Pytanie do użytkowników E-MU 0404 USB
Jakie jest obciążenie CPU w Waszych maszynach podczas zwykłego odtwarzania pliku wave (16bit / 44.1kHz) w Foobarze czy innym odtwarzaczu.
Nie wiem dlaczego ale obciążenie CPU wynosi u mnie 16 do 20 %. Komputer nic innego podczas odtwarzania nie robi. Chodzi tylko Foobar.
Program Process Explorer pokazuje, że za wysokie obciążenie odpowiada ustrojstwo zwane Deferred Procedure Calls. Gdy tylko wciśnięty zostaje "play" w odtwarzaczu to DPC skacze od razu do 15 %.
Zresztą nie ma znaczenia jaki program służy do odtwarzania. Czy to Foobar czy to Samplitude po wciśnięciu "play" DPC strzela w górę. I nie ma też znaczenia czy gram poprzez ASIO czy DirectSound.
By było ciekawiej po przełączeniu się na kartę dźwiękową na płycie (zwykły Realtek) obiążenie CPU sięga 2 do 3 % - czyli jest jak być powinno.
Tak więc ewidentnie za problem odpowiedzialny jest sterownik/hardware E-MU. Problem pojawia się bowiem wówczas gdy dźwięk leci po USB do E-MU.
I teraz pytanie - czy ta wada wystepuje tylko u mnie, czy też spore obciążenie CPU przy zwykłym odtwarzaniu wave jest powszechną przypadłością tej karty.
Prosiłbym posiadaczy E-MU 0404 USB o sprawdzenie obciążenia CPU podczas zwykłego odtwarzania.
------
System XP Pro SP3, procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+, 2GB RAM