Przesiadka na MAC i Logic - jest sens?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zagloba2009
Przesiadka na MAC i Logic - jest sens?

Post autor: zagloba2009 » niedziela 15 lis 2009, 08:36

Do tej pory pracuję na PC-cie, pod Windowsem XP na programie Samplitude 11 PRO. Realizuję głównie klasykę - zespoły kameralne, chóry itp. Ponieważ kilka razy zawiodłem się na stabilności PC-ta, rozważam przesiadkę na MACa i Logica 9. Myślę tutaj o Mac'u pro. Wydatek to niestety spory. Co mi radzicie - czy to ma sens, czy lepiej zostać na PC-cie, może przejść na Windowsa 7 i dalej pracować na Samplitude?

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Przesiadka na MAC i Logic - jest sens?

Post autor: DJOZD » niedziela 15 lis 2009, 09:15

...
Do tej pory pracuję na PC-cie, pod Windowsem XP na programie Samplitude 11 PRO. Realizuję głównie klasykę - zespoły kameralne, chóry itp. Ponieważ kilka razy zawiodłem się na stabilności PC-ta, rozważam przesiadkę na MACa i Logica 9. Myślę tutaj o Mac'u pro. Wydatek to niestety spory. Co mi radzicie - czy to ma sens, czy lepiej zostać na PC-cie, może przejść na Windowsa 7 i dalej pracować na Samplitude?...

Na czym polegała ta niestablnosć? Bo przyczyn niestabilnosci stacji moze byc multum. 

Sam z doswiadczenia nie widze wielkiej roznicy pomiedzy dobrym PC a Mac. Cos musisz miec nawalone w sysytemie. Ja tez pracuje na samplitude 11 pro i nie mam problemow ze stabilnoscia. A uzywam jej do szczegolnie do aranzacji i miksu - wiec uzyma mnostwo RAMu i w duzo VSTi. Czyli mam idelane warunki do problemow ze stabilnoscia - a nie jest tak.   W twoim przypadku uzycie mocy stacji jest zadne bo operujesz na niewielkiej ilosci sladow. 

zagloba2009

Post autor: zagloba2009 » niedziela 15 lis 2009, 09:56

Na czym polegała ta niestablnosć? Bo przyczyn niestabilnosci stacji moze byc multum. 

Klasyczna zwiecha - komp zamiera, nie działają żadne funkcje - wskaźnik myszki funkcjonuje, ale nie da się nic uruchomić. Pomaga tylko twardy reset systemu.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z samplituda, więc trochę mi żal przechodzić na Mac'a i Logica. Nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Znajomi realizatorzy robiący podobne rzeczy (klasyka) siedzą na Mac'ach i przekonują mnie, żeby też się przesiąść. Czytałem wiele wątków na forum i widze, że Mac'i mają tylu zwolenników co i przeciwników.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 15 lis 2009, 10:35

Może spróbuj windows7? Ja po przesiadce na swoim laptopie z xp na 7kę pozbyłem się wrednego problemu z zamrażaniem się komputera. Jeśli to nie pomoże to rozważyłbym kupno nowego pc z zainstalowaną 7ką (bo widocznie masz jakąś nieszczęśliwą zawiechogenną konfigurację).. Oczywiście maka zawsze można kupić, ale pro zaczynają się chyba od 6000pln?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 15 lis 2009, 10:54

...

Generalnie jestem bardzo zadowolony z samplituda, więc trochę mi żal przechodzić na Mac'a i Logica. Nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Znajomi realizatorzy robiący podobne rzeczy (klasyka) siedzą na Mac'ach i przekonują mnie, żeby też się przesiąść. Czytałem wiele wątków na forum i widze, że Mac'i mają tylu zwolenników co i przeciwników. 
...

Mac są bardzo dobre, ale PC są również bardzo dobre (MAKI są może bardziej przereklamowane).  Jezeli masz kogoś doświadczonego, poproś  kogoś skonfigurowanie porządnej konfiguracji PC na jakimś nowoczesnym prosesorze (45nm), pamieciach DDR3, i przedewszytskim porządnym zainstalowaniu systemu. Ja dzialam jeszcze na XP i wszystko dziala bardzo dobrze. Owszem mialem w zyciu wiele problemów ze stabilnością , ale większość znich wynikała ze złej pracy sprzetu i steroników. Twój przypadek ewidentnie pokazuje problem na poziomie jądra systemu, sterowników lub wadliwej pracy sprzetu (przegrzanie, niestabilne zasilanie, lub uszkodzona pamięć RAM). 

Pokombinuj z powną konfiguracją stacji roboczej, lub wymien ją na inną. Jakoś podzespołów z jakich składasz komputer jest bardzo wazna dla stabilnosci calego systemu (nie musza to być jakies nie wiadomo jakie drogie klocki). Na pewno nie oszczędzaj na plycie głównej - musi zapeniać dobre chlodzenie, dbre ulokowanie gniazd zeby sie nie przegrzewany podzespoły, dobre zasilanie itp.

Gwaratuje ci ze jak postawisz porządnie system na porządnym sprzecie z odpowiednim softem i driverami wszytsko musi chodzic jak złoto.  

PS. przy okazji  Samplitude UPDATE'tni do wersji 11.02. 

Na forum jest tutaj wiele szpeców od konfiguracji Pecetów, niech sie tutaj wypowiedzą. W każdym razie ja ci mówie ze sie da i to ze swietnym skutkiem za stosunkowo niewielkie pieniądze. Byc moze jeszcze jest taka sytuacja ten komp co juz masz da sie podreperować, tyle ze musialby to wziąć ktoś w swoje ręce i wybadac gdzie jest problem. 

Awatar użytkownika
PeterPan101

Post autor: PeterPan101 » niedziela 15 lis 2009, 11:53

...

Klasyczna zwiecha - komp zamiera, nie działają żadne funkcje - wskaźnik myszki funkcjonuje, ale nie da się nic uruchomić. Pomaga tylko twardy reset systemu.

...

MOże to i prawda że mac jest przereklamowany ,że ma tylu zwolenników co i przeciwników z tym że nie widziałem żadnego postu od użytkowników maca na tym forum -może oprócz żle zainstalowanego sprzętu .Panowie obuddzie się -niestety cały PRO świat audio i wideo pracuje na macach mimo że jest przereklamowany ,nie ma tu zawieszek ,wywalenia systemu ,no i pirackiego softu .MOżna robić nagranie 32 śladów naraz w 24 bitach 96 kHz i przy tym przeglądać net poprzez wifi i nie robią się jakieś cuda w zanikaniu dzwięku .Z tą ceną maca to nie jest aż tak strasznie -można kupi mini maca za jakieś 1500 zł i nawet nowego logica za 2500 zł co daje sumę 4000 zł i spokojnie i stabilnie możesz pracować na 24 śladach używając pluginów .W logicu narzędzia dostępne w zupełności wystarczą na pracę na średnio zaawansowanym poziomie choć znam produkcje od początku do końca wyprodukowane na logicu -przecież to tylko narzędzie .JA miałem dylemat między Pro Toolsem a Logicem - Pro tools jest zawodowym programem z tym że najprostsza wersja niestety nie proponuje tylu możliwości co pełen Logic ( bardziej działa jak Logic Express)a i plug iny są o niebo droższe  

Nie namawiam i nie odradzam - wybór należwy tylko i wyłacznie do Ciebie 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 15 lis 2009, 12:02

MOże to i prawda że mac jest przereklamowany ,że ma tylu zwolenników co i przeciwników z tym że nie widziałem żadnego postu od użytkowników maca na tym forum -może oprócz żle zainstalowanego sprzętu .Panowie obuddzie się -niestety cały PRO świat audio i wideo pracuje na macach mimo że jest przereklamowany ,nie ma tu zawieszek ,wywalenia systemu ,no i pirackiego softu .MOżna robić nagranie 32 śladów naraz w 24 bitach 96 kHz i przy tym przeglądać net poprzez wifi i nie robią się jakieś cuda w zanikaniu dzwięku .Z tą ceną maca to nie jest aż tak strasznie -można kupi mini maca za jakieś 1500 zł i nawet nowego logica za 2500 zł co daje sumę 4000 zł i spokojnie i stabilnie możesz pracować na 24 śladach używając pluginów .W logicu narzędzia dostępne w zupełności wystarczą na pracę na średnio zaawansowanym poziomie choć znam produkcje od początku do końca wyprodukowane na logicu -przecież to tylko narzędzie .JA miałem dylemat między Pro Toolsem a Logicem - Pro tools jest zawodowym programem z tym że najprostsza wersja niestety nie proponuje tylu możliwości co pełen Logic ( bardziej działa jak Logic Express)a i plug iny są o niebo droższe  

Nie namawiam i nie odradzam - wybór należwy tylko i wyłacznie do Ciebie ...

Takie rzeczy które tu opisujesz potrafi każdy pecet z przed 7 lat w stecz. 

Caly swiat pro siedzi na MAC'ach bo taka jest poporstu moda, a moda przeobrazila się w duzą rzeszę uzytkowników i stala sie standardem. Ale jakby nie bylo mamy dwa standardy PC i MAC.  

Wole kupic stacjonarnego PC z 3 szybkimi dyskami SATAII w dopasionej konfiguracji z 4 rdzeniowym I7 lub PhenomII niż laptopa MAca za te same pieniądze. Z reszta maca tez mam w studio i zadnek przewagi nie widze. To MACowcy niech lepiej sie obudzą i zobaczą ze ich MACi to zwykle pecety poskladane w autoryzowanej fabryce na dobrych cześciach + Mac OS. 

Zarowno PC (pecet pro, a nie skladak z marketu) jak i MAC są tak samo dobre - taka jest moja opinia. Kropka. 

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » niedziela 15 lis 2009, 12:11

Gdyby nie nowe wersje Logic nie przechodził bym na MAC. Nie przypominam sobie by sam system mi się wywalił za to Logic wiele razy. Zresztą lada moment a będzie można spokojnie używać OS na PC(w Polsce łamie się jeden punkt licencji robiąc tak).

Jeśli pracujesz na Samplitude to raczej zgłębił bym temat stabilności bo kwestia przyzwyczajenia i komfortu pracy na danym sofcie są nieocenione.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
PeterPan101

Post autor: PeterPan101 » niedziela 15 lis 2009, 12:20

Takie rzeczy które tu opisujesz potrafi każdy pecet z przed 7 lat w stecz. 

Caly swiat pro siedzi na MAC'ach bo taka jest poporstu moda, a moda przeobrazila się w duzą rzeszę uzytkowników i stala sie standardem. Ale jakby nie bylo mamy dwa standardy PC i MAC.  

Wole kupic stacjonarnego PC z 3 szybkimi dyskami SATAII w dopasionej konfiguracji z 4 rdzeniowym I7 lub PhenomII niż laptopa MAca za te same pieniądze. Z reszta maca tez mam w studio i zadnek przewagi nie widze. To MACowcy niech lepiej sie obudzą i zobaczą ze ich MACi to zwykle pecety poskladane w autoryzowanej fabryce na dobrych cześciach + Mac OS. 

Zarowno PC (pecet pro, a nie skladak z marketu) jak i MAC są tak samo dobre - taka jest moja opinia. Kropka. 

...

Pewnie i masz rację że Mac to to samo co PC ale cała siła Maca to soft a nie hardware .Kiedyś zrobiłem sobie takie porównanie -zainstalowałem XP na iMacu .Niestety ani dzwięk ani obraz nie miały porównania (mimo że żródła były te same ) do MAca mimo że hardware było to samo więc o czym my tu gadamy ?Sorry ale po wielu kłopotach z XP i różnymi cudami przy nagraniach zdecydowałem się na maca i od jakiś 4 lat jestem szczęśliwym użytkownikiem OSX i życzę każdemu takich pozytywnych wrażeń z przesiadki jak ja .Do tej pory jestem użytkownikiem 4 urządzeń firmy apple i ktoś może mówić że reklamuję produkty tej firmy ale tak samo chwaliłem sobie telefony firmy nokia do momentu kiedy nie zaczeły się wieszać i samoczynnie rozłączać w czasie rozmowy.iPhone tego nie robi .Niestety i OSX nie jest wymarzonym systemem operacyjnym  ale to jest tylko system i wymyślony jest przez ludzi którzy też popełniają błędy  

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 15 lis 2009, 13:45

Ja nazwywam takie pomysły zasypywaniem problemów pieniędzmi. Cool

Zgadzam się z Przedmówcami - najpierw spróbowałbym znaleźć przyczyny niestabilności. Jeżeli jesteś przyzwyczajony do środowiska i programu, co więcej - lubisz go i jesteś ogólnie zadowolony, przesiadka może i rozwiąże problem niestabilności ale pewnie wygeneruje wiele innych. A w przypadku Maca Pro powstanie pytanie - kiedy to się zwróci

Sam jestem przykładem na to, że może być dokładnie odwrotnie, niż w Twoim przypadku. Od nie-pamiętam-ilu lat nie zawiesił mi się Windows (teraz Vista, wcześniej XP). Awarie, jakie pamiętam z przeszłości, zawsze wynikały z uszkodzeń sprzętu (co zdarza się też i Makom). Wszystko mi działa, i to stabilnie, a drobniejsze problemy łatwo potrafię rozwiązać.

Z Makiem było odwrotnie. Używałem czterech (mini, dwa MacBooki i iMac). Tylko z mini nie miałem poważniejszego problemu, ale też krótko u mnie gościł. iMac regularnie, co tydzień się freezował, tak że trzeba było odpinać zasilanie. Z jednym Macbookiem miałem to samo (zawieszał się od czasu do czasu), drugi po prostu się zepsuł. Oba po pewnym czasie zaczęły pękać. Można oczywiście powiedzieć, że miałem pecha, ale twierdzę, że Maki to takie same komputery, jak inne - też mogą przysparzać problemów, a na pewno nie są gwarancją ich rozwiązania. A ideologiczno-fundamentalistyczne podchodzenie do wyższości jednego nad drugim (i prowadzenie w tym duchu wojenek) to żenada.

Porównanie systemów też nie jest tak jednoznaczne, jak chcieliby makowi fanboye. Tak Windows, jak i OSX mają zalety i wady, a ideałem nie jest żaden z nich. Natomiast Maki są moim zdaniem za drogie jak na to, co oferują. Chyba że przyjmiemy, że płaci się za markę i niebanalny design (nie mylić z jakością wykonania). Ale komputer to tylko narzędzie i dla mnie istotniejsze są parametry sprzętu i warunki gwarancji, które inni oferują mi lepsze za niższą cenę.

Reasumując: nad decyzją o przesiadce na Maca zastanowiłbym się dwa razy. I nie dlatego, że mam coś przeciwko nim (mimo własnych doświadczeń - ale znam wielu bardzo zadowolonych użytkowników Maców!), ale dlatego że takie przesiadki łatwe nie są, wcale nie gwarantując pozbycia się problemów. Jeżeli chcesz jednocześnie zmieniać komputer, system operacyjny i DAW, to może to być naprawdę niełatwe (o cenie nie wspomnę). A Twoje obecne problemy być może są stosunkowo łatwe do rozwiązania?

ODPOWIEDZ