Firewire na USB?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Firewire na USB?

Post autor: Łukasz1985 » środa 11 lis 2009, 14:11

Witam. Planuje zakup karty firewire do laptopa ale niestety laptop nie posiada złącza firwire. Znalazłem pewną alternatywę w necie http://www.nokaut.pl/akcesoria/i-tec-usb-to-expresscard-adapter.html plus   http://www.nokaut.pl/akcesoria/adapter-pcmcia-do-expresscard.html Miejsce na kartę express card mam już zajęte przez UAD-2 Laptop, stąd ta alternatywa.

Zdaję sobie sprawę że to spowolni działanie firewire ale raczej powinno działać. Jak myślicie? Mój laptop to HP Compaq 6730s. Co do karty to MOTU 828MK3 (ale czytałem na forum że często się psują) wydaje się idealnym rozwiązaniem. A może doradzicie inn kartę, jeszcze lepszą cena to max 6000zł. Cechy jakie karta musi posiadać: 8 wejść analogowych +4dbu, 4 wyjścia analogowe +4dbu, wejście, wyjście coaxial, wejście, wyjście spdif, wejście słuchawkowe. Jak napisał kiedyś MB to USB 2.0 spokojnie wystarczy http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=9103&forum=10

Pozdrawiam, i czekam na wszelkie sugestieJ

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

richtig

Re: Firewire na USB?

Post autor: richtig » środa 11 lis 2009, 15:29

Nie jestem informatykiem, ale zdecydowanie odradzam tego typu pomysły
RME ostatnio wypuściło coś na USB, MOTU też, myślę że spokojnie znajdziesz coś dla siebie.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 11 lis 2009, 15:38

...Nie jestem informatykiem, ale zdecydowanie odradzam tego typu pomysły
RME ostatnio wypuściło coś na USB, MOTU też, myślę że spokojnie znajdziesz coś dla siebie....

Wychodzi na to że jedyne rozwiązanie to MOTU 828mkII:)

[addsig]

richtig

Post autor: richtig » środa 11 lis 2009, 15:45

Albo RME Fireface UC: http://www.rme-audio.de/en_products_fireface_uc.php

Albo nowy laptop ;) 

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 11 lis 2009, 15:48

...

Albo nowy laptop ;) ...

Niestety RME UC się nie nadaje bo ma zamało wejść analogowych. potrzeba mi minimum 8.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 11 lis 2009, 15:52

...
...

Albo nowy laptop ;) ...

Niestety RME UC się nie nadaje bo ma zamało wejść analogowych. potrzeba mi minimum 8.
...

...yyyy...sorki ma reczywiście 8 wejść{#śmiech} Ale czy te wszystkie wejścia mają te same wartości? Poziom itp...Jak myślisz RME będzie lepsza od MOTU? Bo mi się wydaje ze tak:) Bynajmniej pod względem awaryjności:)

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » czwartek 12 lis 2009, 23:42

...
teraz wychodzi cos nowego z motu "cos tam cos tam hybryda" ma i usb i firewire... ale ja bym celowal w rme fireface uc...

www.klub.agaton.pl

leburaque

Post autor: leburaque » sobota 14 lis 2009, 10:56

Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z wbudowanymi portami firewire (pracowałem na Presonusie), jestem więc zwolennikiem porządnej karty/slotu na PCMCIA. Nie ma takiej opcji, żebyś coś takiego wbił jednak w któryś port w kompie? Nie jestem informatykiem również, ale chyba możliwość przesyłu dużej ilości danych np. przy nagrywaniu 10 ścieżek jest większa i stabilniejsza przy użyciu firewire. Ponoć usb w takim wypadku to półśrodek. Ale szpecem nie jestem;)

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » sobota 14 lis 2009, 13:27

...
Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z wbudowanymi portami firewire (pracowałem na Presonusie), jestem więc zwolennikiem porządnej karty/slotu na PCMCIA. Nie ma takiej opcji, żebyś coś takiego wbił jednak w któryś port w kompie? Nie jestem informatykiem również, ale chyba możliwość przesyłu dużej ilości danych np. przy nagrywaniu 10 ścieżek jest większa i stabilniejsza przy użyciu firewire. Ponoć usb w takim wypadku to półśrodek. Ale szpecem nie jestem;)
...

USB 2.0 jest tak naprawdę znacznie szybszym interfejsem niz FireWire,
dlaczego wiec firewire uchodzi za bardziej profesjonalny port?
poniewaz nie jest plug and play, na firewire masz zwykle tylko 1-2 urzadzenia, natomiast na usb masz teraz wszystko - myszki, klawiatury, drukarki itp.

co do Presonusa natomiast to wielu robi podstawowy blad, na ich stronie jest dokument pdf w ktorym sa wypisane wszystkie modele kontrolerow FW z ktorymi presonus pracuje, jezeli kupisz idealnie taki kontroler co trzeba, karty te dzialaja swietnie i bardzo stabilnie.

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

leburaque

Post autor: leburaque » niedziela 15 lis 2009, 11:18

...
...
...

USB 2.0 jest tak naprawdę znacznie szybszym interfejsem niz FireWire,
dlaczego wiec firewire uchodzi za bardziej profesjonalny port?
poniewaz nie jest plug and play, na firewire masz zwykle tylko 1-2 urzadzenia, natomiast na usb masz teraz wszystko - myszki, klawiatury, drukarki itp.

co do Presonusa natomiast to wielu robi podstawowy blad, na ich stronie jest dokument pdf w ktorym sa wypisane wszystkie modele kontrolerow FW z ktorymi presonus pracuje, jezeli kupisz idealnie taki kontroler co trzeba, karty te dzialaja swietnie i bardzo stabilnie.

...

Na 100% jesteś pewny? Może jakoś to źle rozumiem, więc na wszelki wypadek wklejam i proszę o rozjaśnienie sytuacji.

Via Wikipedia:

* USB 2.0 (Hi-Speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną prędkością 480 Mbit/s (60 MB/s). Rzeczywista prędkość przesyłu danych zależy od konstrukcji urządzenia. Urządzenia w standardzie USB 2.0 są w pełni kompatybilne ze starszymi urządzeniami.

* Nazwa FireWire obejmuje kilka standardów komunikacji zapewniających transfer rzędu: 100, 200, 400 Mb/s. Najnowsza specyfikacja IEEE-1394b (instalowana np. w komputerach Aluminium PowerBook firmy Apple pod nazwą FireWire 800 jako osobny port obok "starego" FireWire 400) dopuszcza również przesył z prędkością 800 Mbit/s (wersja 9-żyłowa) długość kabla ograniczona jest do ok. 4,5 metra, natomiast wersja optyczna ok. 1000 metrów. Standard ten jest znacznie szybszy i stabilniejszy niż USB 2.0. Planowane jest zwiększenie maksymalnej szybkości do 2 Gb/s. Długość kabla ograniczona jest do 4,5 metra, ale można stworzyć specjalne połączenia nawet 16 odcinków kabla, co daje efektywną długość siedemdziesięciu dwóch metrów. Transmisja odbywa się przy pomocy dwóch par przewodów (TPA+ i TPA- oraz TPB+ i TPB-), dodatkowo interfejs wyposażony jest w linię zasilającą (masa i nieregulowane napięcie dodatnie 30 V bez obciążenia).

Najnowszy standard 1394b przewiduje również wykorzystanie połączeń optycznych, co umożliwi transfer 3,2 Gb/s i uzyskanie długości ponad 100 m, natomiast przy wykorzystaniu standardowej skrętki 5. kategorii możliwe jest uzyskanie 100 Mbit/s i odległości 100 m.

ODPOWIEDZ