Automatyczna synchronizacja DAW do sprzętowego sterownika MIDI

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
richtig
Automatyczna synchronizacja DAW do sprzętowego sterownika MIDI

Post autor: richtig » niedziela 27 wrz 2009, 16:36

Witam

Załóżmy że mam sprzętowy kontroler MIDI oraz program który jest nim sterowany. Jak zmusić oba te elementy, aby automatycznie po włączeniu programu pobierał on (program) dane na temat wartości CC jakie są ustawione obecnie fizycznie w kontrolerze (gałki) i zmieniał ustawienia w software, oczywiście zgodnie z tym jak gałki były wcześniej przyporządkowane do swych wirtualnych kolegów ;)

Zazwyczaj to stewrownik się podporządkowuje, a domyślnymi wartościami zarządza komputer i zapisana sesja/preset. A ja chciałbym aby było odwrotnie. Da się tak zrobić?

Poproszę przynajmniej o jakieś hasła, żebym wiedział w którym kierunku potem szukać informacji

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
preceli

Re: Automatyczna synchronizacja DAW do sprzętowego sterownika MIDI

Post autor: preceli » niedziela 27 wrz 2009, 17:11

A o jaki sterownik niby chodzi?
Przecież to najbardziej istotne dla całej sprawy!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

richtig

Post autor: richtig » niedziela 27 wrz 2009, 17:38

Póki co dysponuję Novation Xio Synth, planuję kupić Korg Nanokontrol. Sterował by Abletonem i/lub Main Stage.

Z Twojej reakcji wnioskuję, że to kwestia ustawienia sprzętu, a nie wysłania z komputera jakiegoś polecenia, uniwersalnego dla wszystkich urządzeń MIDI?

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 27 wrz 2009, 17:58

...Z Twojej reakcji wnioskuję, że to kwestia ustawienia sprzętu, a nie wysłania z komputera jakiegoś polecenia, uniwersalnego dla wszystkich urządzeń MIDI?...

W sprawie którą poruszasz nie ma uniwersalnych podpowiedzi.
Akurat taka Novation ma np. słynną Automap, zainteresuj się tym tematem. Jak go już przerobisz na bank wiele Ci się poukłada w głowie, a wtedy jak zapytasz (konkretnie) to Coś Ci się pomoże.
[addsig]

richtig

Post autor: richtig » niedziela 27 wrz 2009, 19:24

No nie wiem czy mnie do końca rozumiesz. Automap (teoretycznie) znam, i z tego co wiem nacisk tam jest położony na inteligentną zmianę przyporządkowania fizycznych gałek do witrualnych. Ale mnie kompletnie o co innego chodzi

Włączam komputer, podłączam kontroler i stan fizycznego ustawienia gałek jest zczytywany i zastosowywany do wtyczki/programu

Bardziej konkretnie chyba nie da się ująć problemu 

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 27 wrz 2009, 19:38

....Włączam komputer, podłączam kontroler i stan fizycznego ustawienia gałek jest zczytywany i zastosowywany do wtyczki/programu. Bardziej konkretnie chyba nie da się ująć problemu...

Na dzień dzisiejszy takie życzenia spełni tylko jeden zestaw: konkretny program + dedykowany mu sprzęt.
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 27 wrz 2009, 19:52

P.S.
Generalnie nie ma dziś problemu z odczytem (nawet automatycznym, po uruchomieniu dowolnego programu) ustawień praktycznie żadnego ze współczesnych instrumentów. Chodzi tylko o jedno - kiedy, jak (w sensie zrzucenia/przetransferowania z niego danych), a przede wszystkim po co owego o to odpytywać?
[addsig]

richtig

Post autor: richtig » niedziela 27 wrz 2009, 19:58

...P.S.
Generalnie nie ma dziś problemu z odczytem (nawet automatycznym, po uruchomieniu dowolnego programu) ustawień praktycznie żadnego ze współczesnych instrumentów. Chodzi tylko o jedno - kiedy, jak (w sensie zrzucenia/przetransferowania z niego danych), a przede wszystkim po co owego o to odpytywać? ...

No właśnie - KIEDY - po włączeniu programu który jest tym sprzętem sterowany. Tak że niezależnie jak wyglądały ustawienia przy zapisywaniu pliku, po ponownym otwarciu wyglądają one tak jak fizyczne gałki, nawet jak w międzyczasie ich pozycja była zmieniana

JAK? - o to dokładnie pytam :)

PO CO? - Dokładna odpowiedź wymagałaby poruszenia masy innych rzeczy. Ogólnie - kreuje mi się w głowie instrument będący (jak dla mnie) idealną hybrydą świata sprzętowego i softwarowego. Być może napiszę coś więcej jak pomysł nabierze kolorów 

www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » niedziela 27 wrz 2009, 20:04

PS.

Dość pokracznie nazwałem ten wątek, rozumiem admina że zedytował tytuł, ale teraz wprowadza on w błąd. jak można to prosiłbym o "Automatyczna synchronizacja DAW do sprzętowego sterownika MIDI" (inna kolejność przyczyna-skutek)

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 28 wrz 2009, 09:34

Rozumiem, że chcesz ominąć brak motorfaderów we wspomnianym sterowniku i zmusić, by to program podążał zawsze za hardwarem?

Midibox64 ze strony www.ucapps.de potrafi wysłać swój snapshot w reakcji na wysłany mu "request" w MIDI. Ale czy nie lepiej mieć odwrotnie - czyli komp ustawia sterowniki? Wtedy w każdym projekcie można dopieścić ustawienia i potem wszystko wraca pięknie.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

ODPOWIEDZ