Archiwizacja na płytach LightScribe
Zastanawiam się czy dane zarchiwizowane na tych płytach (DVD) bedą bezpieczne jak na standardowych płytach ?
Szkoda nie wykorzystać mozliwosci nagrywarki a płyta z wypalonym opisem wygląda bardziej profesjonalnie.
Szkoda nie wykorzystać mozliwosci nagrywarki a płyta z wypalonym opisem wygląda bardziej profesjonalnie.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika
Re: Archiwizacja na płytach LightScribe
Wydaje mi się że tego typu płyty nie powinny być gorsze pod względem jakości ale jakoś nie mam ochoty kupować tych nośników. Fajnie bo fajnie ale czy faktycznie potrzebne??
a tak konkretnie mówiąc to pytanie należy zadać na innym forum.
np. http://www.cdrinfo.pl/
a tak konkretnie mówiąc to pytanie należy zadać na innym forum.
np. http://www.cdrinfo.pl/
Sam co jakiś czas korzystam z tego patentu. Jak dotąd nie udało mi się zepsuć żadnej(!) z dedykowanych dla LS płyt (platforma: MSI U100 + DVD/CD Rewritable Drive eSAU208 USB).
[addsig]
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
Ba a ja nawet wyczytałem, że nośnik DVD jest dużo bardziej wytrzymalszy od zwykłych CD-R ów. Poza tym fakt faktem, fajnie to wygląda i quasiprofesjonalnie.
...Ba a ja nawet wyczytałem, że nośnik DVD jest dużo bardziej wytrzymalszy od zwykłych CD-R ów. Poza tym fakt faktem, fajnie to wygląda i quasiprofesjonalnie....
O wytrzymałości samych płyt nie będę się wypowiadał, krążą tu różne opinie. A znając w miarę choć trochę arkana rynku, to (moim zdaniem) dopiero za jakieś 3 lata dowiemy się całej prawdy.
Niemniej, jak mam być już całkiem szczery na obecne czasy, dla mnie znacznie ciekawszym patentem (szybszym, aczkolwiek też i znaaacznie aktualnie droższym!) jest kolorowy nadruk.
[addsig]
O wytrzymałości samych płyt nie będę się wypowiadał, krążą tu różne opinie. A znając w miarę choć trochę arkana rynku, to (moim zdaniem) dopiero za jakieś 3 lata dowiemy się całej prawdy.
Niemniej, jak mam być już całkiem szczery na obecne czasy, dla mnie znacznie ciekawszym patentem (szybszym, aczkolwiek też i znaaacznie aktualnie droższym!) jest kolorowy nadruk.
[addsig]
sprobuj porysowac nozem plyte dvd od strony nadruku - bedziesz sie odtro meczyl by ja uszkodzic...to samo zrob z plyta cd - rozwalisz momentalnie
teraz dla odmiany zrob to samo z nagrywalna strona....obydwie tak samo marne i nawet miekka szmatka mozna je porysowac(nieco latwiej dvd)
lightscribe sa dobrymi plytami - nie jakis piaty sort
ale tez nie uzywam ale jak ktos lubi tracic czas na kawalek napisu to czemu nie?
teraz dla odmiany zrob to samo z nagrywalna strona....obydwie tak samo marne i nawet miekka szmatka mozna je porysowac(nieco latwiej dvd)
ale tez nie uzywam ale jak ktos lubi tracic czas na kawalek napisu to czemu nie?
...sprobuj porysowac nozem plyte dvd od strony nadruku - bedziesz sie odtro meczyl by ja uszkodzic...to samo zrob z plyta cd - rozwalisz momentalnie
ale tez nie uzywam ale jak ktos lubi tracic czas na kawalek napisu to czemu nie?...
Tracić czas? tak było kiedyś ale teraz wypala sie powierzchnie płyty znacznie szybciej i sprawniej
ale tez nie uzywam ale jak ktos lubi tracic czas na kawalek napisu to czemu nie?...
Tracić czas? tak było kiedyś ale teraz wypala sie powierzchnie płyty znacznie szybciej i sprawniej
...Tracić czas? tak było kiedyś ale teraz wypala sie powierzchnie płyty znacznie szybciej i sprawniej...
Hmm....
Wypalenie zaawansowanej(!) grafiki w mojej nagrywarce trawa ok. 15-20 min.
Panowie.
Tego typu (LightScribe) i podobne "egzotyczne" płyty w myśl prostej, wręcz podstawowej zasady rynkowej muszą(!) mieć podwyższoną jakość!
Czemu? Otóż temu, iż gdyby miało być inaczej nikt poważny nie zainteresowałby się na serio rozwiązaniem sprzętowym dla którego są one przeznaczone.
Proste?
[addsig]
Hmm....

Panowie.
Tego typu (LightScribe) i podobne "egzotyczne" płyty w myśl prostej, wręcz podstawowej zasady rynkowej muszą(!) mieć podwyższoną jakość!
Czemu? Otóż temu, iż gdyby miało być inaczej nikt poważny nie zainteresowałby się na serio rozwiązaniem sprzętowym dla którego są one przeznaczone.
Proste?
[addsig]
Hmm....

Panowie.
Proste?
...
Dla niektórych może to trwa troche długo ale takich płyt nie wypala się przecież na co dzień...
Skoro takie płyty mają wyższą jakość to wychodzi na to że nadają sie dobrze do zarchiwizowania danych - a w moim przypadku do nagrania pokaźnej kolekcji sampli własnej roboty.
Dodać należy że jest tez konkurencyjny LabelFlash...
...Dla niektórych może to trwa troche długo ale takich płyt nie wypala się przecież na co dzień...
Jasne, ale aby nie było nieporozumień - dane na płytach LightScribe CD/DVD wypalają się tak samo szybko jak i na innych. Tu chodzi o wypalanie grafiki po drugiej stronie płytki.
[addsig]
Jasne, ale aby nie było nieporozumień - dane na płytach LightScribe CD/DVD wypalają się tak samo szybko jak i na innych. Tu chodzi o wypalanie grafiki po drugiej stronie płytki.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.