Marian Trace 8 - restart kompa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tureakh
Marian Trace 8 - restart kompa

Post autor: Tureakh » sobota 13 gru 2008, 14:58

Witam!

Chcialbym sie zwrocic z pewnym problemem, bo nie wiem juz gdzie pytac i co robic.

Moj komputer to m.in.

Plyta glowna: Intel s5000XVN
2x procek: Intel Xeon e5345
Karta dzwiekowa: Marian Trace 8 (najnowsze stery)
RAM: Kingston FB-DIMM 4GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8800GTX
HD: Seagate Barracuda 500Gb

A o to problem:
Komputer restartuje sie po losowym uplywie czasu, gdy pracuje w DAW (sprawdzone - Sonar 7, Cubase SX1), w programach rodzaju Guitar Pro, czy Noteworthy Composer, czy nawet gdy ogladam filmy na AllPlayer i SubEdit Player. Czasem restart wystepuje po 15 minutach, a czasem po 2 godzinach po uruchomieniu aplikacji. Niezaleznie czy dzialam na ASIO, czy WDM.
Czasem w projekcie z samym audio moge bezproblemowo pracowac pare godzin, ale wystarczy jeden instrument VST i po 10-15 minutach komp pada.
Raz gralem na Arturii Moog Modular V 2 w wersji standalone, wszystko czysto i plynnie, po pol godziny zadowolony wylaczylem, po 10 minutach nieuzywania kompa - restart.
Sluchanie muzyki na WMP nie sprawia zadnych problemow.
Problem wystepuje tylko, gdy dzialam na Trace 8, zero jakichkolwiek problemow na karcie zintegrowanej
(oczywiscie mialem usuniete stery do niej i jest wylaczona w BIOSIE gdy uzywam karty Mariana).

Pisalem do Marian Support, odpisali mi zebym wylaczyl auto-restart po bledzie w ustawieniach systemu, bo pewnie dostaje blue screena, ale niestety zrobilem jak kazali i komputer nie wyswietla zadnych bledow przed restartem. Czekam na nastepna odpowiedz od nich juz chyba 3 tydzien.

Prosze o jakakolwiek pomoc...

Pozdrawiam
Tur

Awatar użytkownika
MB

Re: Marian Trace 8 - restart kompa

Post autor: MB » sobota 13 gru 2008, 15:10

Pisalem do Marian Support, odpisali mi zebym wylaczyl auto-restart po bledzie w ustawieniach systemu, bo pewnie dostaje blue screena, ale niestety zrobilem jak kazali i komputer nie wyswietla zadnych bledow przed restartem.
czyli niby co ustawiłeś?

Skoro "komputer nie wyswietla zadnych bledow przed restartem", to jednak restartuje sam? czyli nie wyłączyłeś automatycznego restartu.

KAŻDA sytuacja awaryjna w windows kończąca się tzw. blue screenem wyświetla jakiś komunikat błędu.

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » sobota 13 gru 2008, 15:34

System/Zaawansowane/Uruchamianie i Odzyskiwanie/Automatycznie uruchom ponownie - nie jest zaznaczone, czyli jest wylaczone.

Niestety wszystko sie zgadza i powinno wyswietlic cokolwiek, ale nie wyswietla. Sam nie potrafie tego zrozumiec.

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » sobota 13 gru 2008, 15:46

No i wlasnie nawet nie powinien sie restartowac...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 13 gru 2008, 15:55

A jak tam kolego u Ciebie z zasilaczam? Mnie to pachnie jego niewydolką, stąd ten brak komunikatu. Po prostu zasilacz odcina wszystko nagle i pewnie po krótkim próbkowaniu (albo i nie) uruchamia system na nowo. Oczywiście mogę się mylić.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » sobota 13 gru 2008, 15:59

...A jak tam kolego u Ciebie z zasilaczam? Mnie to pachnie jego niewydolką, stąd ten brak komunikatu. Po prostu zasilacz odcina wszystko nagle i pewnie po krótkim próbkowaniu (albo i nie) uruchamia system na nowo. Oczywiście mogę się mylić.
...
Zasilacz Zalman 1000W, szczerze watpie czy to jego wina...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 13 gru 2008, 16:11

Zasilacz Zalman 1000W, szczerze watpie czy to jego wina......

Nie jego wina pod warunkiem, że jest sprawny. Może warto podłączyć inny i sprawdzić.

Teoretycznie mogą być inne przyczyny (RAM, dysk), ale po pierwsze powinny się kończyć bluescreenem, a po drugie powinny objawiać się niezależnie od karty Marian lub jej braku.

W ogóle teoretycznych przyczyn może być wiele, trudno coś na odległość powiedzieć. W każdym razie zacząłbym od upewnienia się, że zasilacz jest sprawny.

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » poniedziałek 15 gru 2008, 20:18

Na innym zasilaczu niestety te same jaja...Czy moze ktos mialby jakiekolwiek inne pomysly?

DZ1

Post autor: DZ1 » poniedziałek 15 gru 2008, 21:16

w pierwszej kolejności tez podejrzewałem zasilacz.......

Moze RAM? Wyjmij jedną kość i sprawdz co sie dzieje. Jak bedzie to samo to wyjmij tą pierwszą a włóż druga i zobacz co sie dzieje.

Najgorsza opcja jest taka, ze ta karta muz. moze miec jakis konflikt z chipsetem płyty głównej i nic nieporadzisz poza wymiana płyry głównej..... ale to jest najgorsza opcja. (kiedys np. płyty z chpsetem nvidi źle wspolpracowały z kartami creative......chyba chodziło o Live'a)

Spróbuj tez zainstalowac najnowsze sterowniki do płyty głównej.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » poniedziałek 15 gru 2008, 21:46

a programem antyvirusowym sprawdzałeś
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ