Witam.
Mam karte dzwiekowa m-audio profire 2626 na firewire i laptopa lenovo r61.
Poki co karta dziala na tym malym wtyku firewire, ale nie probowalem jej jeszcze na porzadnej sesji, nie wiem czy kontroler bedzie dawal rade, pozatym jakis taki badziewny jest z racji swojej wielkosci, wydaje mi sie, ze zaraz sie rozpadnie.
Pracuje na Pro Tools i chcialbym kupic dysk zewnetrzny, tak aby wewnetrzny trzymal jedynie system, pro toolsa - a zewnetrzny dane i projekty. Konkretnie chodzi mi o kieszen ze zlaczami eSata + usb i firewire, jakbym potrzebowal, oraz dysk twardy 3,5'.
Teraz sprawa wyglada tak : czy posiada ktos, widzial, kontroler z wejsciami firewire (duzym, 6pin) i eSata jednoczesnie? W sumie laptop ma zarowno gniazdo PCIMCIA jak i Express Card, ale zupelnie jedno pod drugim, wiec watpie, zeby dalo sie wsunac jednoczesnie 2 kontrolery (wtedy nie byloby problemu, kupilbym oddzielnie na FW i eSata - a moze jednak ktos ma tego laptopa i twierdzi, ze da sie podlaczyc 2 karty? Bardzo by mnie to ucieszylo :) ).
Oraz - na kontrolerach pisza ze maja transfer na eSata 150mb/s, podczas gdy dyski maja 300. Moze nie chrzanic sie z tym eSata , a podlaczyc dysk po FW lub w ogole np dysk po usb? Czy roznica w transferze jesli chodzi o zastosowania muzyczne jest duza? Wtedy uzywalbym jednego kontrolera FW do 2 urzadzen - ale mysle, ze i tak dalo by rade odsluchiwac projekt z powiedzmy 40 sladami + nagrywac powiedzmy 8 nowych?
Dziekuje i pozdrawiam
eSata + FireWire - laptop
Re: eSata + FireWire - laptop
eSATA jest stworzona do dysków twardych i na pewno Cię nie zawiedzie - transfery stabilne jak diabli. FireWire jest fajny ale skoro masz pod niego podpięty interfejs, i to w laptopie, zapomnij o dysku. USB przesyła dane pakietowo, o ile nie masz sampli po set MB, to powinien dać radę. Chociaż i tak polecałbym kieszeń na eSATA, żadnych sterowników ani pakietów przechodzących przez chipset (a ma to duże znaczenie w laptopie).
...eSATA jest stworzona do dysków twardych i na pewno Cię nie zawiedzie - transfery stabilne jak diabli. FireWire jest fajny ...
Podepnę się pod temat. Nie mam zewnętrznego wejścia eSATA, mam natomiast FireWire. Zgodnie z tym, co napisałeś, można spokojnie podpiąć dysk zewnętrzny pod FW i również nie będzie żadnego problemu ze streamingiem, podobnie jak w eSATA. Czy dobrze myślę?
Podepnę się pod temat. Nie mam zewnętrznego wejścia eSATA, mam natomiast FireWire. Zgodnie z tym, co napisałeś, można spokojnie podpiąć dysk zewnętrzny pod FW i również nie będzie żadnego problemu ze streamingiem, podobnie jak w eSATA. Czy dobrze myślę?
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
Dokładnie, transfery przeważnie lepsze niż USB 2.0 i przesyłka strumieniowa. Były wątki także o chipsetach FW w laptopach i dropach w interfejsach audio, ale nie sądzę żeby miało to wpływ na dysk, także kupuj śmiało :)
Dzięki, Caroozo. Bardzo mi pomogłeś :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
...eSATA jest stworzona do dysków twardych i na pewno Cię nie zawiedzie - transfery stabilne jak diabli. FireWire jest fajny ale skoro masz pod niego podpięty interfejs, i to w laptopie, zapomnij o dysku. USB przesyła dane pakietowo, o ile nie masz sampli po set MB, to powinien dać radę. Chociaż i tak polecałbym kieszeń na eSATA, żadnych sterowników ani pakietów przechodzących przez chipset (a ma to duże znaczenie w laptopie)....
No tak wlasnie podejrzewalem, ze bedzie lepiej miec dysk na eSata - tylko jak rozwiazac jednoczesne polaczenie FW i eSata w laptopie? Co prawda poki co FW mi chodzi, ale to jest to male gniazdo i po 1. jest badziewne, zaraz sie rozpadnie, a po 2. nie probowalem karty w bojowych warunkach i nie wiem, czy nie padnie na fabrycznym kontrolerze. Tak wiec czy jest jakis kontroler pod Express Card posiadajacy wejscie zarowno FW jak i eSata? A moze da sie w tym laptopie (lenovo r61) podlaczyc jednoczesnie kontroler pod PCIMCIA i Express Card? Chodzi o to, ze laptop ma obydwa te gniazda, ale jedno pod drugim, a "wystajaca" czesc kontrolerow zawsze jest o wiele grubsza niz samo gniazdo, i jesli trzeba karty do laptopa wsunac tym "wystajacym" do gory to nie ma szans podlaczenia 2 kart jednoczesnie.
Wiec albo sie myle i jest sposob zeby podlaczyc 2 kontrolery (wtedy kupie oddzielny na FW i oddzielny na eSata) albo musze znalezc kontroler z wejsciem eSata i FW jednoczesnie.
Ewentualnie kupic sam eSata i miec nadzieje, ze ten pokladowy malutki FW w laptopie sie nie wysypie.. Ale wolalbym ktoras z powyzszych opcji, tak wiec prosze odpowiedz jesli ktoras z nich jest mozliwa :)
No tak wlasnie podejrzewalem, ze bedzie lepiej miec dysk na eSata - tylko jak rozwiazac jednoczesne polaczenie FW i eSata w laptopie? Co prawda poki co FW mi chodzi, ale to jest to male gniazdo i po 1. jest badziewne, zaraz sie rozpadnie, a po 2. nie probowalem karty w bojowych warunkach i nie wiem, czy nie padnie na fabrycznym kontrolerze. Tak wiec czy jest jakis kontroler pod Express Card posiadajacy wejscie zarowno FW jak i eSata? A moze da sie w tym laptopie (lenovo r61) podlaczyc jednoczesnie kontroler pod PCIMCIA i Express Card? Chodzi o to, ze laptop ma obydwa te gniazda, ale jedno pod drugim, a "wystajaca" czesc kontrolerow zawsze jest o wiele grubsza niz samo gniazdo, i jesli trzeba karty do laptopa wsunac tym "wystajacym" do gory to nie ma szans podlaczenia 2 kart jednoczesnie.
Wiec albo sie myle i jest sposob zeby podlaczyc 2 kontrolery (wtedy kupie oddzielny na FW i oddzielny na eSata) albo musze znalezc kontroler z wejsciem eSata i FW jednoczesnie.
Ewentualnie kupic sam eSata i miec nadzieje, ze ten pokladowy malutki FW w laptopie sie nie wysypie.. Ale wolalbym ktoras z powyzszych opcji, tak wiec prosze odpowiedz jesli ktoras z nich jest mozliwa :)
No tak wlasnie podejrzewalem, ze bedzie lepiej miec dysk na eSata - tylko jak rozwiazac jednoczesne polaczenie FW i eSata w laptopie? Co prawda poki co FW mi chodzi, ...
Hej
jest Panie rozwiazanie patrz tu
eSATA
cianiutkie i nic nie wystaje i do wyboru
a FW juz jakie chcesz i gdzie chcesz
popatrz jak to sie nazywa i poszukaj w PL
Hej
Hej
jest Panie rozwiazanie patrz tu
eSATA
cianiutkie i nic nie wystaje i do wyboru
a FW juz jakie chcesz i gdzie chcesz
popatrz jak to sie nazywa i poszukaj w PL
Hej
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010
jak widać będzie delikatnie obcinać transfer ale to już wina pci express - a i tak bezkonkurencyjne bo co zagrozi?słabe usb? :)
Jeszcze jedno pytanie (odpowiedzi nie udało mi się nigdzie znaleźć
) Czy można dysk zewnętrzny podłączyć do komputera PC przez gniazdo FireWire znajdujące się w karcie, np. E-mu 1212? Tak właśnie zrobiłem i dysk chodzi, ale nie wiem, czy coś nie stanie się z tą właśnie kartą.