Podwójne gniazdo FireWire jako przejściówka

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zagloba2009
Podwójne gniazdo FireWire jako przejściówka

Post autor: zagloba2009 » poniedziałek 29 mar 2010, 23:15

Witam,

mam pytanie - być może głupie, ale kto pyta-nie błądzi.

Posiadam interfejs Mackie Onyx 1200F. Ma on z tyłu dwa gniazda Fire-Wire. W komputerze mam jedno gniazdo Fire-Wire, więc podczas realizacji nagrań jest ono zajęte przez interfejs i nie mam możliwości podpięcia pod komputer innego urządzenia na Fire-Wire, np. zewnętrznego dyska twardego. Czy można do tego użyć drugiego, wolnego gniazda w interfejsie? Czy wtedy gniazdo to zadziała jako swoiety rozgałęźnik?

I pytanie drugie - w MacBooku mam wbudowany dysk o prędkości 5.400 obrotów. Większość programów DAW-owych w wymaganiach systemowych podaje minimum 7.200 obrotów. Przyjmując że nagrywam materiał w 44.1 i 24 bitach jednocześnie do 14 śladów, jest sens podłączać zewnętrzny dysk po USB?

Dzięki i pozdrawiam. Zagłoba

Awatar użytkownika
delorjan

Re: Podwójne gniazdo FireWire jako przejściówka

Post autor: delorjan » wtorek 30 mar 2010, 05:24

Oczywiście, firewire pozwala na podłączanie kolejnych urządzeń do tych pierwszych, dlatego w większości posiadają one 2 gniazda FW :) i dlatego też jedno gniazdo w komputerze wystarcza do podłączenia wielu urządzeń :) 

Co do drugiego pytania - 5400 bez problemu uciągnie 14 śladów, choć ja w swoim MBP mam 7200 i widzę odczuwalną różnicę w komforcie pracy, dlatego polecam szybsze dyski. Wracając jednak do Twojego pytania - 5400 równiaż da radę w tym przypadku :) pozdrawiam

zagloba2009

Post autor: zagloba2009 » sobota 10 kwie 2010, 12:54

...
Oczywiście, firewire pozwala na podłączanie kolejnych urządzeń do tych pierwszych, dlatego w większości posiadają one 2 gniazda FW :) i dlatego też jedno gniazdo w komputerze wystarcza do podłączenia wielu urządzeń :) 
...

Zakupiłem dysk 500 GB firmy iOption, prędkość 7200 rpm, złącza: 3xFireWire, USB i SATA. Dedykowany dla Mac'a. Zrobiłem następujące podłączenie: Z Fire Wire w MacBook'u połączyłem dysk kablem FW800, natępnie pod gniazdo FW400 w dysku podłączyłem interfejs Orpheus. I niestety są problemy - co prawda komputer widzi oba urządzenia i działają, ale do momentu uruchomienia sesji z zapisem na dysku zewnętrznym. Wtedy pojawiają się trzaski i przycięcia dźwięku i nic się nie da nagrać.

Co może być powodem? Czy trzeba jakoś skonfigurować komputer? To są moje pierwsze z Mac'iem i z dyskami zewnętrznymi. Do tej pory, przez kilka lat nagrywałem wyłącznie na PC-tach i dyskach wewnętrznych.

perfektsound

Post autor: perfektsound » sobota 10 kwie 2010, 14:26

Roznie bywa. Ja mam MB Pro z karta Echo i nie moge podlaczyc tam jeszcze zewn. dysku, bo sa tylko trzaski. Niektore karty maja wprost napisane ze drugie firewire jest tylko do podlaczania sprzetu ich firmy, np TC Electronic.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

paradox77

Post autor: paradox77 » piątek 11 lut 2011, 20:04

...
Roznie bywa. Ja mam MB Pro z karta Echo i nie moge podlaczyc tam jeszcze zewn. dysku, bo sa tylko trzaski. Niektore karty maja wprost napisane ze drugie firewire jest tylko do podlaczania sprzetu ich firmy, np TC Electronic....

A czy w ogóle komuś dobrze działa dysk zewnętrzny podłączony firewire przez interface ? Bo właśnie mam problem jak podłączyć dysk zewnętrzny do laptopa ?

Andyeis

Post autor: Andyeis » piątek 11 lut 2011, 20:55

......Roznie bywa. Ja mam MB Pro z karta Echo i nie moge podlaczyc tam jeszcze zewn. dysku, bo sa tylko trzaski. Niektore karty maja wprost napisane ze drugie firewire jest tylko do podlaczania sprzetu ich firmy, np TC Electronic.... 

A czy w ogóle komuś dobrze działa dysk zewnętrzny podłączony firewire przez interface ? Bo właśnie mam problem jak podłączyć dysk zewnętrzny do laptopa ?...

Zawsze dysk musi być podłączony jako pierwszy później karta
Z tym TC to jest inaczej niź piszesz

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » sobota 12 lut 2011, 10:14

...

Zakupiłem dysk 500 GB firmy iOption, prędkość 7200 rpm, złącza: 3xFireWire, USB i SATA. Dedykowany dla Mac'a. Zrobiłem następujące podłączenie: Z Fire Wire w MacBook'u połączyłem dysk kablem FW800, natępnie pod gniazdo FW400 w dysku podłączyłem interfejs Orpheus. I niestety są problemy - co prawda komputer widzi oba urządzenia i działają, ale do momentu uruchomienia sesji z zapisem na dysku zewnętrznym. Wtedy pojawiają się trzaski i przycięcia dźwięku i nic się nie da nagrać.

Co może być powodem? Czy trzeba jakoś skonfigurować komputer? To są moje pierwsze z Mac'iem i z dyskami zewnętrznymi. Do tej pory, przez kilka lat nagrywałem wyłącznie na PC-tach i dyskach wewnętrznych.
...

Dobrze podłączyłeś. Najpierw dysk do Maca - najlepiej kablem FW800, a do dysku kablem FW400 kartę.

Ja mam dokładnie tak samo ale dysk WD i kartę Presonusa.

U mnie działa bez zastrzeżeń.

Mówisz, ze dopiero w chwili otwarcia sesji pojawiają się problemy. A co w przypadku odtwarzania muzyki z powiedzmy, iTunesa albo innego odtwarzacza ? Nie ma trzasków ?

Bo jezeli nie ma, to ewidentnie musisz skonfigurowac ustawienia w programie DAW. Może zwiekszyc poziom bufora karty, bo obecnie ustawiony jest zbyt nisko i powoduje dropy.

ODPOWIEDZ