E-mu 4040 PCI - system nie widzi karty

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
radan
E-mu 4040 PCI - system nie widzi karty

Post autor: radan » wtorek 15 cze 2010, 01:50

Witam.

Problem jaki mam z karta e-mu 4040 pci jest dość nietypowy...

1. Zainstalowany mam system operacyjny Windows 7 x64, który nie wiem czemu ale nie wykrywa mi karty (oczywiście karta podłaczona do kompa) dźwiękowej e-mu 4040. Sprawdzałem wejścia kartą Creative Audigy 2 i bez problemu system ją wykrywa.

2. Przypusciłem, że to może być wina sterowników, ale one tez odpadają bo nie wiem czemu nawet nie mogę ich zainstalować... (dokładnie te sterowniki: http://connect.creativelabs.com/emu/Files/EmuPMX_PCDrv_US_2_30_00_BETA.zip )

Zacząłem przypuszczać, że może tamte sterowniki są lipne i może dla sprawdzenia postaram się zainstalować inne, ale to i tak nic nie pomogło...(oczysiście instalowałem sterowniki dla wersji PCI a nie USB) Ponownie ukazał się ten sam komunikat co w przypadku 1 sterowników tj. "The E-MU audio drivers on this system are up to date. No update is required"  - to jest śmiech na sali, ponieważ nie instalowałem predzej sterów do tej karty, jedynie do wspomnianej juz audigy 2...

Sprawdzałem w panelu sterowania itp. - nie ma karty dźwiękowej.

3. W związku z nieudanymi próbami opisanymi w punktach 1 i 2, wpadłem na "zrospaczony" pomysł zainstalowania starch sterowników, które mam na płycie od E-mu 4040, ale jak się pewnie domyslacie pomogło to tyle ile klepanie Sylvi w łopatkę przez Pudziana...

4. Następnie wpadłem na jeszcze dziwniejszy pomysł - update windowsa, co oczywiście i tak nic nie dało...

5. To poraz kolejny szukanie na forach informacji na temat E-mu 4040 pci i W7 x64, ale to i tak nic nie dało, bo nie znalazłem pokrewnego tematu jaki dotyczy mojej sytuacji...

Czy koniecznie trzeba zrobic format??

Czy da się jakoś rozwiazać ten problem?

z góry dziękuję za poswięcony czas na ten post

pozdrawiam

prez

Re: E-mu 4040 PCI - system nie widzi karty

Post autor: prez » wtorek 15 cze 2010, 07:27

Zainstalowanie samych sterowników to nie wszystko, musisz jeszcze zainstalować panel E-MU PatchMix DSP
zawodowo pracujący akustyk live i studio

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 15 cze 2010, 07:58

...Zainstalowanie samych sterowników to nie wszystko, musisz jeszcze zainstalować panel E-MU PatchMix DSP ... 

Święta racja!!!! I z tego co pamiętam (bo od roku nic z systemem nie robiłem) ważna jest też chyba kolejność instalacji PatchMixa i sterów. Poza tym stery na win7 są chyba jeszcze nie do końca sprawdzone. Na win XP po poprawnej instalacji i konfiguracji nie ma siły by coś bekło z systemem czy z 0404. Wrew obiegowych opinią system działa u mnie jak w zegarku. Nic nigdy się nie zwiesza. Mimo iż pracuje na dwóch kartach na raz. 0404 jako główna karta i ux2 studio jako preamp do mikrofonówi gitar. Nawet jak odpalę np amplitube lub pod farma na sterach z ux2 by wstępnie ustawić brzmienie gitary i wciskam to na cubase pracującym na sterach z EMU przez łącze S/PDIF z odpalonymi wtyczkmi pod cubase jest git i nawet nie pierdnie:) Chociaż co do wsparcia technicznego z EMU można mieć zastrzeżenia. Odpowiedzi na zapytania zwykle są chybione albo wprost odsyłają do tematów z dyskusji które nie dotyczą zagadnienia...

radan

Post autor: radan » wtorek 15 cze 2010, 08:45

...
...Zainstalowanie samych sterowników to nie wszystko, musisz jeszcze zainstalować panel E-MU PatchMix DSP ... 

Święta racja!!!! I z tego co pamiętam (bo od roku nic z systemem nie robiłem) ważna jest też chyba kolejność instalacji PatchMixa i sterów. Poza tym stery na win7 są chyba jeszcze nie do końca sprawdzone. Na win XP po poprawnej instalacji i konfiguracji nie ma siły by coś bekło z systemem czy z 0404. Wrew obiegowych opinią system działa u mnie jak w zegarku. Nic nigdy się nie zwiesza. Mimo iż pracuje na dwóch kartach na raz. 0404 jako główna karta i ux2 studio jako preamp do mikrofonówi gitar. Nawet jak odpalę np amplitube lub pod farma na sterach z ux2 by wstępnie ustawić brzmienie gitary i wciskam to na cubase pracującym na sterach z EMU przez łącze S/PDIF z odpalonymi wtyczkmi pod cubase jest git i nawet nie pierdnie:) Chociaż co do wsparcia technicznego z EMU można mieć zastrzeżenia. Odpowiedzi na zapytania zwykle są chybione albo wprost odsyłają do tematów z dyskusji które nie dotyczą zagadnienia...
...

Własnie problem jest w tym, że instalowałem patchmixa... z tym, że w insrukcji jest napisane, że najpierw trzeba zainstalować psterowniki a dopiero później patchmixa... Niy system pokazywał mi, że stery są zainstalowane więc spróbowałem zainstalowac wyżej wspomnianego PM DSP, ale jak sie domyslacię pokazał sie kounikat "Nie wykryto zadnego urządzenie e-mu..."

Więc jestem daej w martwym punkcie...

Ma ktos może E-mu 4040 na vista x 64?? może spróbuje na niej zainstalować... ale na pewno są osobu na forum, które mają 4040 pci na w7 x 64 i śmiga u nich, że ho ho ho...

Proszę o dalsze rady...

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 15 cze 2010, 08:52

Masz wciśnięte emu w PCI i nic Ci system niezgłasza???? Jak byś miał slot pusty? Spróbuj wyjąć kartę i wyczyścić system ze śladów po emu i zapakuj kartę i zacznij wszystko od nowa. System powinien zgłosić że coś siedzi w nim nowego, np nie rozpoznane urządzenie. Nawet jeśli Emu była by zepsuta to coś powinno tobie zgłosić. Wyłącz w biosie zintegrowaną kartę jak masz wcześniej.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 15 cze 2010, 08:58

Poza tym czy aktualizujesz do tych sterów: http://www.emu.com/support/files/download2.asp?Centric=764&Platform=1 , czy do tych: http://connect.creativelabs.com/emu/default.aspx . Na win 7 potrzebne te drugie. Zwróć uwagę że to dopiera wersja beta...

radan

Post autor: radan » wtorek 15 cze 2010, 09:15

...
Poza tym czy aktualizujesz do tych sterów: http://www.emu.com/support/files/download2.asp?Centric=764&Platform=1 , czy do tych: http://connect.creativelabs.com/emu/default.aspx . Na win 7 potrzebne te drugie. Zwróć uwagę że to dopiera wersja beta... ...

wiem, że te drugie sterowniki (podałem w linku w 1 poście). Jak zauwazyłes system powinien wykryć siedzącą karte w slocie, a niestety tak nie jest. Chyba nie pozostaje nic innego jak format... a i jak to nie pomoze, to przesiadka na viste x64 bo do niech chociaz sa sterowniki..., które i tak powinny dzialać na W7 x64 przez wyłaczenie podpisywania sterwoników.... makabra....

Jesli jeszcze macie jakieś pomsły to napiszcie...

z góry dziekuje

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » wtorek 15 cze 2010, 11:20

We wszystkich gniazdach PCI to samo? Pokombinuj może ze zmianą gniazd. Poprzestawiaj. Sprawdź kartę na innym kompie. Bez instalacji. Tylko czy system ją wykryje.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 15 cze 2010, 11:59

...
Witam.

Problem jaki mam z karta e-mu 4040 pci jest dość nietypowy...

1. Zainstalowany mam system operacyjny Windows 7 x64, który nie wiem czemu ale nie wykrywa mi karty (oczywiście karta podłaczona do kompa) dźwiękowej e-mu 4040. Sprawdzałem wejścia kartą Creative Audigy 2 i bez problemu system ją wykrywa.

2. Przypusciłem, że to może być wina sterowników, ale one tez odpadają bo nie wiem czemu nawet nie mogę ich zainstalować... (dokładnie te sterowniki: http://connect.creativelabs.com/emu/Files/EmuPMX_PCDrv_US_2_30_00_BETA.zip )

Zacząłem przypuszczać, że może tamte sterowniki są lipne i może dla sprawdzenia postaram się zainstalować inne, ale to i tak nic nie pomogło...(oczysiście instalowałem sterowniki dla wersji PCI a nie USB) Ponownie ukazał się ten sam komunikat co w przypadku 1 sterowników tj. "The E-MU audio drivers on this system are up to date. No update is required"  - to jest śmiech na sali, ponieważ nie instalowałem predzej sterów do tej karty, jedynie do wspomnianej juz audigy 2...

Sprawdzałem w panelu sterowania itp. - nie ma karty dźwiękowej.

3. W związku z nieudanymi próbami opisanymi w punktach 1 i 2, wpadłem na "zrospaczony" pomysł zainstalowania starch sterowników, które mam na płycie od E-mu 4040, ale jak się pewnie domyslacie pomogło to tyle ile klepanie Sylvi w łopatkę przez Pudziana...

4. Następnie wpadłem na jeszcze dziwniejszy pomysł - update windowsa, co oczywiście i tak nic nie dało...

5. To poraz kolejny szukanie na forach informacji na temat E-mu 4040 pci i W7 x64, ale to i tak nic nie dało, bo nie znalazłem pokrewnego tematu jaki dotyczy mojej sytuacji...

Czy koniecznie trzeba zrobic format??

Czy da się jakoś rozwiazać ten problem?

A tak w ogole po co ci windows 7? xp jest juz nie dobry?:)

P.S. wszyscy instaluja windows 7, tylko po coFrown 

z góry dziękuję za poswięcony czas na ten post

pozdrawiam...

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

radan

Post autor: radan » wtorek 15 cze 2010, 14:11

Dlaczego W7 x64... ponieważ sprzet mnie troche zmusił... głównie procek...

Jeśli ma ktoś e-mu 4040 pci i system operacyny Windows XP x64 i u niego działa karta - to od razu zainstaluje ten system operacyjny - tylko proszę o potwierdzenie.

PS. Mam wrażenie, że stery na stronie e-mu to i tak sa do wersji USB... sugeruje to nazwa sterwników gdzie jest.. US.. mimo, ze w opisie jest pci/pcie (ale ludzie sie mylą...) nie wiem, możę się mylę... Jesli ktoś ma e-mu 4040 usb i zainstalowane sterowniki beta ze strony to niech da cynk...

Co do slotów, to wszystkie sprawdzałem... audigy 2 we wszystkich działa, a tej karty nie widzi.... sprawdze na inym kompie...

ODPOWIEDZ