RME HDSP 9632 - problem z instalacją
Witam, wczoraj ściągnąłem ze strony rme najnowsze sterowniki do tej karty, zainstalowałem i wszystko było ok. Dziś włączam kompa i windows wyskakuje z okienkiem instalacji nowego sprzętu - mojej karty rme. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że nie mogę zainstalować żadnych sterowników - ani z cd karty, ani tych z netu, nic... Kartę i sterowniki odinstalowałem i próbowałem od początku ale to nic nie dało, sytuacja się powtarza, kreator informuje, że nie może znaleźć odpowiedniego oprogramowania. Co się stało? Co robić?
Kompozytor, aranżer, pianista.
Re: RME HDSP 9632 - problem z instalacją
Zgraj je na pendrive - i aktywuj proces instalacji właśnie z pandrive przez menadżera urządzeń,wskazujac scieżkę stosownego folderu,zawierającą sterownik dla odpowiedniego systemu operacyjnego..Ten sam problem rozwiązałem (po 3godzinnym amoku stalinowskiej irytacji) właśnie w taki beznadziejnie zadziwiający sposób.
...Zgraj je na pendrive - i aktywuj proces instalacji właśnie z pandrive przez menadżera urządzeń,wskazujac scieżkę stosownego folderu,zawierającą sterownik dla odpowiedniego systemu operacyjnego..Ten sam problem rozwiązałem (po 3godzinnym amoku stalinowskiej irytacji) właśnie w taki beznadziejnie zadziwiający sposób....
Jesteś wielki:) dzięki! Teraz jednak mam inny problem: na starych sterownikach bez problemu ustawiłem 3 maszyny, każda na innym wyjściu w mixerze rme, np. logic na 1-2, wavelab na 3-4, winamp na 5-6 i wszystko mogłem odpalić jednocześnie, teraz za cholerę nie mogę tego ustawić, mogę korzystac tylko z jednego źródła.. Tak w ogóle np w wavelabie w preferencjach wyjść karty mam na początku hdsp analog out 1-2, potem spdif, a potem kolejno wyjścia adat 1-2, 3-4... wcześniej jak ustawiłem adat 1-2 w wavelabie, w mixerze rme było również 1-2 itd, teraz w wavelabie wyjście 1-2 to w mixerze rme to 5-6, 3-4 - 7-8, wszystko się przesunęło, dziwne. No i moge korzystać tylko z jednego źródła dźwięku. Próbowałem odinstalować nowy sterownik i zainstalować stary ale już się nie da, bo teraz instalacja wymaga pliku hdspsys_64 (jakoś tak) który jest dostępny tylko w nowym sterowniku. Nie wiem ja to poustawiać, może to kwestia mojej ciemnoty... Pomoc mile widziana.
Jesteś wielki:) dzięki! Teraz jednak mam inny problem: na starych sterownikach bez problemu ustawiłem 3 maszyny, każda na innym wyjściu w mixerze rme, np. logic na 1-2, wavelab na 3-4, winamp na 5-6 i wszystko mogłem odpalić jednocześnie, teraz za cholerę nie mogę tego ustawić, mogę korzystac tylko z jednego źródła.. Tak w ogóle np w wavelabie w preferencjach wyjść karty mam na początku hdsp analog out 1-2, potem spdif, a potem kolejno wyjścia adat 1-2, 3-4... wcześniej jak ustawiłem adat 1-2 w wavelabie, w mixerze rme było również 1-2 itd, teraz w wavelabie wyjście 1-2 to w mixerze rme to 5-6, 3-4 - 7-8, wszystko się przesunęło, dziwne. No i moge korzystać tylko z jednego źródła dźwięku. Próbowałem odinstalować nowy sterownik i zainstalować stary ale już się nie da, bo teraz instalacja wymaga pliku hdspsys_64 (jakoś tak) który jest dostępny tylko w nowym sterowniku. Nie wiem ja to poustawiać, może to kwestia mojej ciemnoty... Pomoc mile widziana.
...Próbowałem odinstalować nowy sterownik i zainstalować stary ale już się nie da, bo teraz instalacja wymaga pliku hdspsys_64 (jakoś tak) który jest dostępny tylko w nowym sterowniku. Nie wiem ja to poustawiać, może to kwestia mojej ciemnoty... Pomoc mile widziana....
Spróbuję spojrzeć na to świeżym okiem jutro,właśnie rozpocząłem w sobotnim zaduchu lansu turbo-dorszy i dziewcząt kochanych przebiegłych spożywać prosty i biegły alkohol."Nie rozbierę" tego teraz,ale mam dla Ciebie jeszcze 2ie ważne informacje.Jedną wysyłam Tobie na prywata a dotyczy ona funkcji pracy mixera Rme i drugą w postaci przesłania :
ZAWSZE rób save'a ustawień mixera z ostatecznych,odpowiadajacych specyfice Twojego środowiska pracy.Po wszelkich reinstalacjach sterowników,systemów wgrywasz taki plik choćby z pulpitu i RME osiąga pełną gotowość bojową w sekundę - wracają wszystkie "crosy" sygnałów programów i urządzeń zewnetrznych naturalnie.
Pokombinuj - trzymam kciuki.
Spróbuję spojrzeć na to świeżym okiem jutro,właśnie rozpocząłem w sobotnim zaduchu lansu turbo-dorszy i dziewcząt kochanych przebiegłych spożywać prosty i biegły alkohol."Nie rozbierę" tego teraz,ale mam dla Ciebie jeszcze 2ie ważne informacje.Jedną wysyłam Tobie na prywata a dotyczy ona funkcji pracy mixera Rme i drugą w postaci przesłania :
ZAWSZE rób save'a ustawień mixera z ostatecznych,odpowiadajacych specyfice Twojego środowiska pracy.Po wszelkich reinstalacjach sterowników,systemów wgrywasz taki plik choćby z pulpitu i RME osiąga pełną gotowość bojową w sekundę - wracają wszystkie "crosy" sygnałów programów i urządzeń zewnetrznych naturalnie.
Pokombinuj - trzymam kciuki.
Strzelam, że masz niezgodność sterowników z bieżącą wersją firmware. Ściągnij update firmare i uruchom programik - on Ci napisze, czy jest up-to-date, czy wymaga upgrade'u. Pamiętaj, żeby po upgrade koniecznie wyłączyć system i komputer. Potem system jeszcze raz znajdzie urządzenie i zainstaluje sterowniki.
Jacek
Jacek
Więc tak, starych sterowników nie da się już w żaden sposób zainstalować i żałuję, że pokusiłem się na nowe. No ale niestety, zostały mi tylko one więc mam nadzieję, że ktoś tu wyośli mi jak ustawić mixer. Na początek: dźwięk słychać tylko, gdy w maszynie mam ustawione wyjścia 1-2, gdy ustawiam na pozostałe (3-4 itd..) niestety milczą choć graficznie są w mixerze widoczne. Po drugie, dlaczego w wavelabie wyjścia adat 1-2 to w mixerze rme 5-6, 3-4 to 7-8? Po trzecie, mogę odpalić tylko jedną maszynę i pierwszeństwo ma tu (choć już weteran ale nadal dobry) Logic? Na starych sterownikach Logic chodził na 1-2, wavelab na 3-4, winamp na 5-6 i nic sobie nie przeszkadzało, mogłem np. aranżować w Logicu i w międzyczasie odsłuchiwać czegoś w wavelabie bez wyłączania Logica, teraz to niemożliwe, choć ustawiałem wszystkie kolejne wyjścia w wavelabie i nic, jest konflikt i koniec. Czy ktoś mi może po ludzku napisać co zrobić, żeby rme zachowywało się jak za starych dobrych czasów?
...Więc tak, starych sterowników nie da się już w żaden sposób zainstalować i żałuję, że pokusiłem się na nowe. No ale niestety, zostały mi tylko one więc mam nadzieję, że ktoś tu wyośli mi jak ustawić mixer. Na początek: dźwięk słychać tylko, gdy w maszynie mam ustawione wyjścia 1-2, gdy ustawiam na pozostałe (3-4 itd..) niestety milczą choć graficznie są w mixerze widoczne. Po drugie, dlaczego w wavelabie wyjścia adat 1-2 to w mixerze rme 5-6, 3-4 to 7-8? Po trzecie, mogę odpalić tylko jedną maszynę i pierwszeństwo ma tu (choć już weteran ale nadal dobry) Logic? Na starych sterownikach Logic chodził na 1-2, wavelab na 3-4, winamp na 5-6 i nic sobie nie przeszkadzało, mogłem np. aranżować w Logicu i w międzyczasie odsłuchiwać czegoś w wavelabie bez wyłączania Logica, teraz to niemożliwe, choć ustawiałem wszystkie kolejne wyjścia w wavelabie i nic, jest konflikt i koniec. Czy ktoś mi może po ludzku napisać co zrobić, żeby rme zachowywało się jak za starych dobrych czasów?...
Bez urazy ale na Twoim miejscu poprosiłbym jednego z doświadczonych kolegów o zdalną pomoc niż czekać aż ktoś przeczyta Twój post. U mnie na szczęście nie ma takich objawów niepożądanych. Pozdrawiam
[addsig]
Bez urazy ale na Twoim miejscu poprosiłbym jednego z doświadczonych kolegów o zdalną pomoc niż czekać aż ktoś przeczyta Twój post. U mnie na szczęście nie ma takich objawów niepożądanych. Pozdrawiam
[addsig]
Pozdrawiam
...
Nie mam kolegów, którzy posiadają tą kartę. Tak dla Twojej wiadomości to forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać, a nie proponować poszukiwania pomocy gdzie indziej więc nie widzę sensu zamieszczania tego typu odpowiedzi. Przy okazji gratuluję braku niepożądanych objawów. Liczę na bardziej pomocne posty.
...
Nie mam kolegów, którzy posiadają tą kartę. Tak dla Twojej wiadomości to forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać, a nie proponować poszukiwania pomocy gdzie indziej więc nie widzę sensu zamieszczania tego typu odpowiedzi. Przy okazji gratuluję braku niepożądanych objawów. Liczę na bardziej pomocne posty.
...Bez urazy ale na Twoim miejscu poprosiłbym jednego z doświadczonych kolegów o zdalną pomoc niż czekać aż ktoś przeczyta Twój post. U mnie na szczęście nie ma takich objawów niepożądanych. Pozdrawiam
...
Nie mam kolegów, którzy posiadają tą kartę. Tak dla Twojej wiadomości to forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać, a nie proponować poszukiwania pomocy gdzie indziej więc nie widzę sensu zamieszczania tego typu odpowiedzi. Przy okazji gratuluję braku niepożądanych objawów. Liczę na bardziej pomocne posty....
Mówiąc koledzy miałem na myśli użytkowników tego forum, którzy są specjalistami m.in od sprzętu. Życzę szybkiego rozwiązania problemu.
[addsig]
...
Nie mam kolegów, którzy posiadają tą kartę. Tak dla Twojej wiadomości to forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać, a nie proponować poszukiwania pomocy gdzie indziej więc nie widzę sensu zamieszczania tego typu odpowiedzi. Przy okazji gratuluję braku niepożądanych objawów. Liczę na bardziej pomocne posty....
Mówiąc koledzy miałem na myśli użytkowników tego forum, którzy są specjalistami m.in od sprzętu. Życzę szybkiego rozwiązania problemu.
[addsig]
Pozdrawiam
spokojnie jimek - kiedys pisalem o problemie z multiface - bodajze nowy firmware i stare sterowniki powodowaly ze wszystko powyzej 15khz zjezdzalo mocno w dol.....dziwny objaw ale widac rme tak miewa
coz troszke kombincji z tym bylo - firmware wrocil stary o ile sie nie myle tylko stery nowe doszly potem i bylo ok...
coz troszke kombincji z tym bylo - firmware wrocil stary o ile sie nie myle tylko stery nowe doszly potem i bylo ok...