TC Konnekt 24D - konflikt z kartą WiFi

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groszek1570
TC Konnekt 24D - konflikt z kartą WiFi

Post autor: Groszek1570 » wtorek 23 sie 2011, 15:16

Witam.

Mam pewien problem ze swoim sprzętem, otóż:

Ostatnio nabyłem interface T.C. electronic Konnekt 24D (taka karta dźwiękowa studyjna). Karta łączy się z PC za pomocą kabla firewire 6pin.
Włączam - gra, czekam z 40sekund i wtedy następuje przerywanie, brak dźwięku przez jakieś 10sekund i znowu gra. Tak to wszystko się zapętla.

Mówię - zepsuta, ale nie.
W menedżerze urządzeń wyłączyłem kartę sieciową WIFI, której używam na co dzień. No i co? Karta dźwiękowa hula aż miło...

Na forum muzycznym polecili mi, aby kupić kontroler firewire na PCI. Kupiłem i nadal to samo. Wszystko dopasowane - chipset na kontrolerze taki jak poleca producent karty i nic.

Robiłem formaty i to samo.
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego zachowania...

Dodam jeszcze, że ciągle łapię bluescreena...
Umieszczam specyfikację komputera :

płyta główna - Gigabyte MA77OT-UD3P ver.1.0
karta sieciowa - TP-link TL-WN851N
Procesor - AMD Phenom X4 955

Prosiłbym o pomoc/sugestie cokolwiek. Pozdrawiam.

richtig

Re: TC Konnekt 24D - konflikt z kartą WiFi

Post autor: richtig » wtorek 23 sie 2011, 15:19

To nie używaj WIFI (jak masz możliwość podłączaj internet po kablu). Jak nie, to możesz kupić jakąś zewnętrzną kartę wifi na USB, chyba sa takie. Widać się Konnekt nie lubi z Twoim laptopem, być może są jakieś bardziej profesjonalne sposoby obejścia problemu, ja podałem najprostsze ;)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Groszek1570

Post autor: Groszek1570 » wtorek 23 sie 2011, 15:26

No takie rozwiązania to nawet mi przyszły do głowy. Będę musiał spróbować z kartą usb, ale chciałbym pozostać przy obecnej, ponieważ potrzebny mi jest dobry zasięg, a po to kupiłem taką kartę na PCI.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 23 sie 2011, 16:54

Będę nudny, ale powiem że to wina nie sprzętu lecz sterowników. Co to za rada by nie używać WIFI (pomijając dobre chęci)? Przecież iPad komunikuje się przez WIFI, a można go użyć jako sterownik MIDI. Zatem deaktywacja WIFI nie jest już dobrym rozwiązaniem.
OK nie będę wskazywał, który Rolandowski interfejs AUDIO/MIDI na USB nie sprawia takich problemów (ja mam i WIFI i kablową sieć aktywną podczas grania , bez optymalizowania systemu XP), powiem tylko że ten interfejs posiada driver ASIO o nazwie VS-Streaming Polecam!

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 23 sie 2011, 16:55

Sprawdź przerwania IRQ - pewnie się coś gryzie

Awatar użytkownika
Groszek1570

Post autor: Groszek1570 » wtorek 23 sie 2011, 23:01

Sprawdziłem przerwania IRQ i się okazuje, że Karta sieciowa jest na IRQ 21, a kontroler 1394 jest na IRQ 20, także chyba nie nachodzą na siebie.

Co do VS Streaming - googlowałem i nie bardzo wiem o czym mówisz. Mógłbyś rozwinąć?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ