Problem z RAM i NI Kontakt
Mam taki problem:
Kupiłem jakiś czas temu nowy komputer i teraz gdy uruchamiam na Cubase 4 instrument Boesendorfer 290 bazujący na playerze kontakta i chcę załadować sample fortepianu to napierw (sekundę po kliknięciu) wyskakuje mi komunikat:
"Physical memory is getting low!
Loading more samples might cause problems.
Really proceed loading?"
wciskam ok no i ładuje, ale jak zużycie ramu sięga do ok 1800MB to mam następny komunikat:
"ERROR:could not load sample(no big enough memory block available)
FF1_up.wav
Continue loading?"
Wciskam "tak" ale tu już nie jest tak kolorowo i cubase się zawiesza.
Dziwne, bo nie miałem takich problemów na starym kompie gdzie było 2GB ramu a teraz mam 4GB i na wsępie zaczynają się schody.
Robiłem testy ramu memtestem i nie wykrywa błędów.
Są to moduły :Mushkin Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL4 XP
Poza tym mój zestaw to:
System Windows XP 32-bit
Asus P5Q Deluxe
Intel Core 2 Quad Q6600
Kupiłem jakiś czas temu nowy komputer i teraz gdy uruchamiam na Cubase 4 instrument Boesendorfer 290 bazujący na playerze kontakta i chcę załadować sample fortepianu to napierw (sekundę po kliknięciu) wyskakuje mi komunikat:
"Physical memory is getting low!
Loading more samples might cause problems.
Really proceed loading?"
wciskam ok no i ładuje, ale jak zużycie ramu sięga do ok 1800MB to mam następny komunikat:
"ERROR:could not load sample(no big enough memory block available)
FF1_up.wav
Continue loading?"
Wciskam "tak" ale tu już nie jest tak kolorowo i cubase się zawiesza.
Dziwne, bo nie miałem takich problemów na starym kompie gdzie było 2GB ramu a teraz mam 4GB i na wsępie zaczynają się schody.
Robiłem testy ramu memtestem i nie wykrywa błędów.
Są to moduły :Mushkin Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL4 XP
Poza tym mój zestaw to:
System Windows XP 32-bit
Asus P5Q Deluxe
Intel Core 2 Quad Q6600
Re: Problem z RAM i NI Kontakt
Pierwsza nieścisłość, to fakt, że miałeś na myśli Kompakt, nie Kontakt. Jest spora różnica między nimi - pierwszy to najbardziej podstawowy sample player od NI, drugi - w pełni sprawny (i bardzo świetny) sampler.
Wygląda na to, że zapomniałeś zainstalować DFD (Direct From Disk) - nakładki na Kompakt player, dlatego Kompakt próbuje ładować próbki w całości do pamięci.
Jeśli z DFD nadal będziesz miał komunikat "Physical memory is getting low", przy wykorzystaniu niewięcej niż 1.5GB - zignoruj ten komunikat.
32bitowy Windows (i 32bitowy Cubase) nie wykorzysta w pełni 4GB, a max 3GB (w teorii, a w praktyce mniej niż 2.4GB) - i to też nie na dzień dobry, a z wykorzystaniem "/3GB switch". Pogoogluj, jest o tym sporo.
- Piotr
Wygląda na to, że zapomniałeś zainstalować DFD (Direct From Disk) - nakładki na Kompakt player, dlatego Kompakt próbuje ładować próbki w całości do pamięci.
Jeśli z DFD nadal będziesz miał komunikat "Physical memory is getting low", przy wykorzystaniu niewięcej niż 1.5GB - zignoruj ten komunikat.
32bitowy Windows (i 32bitowy Cubase) nie wykorzysta w pełni 4GB, a max 3GB (w teorii, a w praktyce mniej niż 2.4GB) - i to też nie na dzień dobry, a z wykorzystaniem "/3GB switch". Pogoogluj, jest o tym sporo.
- Piotr
...Pierwsza nieścisłość, to fakt, że miałeś na myśli Kompakt, nie Kontakt. Jest spora różnica między nimi - pierwszy to najbardziej podstawowy sample player od NI, drugi - w pełni sprawny (i bardzo świetny) sampler.
- Piotr...
Dzięki wielkie za odpowiedź. Pamiętam że nie instalowałem na poprzednim komputerze żadnej nakładki i działało ok dlatego dziwi mnie że teraz nie działa. Na płycie z tym instrumentem nie mam żadnego dodatkowego pliku-nakładki. Czy znajdę to na stronie NI?
- Piotr...
Dzięki wielkie za odpowiedź. Pamiętam że nie instalowałem na poprzednim komputerze żadnej nakładki i działało ok dlatego dziwi mnie że teraz nie działa. Na płycie z tym instrumentem nie mam żadnego dodatkowego pliku-nakładki. Czy znajdę to na stronie NI?
I jeszcze jedno. Jak włączam playera to przycisk DFD jest nieaktywny. Nie mogę go włączyć.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Pamiętam że nie instalowałem na poprzednim komputerze żadnej nakładki i działało ok dlatego dziwi mnie że teraz nie działa. Na płycie z tym instrumentem nie mam żadnego dodatkowego pliku-nakładki. Czy znajdę to na stronie NI?...
Ta nakładka jest niezbędna, jeśli ma działać streaming z dysku, zamiast ładowania całości do pamięci. Musiałeś ją wcześniej instalować, bo nie instaluje się sama ;). Znajdziesz na stronie NI.
Przycisk DFD jest nieaktywny, on tylko monitoruje aktywność DFD (ta mała diodka), opcje DFD masz zaraz obok w OPTIONS.
- Piotr
Ta nakładka jest niezbędna, jeśli ma działać streaming z dysku, zamiast ładowania całości do pamięci. Musiałeś ją wcześniej instalować, bo nie instaluje się sama ;). Znajdziesz na stronie NI.
Przycisk DFD jest nieaktywny, on tylko monitoruje aktywność DFD (ta mała diodka), opcje DFD masz zaraz obok w OPTIONS.
- Piotr
Miałem identyczny problem. Dzięki za podpowiedź, Piotrze :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
- Piotr...
No właśnie nawet tego przycisku opcji nie moge nacisnąć. Na stronie NI też nie mogę znaleźć tej nakładki - oni się juz z tego kompakta jak widzę wycofali. Gdzie tego szukać?
- Soundscape
- Kontakt:
No właśnie nawet tego przycisku opcji nie moge nacisnąć. Na stronie NI też nie mogę znaleźć tej nakładki - oni się juz z tego kompakta jak widzę wycofali. Gdzie tego szukać?...
Cholera, a niedawno gdzieś to widziałem...Póki co NI nawet do Kontakt playera daje tylko możliwość rejestracji. We wszystkich innych sprawach (głównie support) proszą o kontakt do danego producenta różnych banków.
Cholera, a niedawno gdzieś to widziałem...Póki co NI nawet do Kontakt playera daje tylko możliwość rejestracji. We wszystkich innych sprawach (głównie support) proszą o kontakt do danego producenta różnych banków.
No właśnie nawet tego przycisku opcji nie moge nacisnąć. Na stronie NI też nie mogę znaleźć tej nakładki - oni się juz z tego kompakta jak widzę wycofali. Gdzie tego szukać?...
http://www.native-instruments.com/index.php?id=updates&L=1
Logujesz się, wybierasz produkt, do którego szukasz uaktualnień i wyskakuje Ci odpowiedni download.
- Piotr
Logujesz się, wybierasz produkt, do którego szukasz uaktualnień i wyskakuje Ci odpowiedni download.
- Piotr
...No właśnie nawet tego przycisku opcji nie moge nacisnąć. Na stronie NI też nie mogę znaleźć tej nakładki - oni się juz z tego kompakta jak widzę wycofali. Gdzie tego szukać?...
- Piotr...
Ok, tylko jak się tam loguje to nie znajduje na liście Kompakta tylko Kontakt Player-a.
- Piotr...
Ok, tylko jak się tam loguje to nie znajduje na liście Kompakta tylko Kontakt Player-a.