Quad Core - cache minimium
Jest tego od pyty i jeszcze więcej ale... cena zalezy od częstotliwości taktowania rdzeni i od ilości pamięci cache...
I stąd mój post - jaki cache zalecacie minimalny, żeby mozna bylo spokojnie robic muzyke?
Pracuje glównie w Ableton i Cubase.
Nagrywanie utworow, mastering, a wiec od kilku do kilkuidziesieciu sladow na projekt.
czy np 6megowy cache wystarczy do spokojnej pracy z takimi projektami?
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
Re: Quad Core - cache minimium
chciałem brac quada ale raczej sprzedam kompa i kupie nowego bo na jedno wychodzi(tu dopłacam ale tez i zyskuję podobny procent)
Sorki ale obecnie to niezła lipa - zostaje ci cos pokroju Q8200/Q9400....i to też średnio opłacalne chocby dlatego że tańszy jest i5 - owszem zmiana płyty i pamieci ale i plus na wydajność...cache dwukrotnie większy to jakis wzrost wydajności o około 10% więc nie ma sie co podniecać tym tematem
...
Sorki ale obecnie to niezła lipa - zostaje ci cos pokroju Q8200/Q9400...
...
A czemu nie Phenom II X4 od modelu 925 w górę?
mocy obliczeniowej ma wystarczajaca ilosc na obsluzenie twoich projektow.. ten procek starczy ci spokojnie na kilka najblizszych lat..
[addsig]
...jesli masz kase na Q9550, to kupuj i sie nie zastanawiaj.. nie ustepuje duzo i5 750, a po delikatnym przetaktowaniu juz w ogole.. i nie musisz zmieniac platformy..
Ten procesor jest nieopłacalny ... kosztuje 949 PLN a jest wolniejszy od i750 kosztujacego 715 PLN (cenu z "teraz" , sklep: ProLine)
- Soundscape
- Kontakt:
...
A bardzo dobre pytanie. Ja cały czas na Athlonach robię (może z przyzwyczajenia). Lubię te procki a wymienione wyżej procki działają naprawdę fajnie. Zależy tylko kto jak, czego i w ilu odpalonych instancjach używa. Nie zapominajmy jednak iż niegdyś robiliśmy na wiele uboższych komputerach i jakoś to szło. Tu zaznaczę np. firmę NI. Gdzie były cztery rdzenie kiedy katowaliśmy np. takiego Massive`a? Ja do dnia dzisiejszego potrafię nim zapchać rdzeń 2-3 GHz jednym brzmieniem.
...
...
A bardzo dobre pytanie. Ja cały czas na Athlonach robię (może z przyzwyczajenia). Lubię te procki a wymienione wyżej procki działają naprawdę fajnie. Zależy tylko kto jak, czego i w ilu odpalonych instancjach używa. Nie zapominajmy jednak iż niegdyś robiliśmy na wiele uboższych komputerach i jakoś to szło. Tu zaznaczę np. firmę NI. Gdzie były cztery rdzenie kiedy katowaliśmy np. takiego Massive`a? Ja do dnia dzisiejszego potrafię nim zapchać rdzeń 2-3 GHz jednym brzmieniem.
...
Skoro jesteśmy przy temacie procków, to się podepnę.
Jaki procesor będzie bardzo dobry, do obsłużenia np. 30-40 tracków z instrumentów EW, oczywiście z zapiętymi jakimiś efektami(no i tak, żeby starczyło na coś jeszcze, jakieś dodatkowe tracki:)). Dodam, że mam możliwość wymiany całej platformy, dlatego płytę główną będę dostosowywał do procesora jaki będę kupował, a nie na odwrót :).
Pozdrawiam
Jaki procesor będzie bardzo dobry, do obsłużenia np. 30-40 tracków z instrumentów EW, oczywiście z zapiętymi jakimiś efektami(no i tak, żeby starczyło na coś jeszcze, jakieś dodatkowe tracki:)). Dodam, że mam możliwość wymiany całej platformy, dlatego płytę główną będę dostosowywał do procesora jaki będę kupował, a nie na odwrót :).
Pozdrawiam...
Od Core Quad w górę ;). Zadbać też trzeba o pamięć i o dyski, jeśli chcesz, żeby to jakoś grało.
- Piotr
- Soundscape
- Kontakt:
Od Core Quad w górę ;). Zadbać też trzeba o pamięć i o dyski, jeśli chcesz, żeby to jakoś grało.
- Piotr...
Ja bym tu dodał iż wymieniona pamięć i dyski są nawet ważniejsze od procesora, jeśli chodzi o duże (a nawet i ogromne) biblioteki brzmień. Ostatnio 3 instancje Battery 3 zjadły mi 1,4GB Ramu przy zużyciu procesora (2 x 2,31GHz) w około 20 procentach...
...
Pozdrawiam...
- Piotr...
No pewnie, grać ma dobrze :). Ja się tak zastanawiam, czy brać tego Quada Q9550, i7 920, czy Phenom II Quad Core 965.
Pozdro