iMac Core i5/i7 jako DAW?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
iMac Core i5/i7 jako DAW?

Post autor: lukashhh1 » wtorek 25 sty 2011, 22:38

Witam, mam pewne pytanie.

Czy jest tutaj na forum ktoś kto używa komputera Apple iMac ( te najnowsze z procesorami core i5/i7 ) jako stacje robocze do produkcji muzyki?

Interesuje mnie, jak ten komputer radzi sobie w takim srodowisku i z takimi aplikacjami jak Logic Studio czy Ableton Live?

Czy wymaga on jakichś zabiegów optymalizacyjnych, przygotowania dysków i czy tez trzeba go od czasu do czasu konserwować ( np czyszczenie plików tymczasowych itp.)?

Będę wdzięczny za info, gdyż w niedługiej przyszłości planuję przesiadkę na OSX i właśnie na ten model.

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Dario2

Re: iMac Core i5/i7 jako DAW?

Post autor: Dario2 » środa 26 sty 2011, 11:34

...
Witam, mam pewne pytanie.

Czy jest tutaj na forum ktoś kto używa komputera Apple iMac ( te najnowsze z procesorami core i5/i7 ) jako stacje robocze do produkcji muzyki?

Interesuje mnie, jak ten komputer radzi sobie w takim srodowisku i z takimi aplikacjami jak Logic Studio czy Ableton Live?

Czy wymaga on jakichś zabiegów optymalizacyjnych, przygotowania dysków i czy tez trzeba go od czasu do czasu konserwować ( np czyszczenie plików tymczasowych itp.)?

Będę wdzięczny za info, gdyż w niedługiej przyszłości planuję przesiadkę na OSX i właśnie na ten model.

Pozdrawiam...

Hej,

Mam core i7 , OX Snow Leopard. Pracuję na Cubase 5.5. Komputer pracuje wyśmienicie, żadnych zawiech, żadnych bluscreenów jak bywało na PC, żadnego przerywania połączenia z kartą dzwiękową, niska latencja. Miodzio.

Jedna mała rzecz, która mnie troche iryruje, to:

aby uruchomić program DAW (Cubase oraz Logic próbowałem osobiście, nie wiem jak z innymi) należy najpierw zmienić język systemu operacyjnego z polskiego na angielski. Bez tego programy nie uruchamiają się.

saxophonic

Post autor: saxophonic » niedziela 30 sty 2011, 11:47

...Witam, mam pewne pytanie.

Pozdrawiam...

Witam, mam iMaca z i5 , wszystko śmiga,na Logicu 92 ślady audio z efektami to pestka!
Gorąco polecam , nie ma nad czym się zastawiać.
SAX Keilwerth,Cubase LE

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 31 sty 2011, 00:03

......Witam, mam pewne pytanie.

Pozdrawiam...

Witam, mam iMaca z i5 , wszystko śmiga,na Logicu 92 ślady audio z efektami to pestka!
Gorąco polecam , nie ma nad czym się zastawiać....

No własnie o to mi chodziło... czyli pracuje wydajnie i stabilnie... pozostaje tylko wybór czy i5 czy i7...

a jak z latencją?

Mam interfejs na firewire.

Pozdr.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ