Quad Core - cache minimium

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Quad Core - cache minimium

Post autor: lukashhh1 » czwartek 17 gru 2009, 15:17

Witam, planuję zakup nowego procka - Quad Core.

Jest tego od pyty i jeszcze więcej ale... cena zalezy od częstotliwości taktowania rdzeni i od ilości pamięci cache...
I stąd mój post - jaki cache zalecacie minimalny, żeby mozna bylo spokojnie robic muzyke?
Pracuje glównie w Ableton i Cubase.
Nagrywanie utworow, mastering, a wiec od kilku do kilkuidziesieciu sladow na projekt.
czy np 6megowy cache wystarczy do spokojnej pracy z takimi projektami?

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia

Re: Quad Core - cache minimium

Post autor: Zbynia » czwartek 17 gru 2009, 21:29

Sorki ale obecnie to niezła lipa - zostaje ci cos pokroju Q8200/Q9400....i to też średnio opłacalne chocby dlatego że tańszy jest i5 - owszem zmiana płyty i pamieci ale i plus na wydajność...cache dwukrotnie większy to jakis wzrost wydajności o około 10% więc nie ma sie co podniecać tym tematem

chciałem brac quada ale raczej sprzedam kompa i kupie nowego bo na jedno wychodzi(tu dopłacam ale tez i zyskuję podobny procent)

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 17 gru 2009, 22:15

...

Sorki ale obecnie to niezła lipa - zostaje ci cos pokroju Q8200/Q9400...

...

A czemu nie Phenom II X4 od modelu 925 w górę?

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 17 gru 2009, 22:25

jesli masz kase na Q9550, to kupuj i sie nie zastanawiaj.. nie ustepuje duzo i5 750, a po delikatnym przetaktowaniu juz w ogole.. i nie musisz zmieniac platformy..

mocy obliczeniowej ma wystarczajaca ilosc na obsluzenie twoich projektow.. ten procek starczy ci spokojnie na kilka najblizszych lat..
[addsig]
the Sun Personality

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 17 gru 2009, 22:32

...jesli masz kase na Q9550, to kupuj i sie nie zastanawiaj.. nie ustepuje duzo i5 750, a po delikatnym przetaktowaniu juz w ogole.. i nie musisz zmieniac platformy..

Ten procesor jest nieopłacalny ... kosztuje 949 PLN a jest wolniejszy od i750 kosztujacego 715 PLN (cenu z "teraz" , sklep: ProLine)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 17 gru 2009, 23:08

...

A bardzo dobre pytanie. Ja cały czas na Athlonach robię (może z przyzwyczajenia). Lubię te procki a wymienione wyżej procki działają naprawdę fajnie. Zależy tylko kto jak, czego i w ilu odpalonych instancjach używa. Nie zapominajmy jednak iż niegdyś robiliśmy na wiele uboższych komputerach i jakoś to szło. Tu zaznaczę np. firmę NI. Gdzie były cztery rdzenie kiedy katowaliśmy np. takiego Massive`a? Ja do dnia dzisiejszego potrafię nim zapchać rdzeń 2-3 GHz jednym brzmieniem.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 18 gru 2009, 00:30

...
...

A bardzo dobre pytanie. Ja cały czas na Athlonach robię (może z przyzwyczajenia). Lubię te procki a wymienione wyżej procki działają naprawdę fajnie. Zależy tylko kto jak, czego i w ilu odpalonych instancjach używa. Nie zapominajmy jednak iż niegdyś robiliśmy na wiele uboższych komputerach i jakoś to szło. Tu zaznaczę np. firmę NI. Gdzie były cztery rdzenie kiedy katowaliśmy np. takiego Massive`a? Ja do dnia dzisiejszego potrafię nim zapchać rdzeń 2-3 GHz jednym brzmieniem.
...

Skoro jesteśmy przy temacie procków, to się podepnę.

Jaki procesor będzie bardzo dobry, do obsłużenia np. 30-40 tracków z instrumentów EW, oczywiście z zapiętymi jakimiś efektami(no i tak, żeby starczyło na coś jeszcze, jakieś dodatkowe tracki:)). Dodam, że mam możliwość wymiany całej platformy, dlatego płytę główną będę dostosowywał do procesora jaki będę kupował, a nie na odwrót :).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 18 gru 2009, 01:02

Jaki procesor będzie bardzo dobry, do obsłużenia np. 30-40 tracków z instrumentów EW, oczywiście z zapiętymi jakimiś efektami(no i tak, żeby starczyło na coś jeszcze, jakieś dodatkowe tracki:)). Dodam, że mam możliwość wymiany całej platformy, dlatego płytę główną będę dostosowywał do procesora jaki będę kupował, a nie na odwrót :).

Pozdrawiam...

Od Core Quad w górę ;). Zadbać też trzeba o pamięć i o dyski, jeśli chcesz, żeby to jakoś grało.

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 18 gru 2009, 01:15

Od Core Quad w górę ;). Zadbać też trzeba o pamięć i o dyski, jeśli chcesz, żeby to jakoś grało.

- Piotr...

Ja bym tu dodał iż wymieniona pamięć i dyski są nawet ważniejsze od procesora, jeśli chodzi o duże (a nawet i ogromne) biblioteki brzmień. Ostatnio 3 instancje Battery 3 zjadły mi 1,4GB Ramu przy zużyciu procesora (2 x 2,31GHz) w około 20 procentach...

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 18 gru 2009, 01:21

...

Pozdrawiam...

- Piotr...

No pewnie, grać ma dobrze :). Ja się tak zastanawiam, czy brać tego Quada Q9550, i7 920, czy Phenom II Quad Core 965.

Pozdro

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ