Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
lukashhh1
Stacja robocza na płycie ASUS P5Q - ktoś testował?
autor: lukashhh1 » piątek 01 sty 2010, 21:47
Witam, czy ktoś z Forumowiczów ma stacje roboczą audio opartą na płycie ASUS P5Q?
Potrzebuję sugestii w poprawnym skonfigurowaniu BIOS-u do zastosowań audio.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc.
Pozdrawiam i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!!!
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
-
cmzet
autor: cmzet » niedziela 10 sty 2010, 19:45
Ja mam stację roboczą na P5QL-E, co prawda nie wiem na czym pracujesz, ale ja przy 4 GB ramu (800) na FL studio pracuje bardzo komfortowo, niestety jeszcze na słabej karcie, ale jestem w trakcie wymiany karty dźwiękowej na lepszą i przerzucam się na NUENDO. Wg moich obserwacji i masy godzin spędzonych na czytaniu o tej płycie, to płyty ASUSa z serii P5Q są bardzo dobre...
Music makin\' all the time, couse im full of sounds, that\'s my life...
-
Karsen
autor: Karsen » niedziela 10 sty 2010, 22:59
Posiadam płytę P5QC - oczywiście po zainstalowaniu sterowników wyłączyłem w biosie wbudowaną kartę muzyczną i to tyle w kwestii konfiguracji biosu- reszta chodzi na standardowych ustawieniach. DDR płyta wykrywa sama, tak więc nie potrzeba żadnych innych zmian - proponuję zainstalować oprogramowanie EPU-6 Engine dzięki któremu wyciszysz obroty wentylatora na procesorze.
-
lukashhh1
autor: lukashhh1 » poniedziałek 11 sty 2010, 10:56
Posiadam płytę P5QC - oczywiście po zainstalowaniu sterowników wyłączyłem w biosie wbudowaną kartę muzyczną i to tyle w kwestii konfiguracji biosu- reszta chodzi na standardowych ustawieniach. DDR płyta wykrywa sama, tak więc nie potrzeba żadnych innych zmian - proponuję zainstalować oprogramowanie EPU-6 Engine dzięki któremu wyciszysz obroty wentylatora na procesorze.
Dzięki Koledzy za pomoc.
Pytam bo nie wiem czy np kazdy port PCI express nadaje sie do audio. mialem np problem z Maya 44 PCIe, tzn byly kliki na poczatku i na koncu odtwarzania audio i przy graniu vsti...
A czy czestotliwosc portow PCIe tez trzeba ustawic bo wiem ze w tej plycie mozna?
nic innego nie konfigurujecie??
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
-
Karsen
autor: Karsen » poniedziałek 11 sty 2010, 18:01
Nie zmieniałem wartości częstotliwości na portach pci-e. Nie miałem takiej potrzeby, posiadam także inną kartę muzyczną. Kiedy jeszcze miałem płytę główną z prockiem athlona miałem dziwną przypadłość, że kiedy włączony był tryb cool&quite wszystkie instrumentu vsti grały z "trzaskami", natomiast po ustawieniu komputera w opcjach zasilania w tryb "stacjonarny", który wyłączał oprogramowanie cool&quite projekty działały bez zarzutu - doszedłem do tego metodą prób i błędów. Dlatego również Tobie proponuję poeksperymentować w przypadku problemów.
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 11 sty 2010, 19:08
...natomiast po ustawieniu komputera w opcjach zasilania w tryb "stacjonarny", który wyłączał oprogramowanie cool&quite projekty działały bez zarzutu - doszedłem do tego metodą prób i błędów...
Było raczej nauczyć się wcześniej korzystania z tutejszych wyszukiwarek, bo już chyba kilkanaście razy o tym pisano na Tym forum. W tym nieraz DUŻYMI LITERAMI.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
Karsen
autor: Karsen » poniedziałek 11 sty 2010, 20:05
Jaka spostrzegawczość precelku! Twoja pomoc jest nieoceniona, bo przecież nie każdy kilka lat temu miał dostęp do intrnetu. Może pomożesz założycielowi tematu?
-
ratio - Posty:282
...Posiadam płytę P5QC - oczywiście po zainstalowaniu sterowników wyłączyłem w biosie wbudowaną kartę muzyczną i to tyle w kwestii konfiguracji biosu- reszta chodzi na standardowych ustawieniach. DDR płyta wykrywa sama, tak więc nie potrzeba żadnych innych zmian - proponuję zainstalować oprogramowanie EPU-6 Engine dzięki któremu wyciszysz obroty wentylatora na procesorze.
Dzięki Koledzy za pomoc.
Pytam bo nie wiem czy np kazdy port PCI express nadaje sie do audio. mialem np problem z Maya 44 PCIe, tzn byly kliki na poczatku i na koncu odtwarzania audio i przy graniu vsti...
A czy czestotliwosc portow PCIe tez trzeba ustawic bo wiem ze w tej plycie mozna?
nic innego nie konfigurujecie??
...
Te puki też miałem ale pod mac os, i nie mogłem ustawić latencji ponizej 20 ms mimo tego że bbufor był na 32 sample (audio core) Komputer mac + logic 9 . Ciekawe dlaczego a karta całkiem fajna
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
-
morpheus70
autor: morpheus70 » wtorek 12 sty 2010, 20:22
Było raczej nauczyć się wcześniej korzystania z tutejszych wyszukiwarek, bo już chyba kilkanaście razy o tym pisano na Tym forum. W tym nieraz DUŻYMI LITERAMI. ...
Chłopie, ile w Tobie jadu! Nie potrafisz poprostu odpowiedzieć? Prawie każda Twoja odpowiedź sprowadza się do pouczania, obrażania lub odsyłania do wyszukiwarki, netu lub do diabła. Masz wielką wiedzę którą przecież mógłbyś się podzielić raz na jakiś czas, bez dzikich uszczypliwości, ot tak ...
pozdrawiam
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|