Zwiększenie sygnału z gramofonu

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
triz
Zwiększenie sygnału z gramofonu

Post autor: triz » niedziela 01 sie 2010, 16:29

Witam !

Mam taki mały problem. Posiadam gramofon technics sl-1500 (system ortofon concorde), który jest podłączony przez RCA do przedwzmacniaczna gramofonowego a przedwzmacniacz jest podłączony przez kabel RCA-TSR do karty ESI Juli@. Przy zgrywaniu i odsłuchu z gramofon sygnał jest bardzo niski i gra cicho nawet przy największym ustawieniu głośności w karcie. I mam pytanie, jak mogę wzmocnić sygnał wejścia by nie zwiększać głośności przez software ? Czy mam kupić może jakiś mixer i przez mixer podłączyć gramofon do komputera ? A może wymienić gramofon albo przedwzmacniacz na lepszy by zwiększyć sygnał ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Zbynia

Re: Zwiększenie sygnału z gramofonu

Post autor: Zbynia » niedziela 01 sie 2010, 22:11

po pierwsze sprawdź czy wchodzisz w wejścia TRS karty jackami mono bo takowe byc muszą

po drugie sprawdź czy możesz czułość wejścia karty przełączć na poziom konsumencki -10 dB (nie pamiętam trzeciej literki)

po trzecie możesz skorzystac z wejśc cinch w karcie(o ile odsłuch nie jest podpięty przewodami symetrycznymi)

po czwarte zamiast miksera wystarczy di-box z odpowiednimi wejściami

ODPOWIEDZ