Przejściówka FireWire - USB

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Lighter
Przejściówka FireWire - USB

Post autor: Lighter » poniedziałek 30 sty 2012, 15:14

Witam!

Niedawno dopiero dowiedziałem się, że taka przejściówka istnieje. Mój laptop ma porty USB i USB 3.0 i taka przejściówka rozwiązałaby mi brak portu FW. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Warto zainwestować, sprawdza się?

Pozdrawiam

L.

Andyeis

Re: Przejściówka FireWire - USB

Post autor: Andyeis » poniedziałek 30 sty 2012, 15:22

...Witam!
Niedawno dopiero dowiedziałem się, że taka przejściówka istnieje. Mój laptop ma porty USB i USB 3.0 i taka przejściówka rozwiązałaby mi brak portu FW. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Warto zainwestować, sprawdza się?

Pozdrawiam
L....

Działa podobno tylko z modelem telefonem htc który się nazywa

Cha Cha

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 30 sty 2012, 15:59

...
Witam!

Pozdrawiam

L....

Jeżeli chodzi o profesjonalne wykorzystanie jakiejś karty dźwiękowej na FW to nie.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 30 sty 2012, 16:09

Takie czasy, że niby wszystko fajnie, super laptopy za nie wielkie pieniądze. Ale porty FV jak widać tylko w maszynach dla profesjonalistów, w okolicach 4000zł (tak generalizując).

Z pewnością USB3.0 kiedyś wyprze FV (bo tevhnologicznie jest o wiele lepszy), ale za czas jakiś dopiero.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 30 sty 2012, 17:30

...
Takie czasy, że niby wszystko fajnie, super laptopy za nie wielkie pieniądze. Ale porty FV jak widać tylko w maszynach dla profesjonalistów, w okolicach 4000zł (tak generalizując).

Popieram, ale może i by się znalazł jakiś tańszy z FW, tylko w poważniejszym użytkowaniu do muzyki skolei będzie za słaby.

Z pewnością USB3.0 kiedyś wyprze FV (bo tevhnologicznie jest o wiele lepszy), ale za czas jakiś dopiero.

...

Tylko jakoś na razie nie pokazują się karty dźwiękowe na USB 3.0. :) Jednak jak tak się przypatrzeć i pomyśleć, to może na razie nie ma potrzeby przejście na USB 3.0 :) (w końcu karty RME i ostatnie Rolanda, a także wiele dobrych kart na FW sprawdzają się w tych bardzo wymagających zadaniach :)).

Początkujący muzyk.

perfektsound

Post autor: perfektsound » poniedziałek 30 sty 2012, 19:09

No to nie jest wcale pewne, jeśli chodziło tutaj o FireWire - FW transmituje dane strumieniowo, a USB pakietowo.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

dust

Post autor: dust » poniedziałek 30 sty 2012, 20:16

...

No to nie jest wcale pewne, jeśli chodziło tutaj o FireWire - FW transmituje dane strumieniowo, a USB pakietowo.

...

Teraz to Thunderbold najprawdopodobniej będzie przodował.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 31 sty 2012, 07:19

...

Teraz to Thunderbold najprawdopodobniej będzie przodował.
...

Wygra to co zostyanie wsparte przez producentów sprzętu. A zostanie to co będzie bardziej opłacalne. Na korzyść USB3.0 na pewno wchodzi kompatybilność wstecz i dobre transfery (do 5Gb/s), transmisja dwukierunkowa. Przy odpowiednim sterowaniu z poziomu aplikacji wydaje się to byc bardzo prawdopodobne że masa urządzeń powstanie dla tego standardu.  

Thunderbold mimo technologicznie przewyższa,  może okazać się bardzo drogi i zbyt daleko posunięty technologicznie do typowych zastosowań audio.  

Zobaczymy!   

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 31 sty 2012, 08:22

Jeśli nie powstanie masa prostych urządzeń jak pendrive na Thunderbold to skończy jak firewire - czyli świetne połączenie do wymagających systemów

Gdby dobrze zagrali mogliby wyprzec HDMI (Thunderbold jest bardziej uniwersalny a pozwala praktycznie na to samo i to w obydwu kierunkach)

adn_01

Post autor: adn_01 » wtorek 31 sty 2012, 10:01

Pomimo pełnej sympatii dla thunderbolt i zaawansowania technologii to obawiam się, że może skończyć tak samo jak firewire - w mniejszości sprzętu.

Powodem nie jest chęć wsparcia tej technologii przez producentów, ale wysokość opłat jakie apple sobie wymyśliło za jej wykorzystanie :(

ODPOWIEDZ