Najcichszy dysk twardy
- Kobe_Tai'73
Re: Najcichszy dysk twardy
U mnie było bardzo dokuczliwe stukanie tych 4 dysków dlatego kupiłem sanki na gumach.Gumy są mocowane pomiędzy obudową a "klatką" z dyskami. Dodatkowo na boki obudowy dałem maty wyciszające bequiet-a.
Efekt jest taki, że trzeba zerknąć na diodę od hdd by stwierdzić, czy dyski coś czytają. Rozwiązanie tańsze i bardziej efektowne od szukania najcichszego dysku.
Coś takiego np.
tu
Seagate w wersji 5900 RPM 1 TB - podobno rewelacyjnie ciche.
...Radzę najpierw podejść inaczej do tematu. Sam mam 2x WD Raptor (10000 obrotów) + 2 x Samsung Spinpoint F3. Głośność dysku zależy też od obudowy, która rezonuje potęgując odgłos pracy dysku.
U mnie było bardzo dokuczliwe stukanie tych 4 dysków dlatego kupiłem sanki na gumach.Gumy są mocowane pomiędzy obudową a "klatką" z dyskami. Dodatkowo na boki obudowy dałem maty wyciszające bequiet-a.
Efekt jest taki, że trzeba zerknąć na diodę od hdd by stwierdzić, czy dyski coś czytają. Rozwiązanie tańsze i bardziej efektowne od szukania najcichszego dysku.
Coś takiego np.
tu...
Co do "taniości" to wątpię. Co do minusów takiego rozwiązania - "ocieplenie" obudowy matami pozytywnie na temp. wnętrza raczej nie wpływa.
Mam te maty i konieczne było zainstalowanie na obudowie wentylatora. To bezgłośny Arctic Cooling, który kręci na bardzo niskich obrotach. Praca moich dysków jest głośniejsza niż wentylatorów na obudowie i procesorze razem wziętych... :)
http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Scythe_Quiet_Drive_-_wyciszamy_dysk-1869.html
mam w tym 2 dyski (oczywiście leżą na dnie obudowy bo inaczej rezonują), bardzo cichutki cooler na procesorze Noctua na 5V, pasywny zasilacz NightJar i ... w nocy głośniej słyszę wodę płynącą w rurach w ścianie niż kompa :)
Temp są niskie, to rozwiązanie tanie nie jest - ale w końcu ma być dobrze i cicho a nie tanio.
(Kiedyś miałem chłodzenie wodne - ale same kłopoty są z tym)
pozd...
Widziałem to coś. Działa super ale tak czy inaczej myślę o wymianie dysków...
Ciekawostka - mam player mp3 Sony z dyskiem 1,8 cala, przysłuchiwałem się przykładając ucho, naprawdę minimalny hałas. No i zawsze jest SSD :).
A z tym wygłuszaniem to jest zawsze problem bo potem dochodzi chłodzenie które też szumi i tak w koło macieju. Najlepiej mieć solidną obudowę z dobrym rozprowadzaniem ciepła, a przez to grubą- wtedy ścina te parę decybeli niezbędnych do działania sprzętu.