Witam, chciałbym kupić laptopa za 2200zł który jest kompatyblilny z interfejsami audio na firewire (nie występują problemy z dźwiękiem trzaski itp.). W sumie to kupiłem już laptopa ponad tydzień temu (dell studio 1555) Ale okazało się, że na interfejsach audio na odsłuchu co 4-5 sekund słyszymy trzask. Sporo jest o tym w internecie. Próbowałem nawet podłączać do zewnetrznej karty fireriwe na sxpress PCI (wtedy mi w ogole nie widzialo interfejsu). Prawdopodobnie jest to wina chipsetu. W każdym razie szukam rady od kogoś kto miał doczynienia z laptopem podłączonym do interfejsu na firewire. Nie chce poprostu kupić kolejnego bezużytecznego dla mnie komputera (bo mam go głównie do nagrań). Poza wymaganą przeze mnie kompatybilnością fajnie jakby był dysk przynajmniej 250-500GB dysk 3-4GB ramu i 2 rdzeniowy procesor. Na grafice mi kompletnie nie zależy. No i oczywiście musi mieć gniazdo na FireWire. Pozdrawiam! (Mój interface to presonus inspire)
Laptop i Presonus Inspire FireWire
-
Re: Laptop i Presonus Inspire FireWire
Słuchaj, posiadam sprawdzony zestaw - Acer Aspire 5920G (moja wersja ma DualCore T5550, 3GB RAM i dysk 250GB, ale idzie dostać bodajże do T8300, 4GB i dysk 500GB opcję - ja nie narzekam bo kupiłem zewnętrzną Toshibę 750GB za 270zł i brak miejsca nie jest problemem:)). Laptop fajny, stabilny, najwyższy model rok-dwa lata temu - na bank nie ma nic wspólnego z tańszymi modelami tej firmy - jeśli chodzi o wydajność i niezawodność. Jedyny minus - nagrzewa się, ale tylko jak odpalisz jakąś grę wykorzystującą GF8600GT w środku. W pracy nie angażującej grafiki nie ma żadnych problemów.
Interfejs na jakim pracuję to Tascam FireOne - NIGDY nie miałem żadnych problemów, czy to na Viście czy to na XP, MX7. I VST, i playback, i recording liniowo/mic działa wyśmienicie.
Chipset jaki Cię powinien interesować to Texas Instruments (chociaż i on, z wątków jakie były poruszone na Forum EiS, nie był święty).
Mój laptop jest na platformie Intela, chipset RICOH - też z tego co pamiętam (jak byłem "na kupnie"), nie sprawiał problemów. Za to wystrzegaj się VIA - one "mieszały".
Przeszukaj wątki - wiele osób podawało swoje konfiguracje sprzętowe i działające (lub też nie) na nich interfejsy.
-
Hej, no właśnie mój dell ma ricoha i takie cyrki są. Dziś byłem w sklepie komputerowym i sprawdzaliśmy jak chodzi interface na karcie firewire na express PCI tam własnie był ten chip TI no i problem był taki, że komputer nie widział interfejsu. (Nie zapalała się niebieska lampkaw interface).
...
Hej, no właśnie mój dell ma ricoha i takie cyrki są. Dziś byłem w sklepie komputerowym i sprawdzaliśmy jak chodzi interface na karcie firewire na express PCI tam własnie był ten chip TI no i problem był taki, że komputer nie widział interfejsu. (Nie zapalała się niebieska lampkaw interface)....
Laptop obsługuje Express Card 34 więc nie powinno być problemu. Druga sprawa - lepiej chuchać na zimne;) - interfejs ma 4pinowe czy 6pinowe złącze? 4pinowe nie daje prądu do interfejsju i trzeba podłączyć zewnętrzny zasilacz. Karta się normalnie instaluje, ale nie wykrywa połączenia tak?
-
Wypożyczyłem tę karte ze sklepu. Zainstalowałem stary sterownik i działa z tym, że dalej są trzaski. Musze znaleźć lapka na którym będzie działać ten interface.
...
Wypożyczyłem tę karte ze sklepu. Zainstalowałem stary sterownik i działa z tym, że dalej są trzaski. Musze znaleźć lapka na którym będzie działać ten interface.
...
Wiesz, były anomalie że ktoś miał coś co teoretycznie powinno działać albo i nie, a było odwrotnie. Ja mam hipotezę że chip firewire może nawalać, ale jest też kwestia chipsetu płyty głównej lub innego ukrytego błędu powodującego ową przypadłość. Trzaski są spowodowane albo błędnie działającym kontrolerem, albo problemami na szynie systemowej - wszystko przechodzi przez procesor. Szkoda Dell'a, ale najlepiej chyba będzie wymienić go na coś co nie będzie sprawiać problemu - niedługo będę testował swój interfejs na laptopie HP Pavilon, aż jestem ciekaw jak się spisze:).
-
...
...
...
Wiesz, były anomalie że ktoś miał coś co teoretycznie powinno działać albo i nie, a było odwrotnie. Ja mam hipotezę że chip firewire może nawalać, ale jest też kwestia chipsetu płyty głównej lub innego ukrytego błędu powodującego ową przypadłość. Trzaski są spowodowane albo błędnie działającym kontrolerem, albo problemami na szynie systemowej - wszystko przechodzi przez procesor. Szkoda Dell'a, ale najlepiej chyba będzie wymienić go na coś co nie będzie sprawiać problemu - niedługo będę testował swój interfejs na laptopie HP Pavilon, aż jestem ciekaw jak się spisze:).
...
A jak myślisz czy ten problem również dotknie interfejsu naUSB? pewnie tak skoro podłączyłem interfejs zewnętrznym chipsetem... no to zostaje wymiana lapka... TYLKO NA JAKI:D? to największy problem.
...
A jak myślisz czy ten problem również dotknie interfejsu naUSB? pewnie tak skoro podłączyłem interfejs zewnętrznym chipsetem... no to zostaje wymiana lapka... TYLKO NA JAKI:D? to największy problem.
USB jest gorszym rozwiązaniem bo wysyłka odbywa się pakietami, a nie jak w przypadku FW - strumieniem. Generalnie nie polecam USB.
Jaki laptop? Cóż... pytanie do czego ma służyć. Jak nie grasz, oszczędzisz na grafice, w zamian weźmiesz więcej ramu i mocniejszy procesor, dysk wydaje mi się sprawą drugorzędną - ważna jest w sumie tylko szybkość - zewnętrzny 1TB to parę stówek i masz na lata. Zwróć uwagę na gwarancję - rok to mało, często po tym czasie wychodzi szydło z worka :P. Ja bym polecał nowsze Acery (wyższe serie), Dell Studio albo tzw. "kadłubki" (Compale itp - jeśli tylko wydajność się liczy w dobrej cenie kosztem designu). Co do HP - kolega kupił nowego pavilona parę miesięcy temu - siadł DVD, skacze obraz teraz na matrycy, czasem się nie włącza... Prawdopodobnie to odosobniony przypadek;).
-
...
...
USB jest gorszym rozwiązaniem bo wysyłka odbywa się pakietami, a nie jak w przypadku FW - strumieniem. Generalnie nie polecam USB.
Jaki laptop? Cóż... pytanie do czego ma służyć. Jak nie grasz, oszczędzisz na grafice, w zamian weźmiesz więcej ramu i mocniejszy procesor, dysk wydaje mi się sprawą drugorzędną - ważna jest w sumie tylko szybkość - zewnętrzny 1TB to parę stówek i masz na lata. Zwróć uwagę na gwarancję - rok to mało, często po tym czasie wychodzi szydło z worka :P. Ja bym polecał nowsze Acery (wyższe serie), Dell Studio albo tzw. "kadłubki" (Compale itp - jeśli tylko wydajność się liczy w dobrej cenie kosztem designu). Co do HP - kolega kupił nowego pavilona parę miesięcy temu - siadł DVD, skacze obraz teraz na matrycy, czasem się nie włącza... Prawdopodobnie to odosobniony przypadek;).
...
Kiedy to ja właśnie mam della studio i są takie cyrki pisze po raz nty, z tym firewire same problemy, że chyba tylko USB mi zostaje;/
Kiedy to ja właśnie mam della studio i są takie cyrki pisze po raz nty, z tym firewire same problemy, że chyba tylko USB mi zostaje;/
...
I widzisz, Dell Studio jest na podobnej platformie co mój ACER, ale model modelowi nierówny - coś mi się nie chce wierzyć że na RICOHu rwie. A poleciłem bo po prostu Dell'e są dobre:). Są też w ramach tej serii oparte na Core i7 ale to powyżej 3 tysięcy - i tam pewnie też ten kontroler. Pewnie masz Windows 7 na tym laptopie? Może to jest powód? Nic nie boli sprawdzić jak to działa pod XP (wierzę że sterowniki pod XP się znajdą). Druga sprawa - przetestuj inny interfejs (jeśli masz możliwość) zanim stwierdzisz że to na pewno wina FW. Interface już masz - bez sensu kupować inny na USB. Spróbuj wszystkiego, potem podejmij decyzję.