 490GB
pozdr!
...Czyli win 7 home premium 64bit wystarczy bo mam 16GB ramu (maksymalnie tyle obsluguje plyta gł)
Aktualnie nie mam juz funduszy na dodatkowy dysk:/
Backup projektow zgrywam na plyty bo wychodzi tego tylko kilka GB...
Wy podłączacie osobny dysk i robicie kopie wszystkich (np kilkuset GB) danych, ktore macie na dysku na ktorym pracujecie?
Czyli taki podzial partycji bylby dobry?
1. System : 20GB
2. projekty FL Studio, pliki audio ktore uzywam w sesjach : 490GB
3. biblioteki instrumentow (dimension pro... i przyszlych kombajnów typu Symphonic Orchestra) : 490GB
pozdr!...
jesli juz musisz miec te 3 partycje to z 2ki przenies do 1ki drugie 20gb, 40gb na system to minimum
Czy taka opcja z 2 partycjami bylaby ok? :
1. system, i kilka programow typu office, all player... : 50GB
2. cala reszta: programy do muzy, sejse, banki brzmien : 950GB
Kolejna sprawa:
na kompie na ktorym obecnie pracuje, wszystkie programy mam zainstalowane na partycji systemowej.
Niestety, we frucie korzystam z sejwowania do FLP (a nie zipped loop package:/), wiec zastanawiam sie jak przeniesc potem te projekty do nowego PC. (zeby móc bezproblemowo kontynuowac prace nad tymi projektami; zapisywac ich nowe wersje itd)
Moze jednak lepiej bedzie na nowym PC zainstalowac programy muzyczne też na partycji systemowej (C) ?
Za mało na system - win7 tez lubi zjadać miejsce i mniej jak 50 bym mu nie dał tak dla świętego spokoju
Jeśli projekty nie zajmują wiele to owszem możesz robić backup na płyty - ja backapuję wszystko (w sumie i wszystko mam na kompie) więc nawet BD wychodzi zbyt drogo w stosunku do dysku 2TB(2 krotnie)
Gdybym miał to robić na płytach DVD to spokojnie bym 4 dyski kupił nie mówiąc o czasie poświęconym na nagrywanie(pewnie z tydzień bo nagrywarki nonstop też pracować nie mogą)
Co do FL - zapisuję zawsze jako zip głównie dlatego że korzystam z sampli - przy vsti nie ma to sensu oczywiście
Niestety FL nie potrafi zapisywać odrazy w obydwu formatach a szkoda bo raz na ruski rok trafi mi się zip który nie chce działać(chociaż tu główną winą bywają wtyczki)
Co do niemożności spania - tyra się po nocach nie ma lekko hehehe a drugi plus to cisza i spokój - zresztą ja lubię wampirzy tryb życia (tyle że krwi nie pijam)