E-MU 0404 USB - obciążenie CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
oneman
E-MU 0404 USB - obciążenie CPU

Post autor: oneman » czwartek 04 mar 2010, 23:20

Pytanie do użytkowników E-MU 0404 USB
Jakie jest obciążenie CPU w Waszych maszynach podczas zwykłego odtwarzania pliku wave (16bit / 44.1kHz) w Foobarze czy innym odtwarzaczu.
Nie wiem dlaczego ale obciążenie CPU wynosi u mnie 16 do 20 %. Komputer nic innego podczas odtwarzania nie robi. Chodzi tylko Foobar.
Program Process Explorer pokazuje, że za wysokie obciążenie odpowiada ustrojstwo zwane Deferred Procedure Calls. Gdy tylko wciśnięty zostaje "play" w odtwarzaczu to DPC skacze od razu do 15 %.
Zresztą nie ma znaczenia jaki program służy do odtwarzania. Czy to Foobar czy to Samplitude po wciśnięciu "play" DPC strzela w górę. I nie ma też znaczenia czy gram poprzez ASIO czy DirectSound.

By było ciekawiej po przełączeniu się na kartę dźwiękową na płycie (zwykły Realtek) obiążenie CPU sięga 2 do 3 % - czyli jest jak być powinno.

Tak więc ewidentnie za problem odpowiedzialny jest sterownik/hardware E-MU. Problem pojawia się bowiem wówczas gdy dźwięk leci po USB do E-MU.

I teraz pytanie - czy ta wada wystepuje tylko u mnie, czy też spore obciążenie CPU przy zwykłym odtwarzaniu wave jest powszechną przypadłością tej karty.

Prosiłbym posiadaczy E-MU 0404 USB o sprawdzenie obciążenia CPU podczas zwykłego odtwarzania.

------
System XP Pro SP3, procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+, 2GB RAM

Awatar użytkownika
Kompost

Re: E-MU 0404 USB - obciążenie CPU

Post autor: Kompost » czwartek 04 mar 2010, 23:36

Jaką masz latencję? Przy bardzo niskich ustawieniach bufora obciążenie procesora mocno wzrasta.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » czwartek 04 mar 2010, 23:50

...Jaką masz latencję? Przy bardzo niskich ustawieniach bufora obciążenie procesora mocno wzrasta....

Trudno chyba mówić o latencji w przypadku korzystania z protokołu DirectSound. Zapomnijmy na chwilę o ASIO.
Jak pisałem nie ma żadnej różnicy czy korzystam z DirectSound czy ASIO - w obu przypadkach po wciśnięciu 'play' Deferred Procedure Calls wzrasta do około 15% co przekłada się na obciążenie procesora.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 05 mar 2010, 00:08

Mam prawie identyczny zestaw, tylko procesor 4000+, i podczas odtwarzania z winampa mam 4-8%. U mnie jest coś takiego, że jak wyłączę kartę to wentylator bardzo mocno zwalnia i przestaje hałasować

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 05 mar 2010, 00:43

...Mam prawie identyczny zestaw, tylko procesor 4000+, i podczas odtwarzania z winampa mam 4-8%. U mnie jest coś takiego, że jak wyłączę kartę to wentylator bardzo mocno zwalnia i przestaje hałasować... 

Masz może kartę dźwiękową zintegrowaną na płycie? Jeśli tak, to czy obciążenie CPU się zmniejsza kiedy dźwięk idzie przez zintegrowaną?

Czy oprócz E-MU coś jeszcze podpięte jest pod USB?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 05 mar 2010, 11:17

Karta zintegrowana na płycie fizycznie jest, ale nie używam. Nie jest nawet zainstalowany sterownik, więc nie działa ("microsoft UAA bus driver for high definition audio" to się nazywa i o ile pamiętam trzeba go instalować dodatkowo do sterów od płyty głównej). Pod USB mam wpiętą klawiaturę midi. Czy jest włączona czy wyłączona nie robi różnicy, ciągle na odpalonym winampie skacze między 4 a 8 %.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 05 mar 2010, 17:50

Z tego co wyczytałem na sieci problem jest dość powszechny. Wiele osób narzeka na procesożerność E-MU podczas głupiego odtwarzania pliku w zwykłym playerze.

Problem pozostaje nierozwiązywalny, przynajmniej w tematach które zdążyłem zgłębić w sieci.
Jako, że karta ta jest dość powszechna to może tu, na forum jest ktoś kto miał wyżej opisamy problem i jakimś cudem go zlikwidował.

Cokolwiek bym nie wyjął z kompa (zmiana kart graficznej na inną, wyciągnięcie karty TV, wyłączenie modemu internetowego, odłączenie napędu CD) to Deferred Procedure Calls nadal objawia aktywność na poziomie od 15 do 20 %

Z tego co się dowiedziałem Deferred Procedure Calls powodują konflikty sprzętowe, przerwania IRQ.

Jakby właściciele E-MU 0404 USB się nudzili to niech sprawdzą na swoich komputerach poziomy Deferred Procedure Calls za pomocą darmowego programiku Process Explorer

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 05 mar 2010, 18:49

DPC skacze u mnie między 1 a 6 punktów

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 05 mar 2010, 19:06

...
Z tego co wyczytałem na sieci problem jest dość powszechny. Wiele osób narzeka na procesożerność E-MU podczas głupiego odtwarzania pliku w zwykłym playerze.

Problem pozostaje nierozwiązywalny, przynajmniej w tematach które zdążyłem zgłębić w sieci.
Jako, że karta ta jest dość powszechna to może tu, na forum jest ktoś kto miał wyżej opisamy problem i jakimś cudem go zlikwidował.

Cokolwiek bym nie wyjął z kompa (zmiana kart graficznej na inną, wyciągnięcie karty TV, wyłączenie modemu internetowego, odłączenie napędu CD) to Deferred Procedure Calls nadal objawia aktywność na poziomie od 15 do 20 %

Z tego co się dowiedziałem Deferred Procedure Calls powodują konflikty sprzętowe, przerwania IRQ.

Jakby właściciele E-MU 0404 USB się nudzili to niech sprawdzą na swoich komputerach poziomy Deferred Procedure Calls za pomocą darmowego programiku Process Explorer...

Czy E-mu na PCI równierz ma apetyt na procesor? Pytam bo waham się między kupnem e-mu 1212 a Esi Juli@ ...

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

dust

Post autor: dust » piątek 05 mar 2010, 20:18

Zacznijmy od tego ze protokół USB obciąża procesor i wg mnie to co u Ciebie się dzieje jest normalne.

ODPOWIEDZ