Najcichszy dysk twardy

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Gerry
Najcichszy dysk twardy

Post autor: Gerry » piątek 19 mar 2010, 19:25

Witam! mam pytanie odnośnie twardych dysków oraz o Wasze doświadczenia z nimi. Obecnie używam 2x Barracuda 200GB połączonych w rajdzie. Zastawiam sie nad ich wymiana ponieważ hałas jest naprawde nieznośny... Co możecie polecić w okolicach 500GB do 1TB?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Re: Najcichszy dysk twardy

Post autor: Kobe_Tai'73 » piątek 19 mar 2010, 20:36

Radzę najpierw podejść inaczej do tematu. Sam mam 2x WD Raptor (10000 obrotów) + 2 x Samsung Spinpoint F3. Głośność dysku zależy też od obudowy, która rezonuje potęgując odgłos pracy dysku.
U mnie było bardzo dokuczliwe stukanie tych 4 dysków dlatego kupiłem sanki na gumach.Gumy są mocowane pomiędzy obudową a "klatką" z dyskami. Dodatkowo na boki obudowy dałem maty wyciszające bequiet-a.
Efekt jest taki, że trzeba zerknąć na diodę od hdd by stwierdzić, czy dyski coś czytają. Rozwiązanie tańsze i bardziej efektowne od szukania najcichszego dysku.

Coś takiego np.

tu

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 19 mar 2010, 20:46

Dyski są odizolowane od obudowy i dodatkowo w obudowie mam też maty wygłuszające, jednak dyski są słyszalne... Nie słychac charakterystycznego "stukania" przy zapisie/ odczycie. Najbardziej daje się we znaki "świst" wirujących talerzy dysku.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 19 mar 2010, 21:25

Seagate w wersji 5900 RPM 1 TB - podobno rewelacyjnie ciche.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 19 mar 2010, 21:27

...Radzę najpierw podejść inaczej do tematu. Sam mam 2x WD Raptor (10000 obrotów) + 2 x Samsung Spinpoint F3. Głośność dysku zależy też od obudowy, która rezonuje potęgując odgłos pracy dysku.
U mnie było bardzo dokuczliwe stukanie tych 4 dysków dlatego kupiłem sanki na gumach.Gumy są mocowane pomiędzy obudową a "klatką" z dyskami. Dodatkowo na boki obudowy dałem maty wyciszające bequiet-a.
Efekt jest taki, że trzeba zerknąć na diodę od hdd by stwierdzić, czy dyski coś czytają. Rozwiązanie tańsze i bardziej efektowne od szukania najcichszego dysku.

Coś takiego np.

tu...

Co do "taniości" to wątpię. Co do minusów takiego rozwiązania - "ocieplenie" obudowy matami pozytywnie na temp. wnętrza raczej nie wpływa.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 19 mar 2010, 23:13

Co do "taniości" to wątpię. Co do minusów takiego rozwiązania - "ocieplenie" obudowy matami pozytywnie na temp. wnętrza raczej nie wpływa....

Mam te maty i konieczne było zainstalowanie na obudowie wentylatora. To bezgłośny Arctic Cooling, który kręci na bardzo niskich obrotach. Praca moich dysków jest głośniejsza niż wentylatorów na obudowie i procesorze razem wziętych... :)

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » sobota 20 mar 2010, 16:08

...Proponuję to :

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Scythe_Quiet_Drive_-_wyciszamy_dysk-1869.html

mam w tym 2 dyski (oczywiście leżą na dnie obudowy bo inaczej rezonują), bardzo cichutki cooler na procesorze Noctua na 5V, pasywny zasilacz NightJar i ... w nocy głośniej słyszę wodę płynącą w rurach w ścianie niż kompa :)

Temp są niskie, to rozwiązanie tanie nie jest - ale w końcu ma być dobrze i cicho a nie tanio.

(Kiedyś miałem chłodzenie wodne - ale same kłopoty są z tym)

pozd...

Widziałem to coś. Działa super ale tak czy inaczej myślę o wymianie dysków...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 21 mar 2010, 17:21

Jak kogoś stać i pojemność nie ma być zatrważająca, można uderzyć w dysk 2,5 cala podłączony poprzez przejściówkę. Gorzej z wydajnością;P. Mój HDD zewnętrzny Toshiby 750GB 3,5" robi sporo hałasu, a pamiętam jak jeszcze pracowałem na komputerze stacjonarnym i ten szum/stukanie :/.
Ciekawostka - mam player mp3 Sony z dyskiem 1,8 cala, przysłuchiwałem się przykładając ucho, naprawdę minimalny hałas. No i zawsze jest SSD :).

A z tym wygłuszaniem to jest zawsze problem bo potem dochodzi chłodzenie które też szumi i tak w koło macieju. Najlepiej mieć solidną obudowę z dobrym rozprowadzaniem ciepła, a przez to grubą- wtedy ścina te parę decybeli niezbędnych do działania sprzętu.

ODPOWIEDZ