jakie parametry dla laptopa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukassino
Re: jakie parametry dla laptopa

Post autor: lukassino » niedziela 22 lut 2009, 19:17

Prosze o rozwianie wątpliwości:
Z uwagi na to że sterowniki do interfejsu jak czytam na stronie producenta przeznaczone są do: "Windows XP (32-bit) and Vista (32-bit)", to jak to jest w praktyce ze stablinkością pracy takiego softu przy zainstalowanym systemie 64-bitowym, przy procesorze 64-bitowym?

Z tego co można przeczytac na stronie microsoftu:

Czy można uruchamiać programy 32-bitowe na komputerze 64-bitowym?

Wiele programów przeznaczonych dla komputera z 32-bitową wersją systemu Windows będzie działać na komputerze z 64-bitowymi wersjami systemu Windows bez wprowadzania żadnych zmian. W niektórych przypadkach mogą jednak wystąpić różnice w wydajności. Jeśli program 32-bitowy korzysta ze sterowników osadzonych, mogą one nie działać w środowisku 64-bitowym. W przypadku korzystania z komputera 64-bitowego najlepiej uruchamiać programy przeznaczone do działania na komputerze 64-bitowym.

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 22 lut 2009, 19:32

...Prosze o rozwianie wątpliwości:
Z uwagi na to że sterowniki do interfejsu jak czytam na stronie producenta przeznaczone są do: "Windows XP (32-bit) and Vista (32-bit)", to jak to jest w praktyce ze stablinkością pracy takiego softu przy zainstalowanym systemie 64-bitowym, przy procesorze 64-bitowym?

W takim razie pozostaje Ci wyłącznie system 32bit. Jeśli nie ma sterowników w wersji 64bit, to urządzenia nie będą działać poprawnie pod 64bitowym systemem.

Programy - owszem, uruchamiają się. Na razie wszystkie jakie próbowałem, ale sterowniki muszą być.

- Piotr

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » niedziela 22 lut 2009, 20:07

W takim razie pozostaje Ci wyłącznie system 32bit. Jeśli nie ma sterowników w wersji 64bit, to urządzenia nie będą działać poprawnie pod 64bitowym systemem.

Programy - owszem, uruchamiają się. Na razie wszystkie jakie próbowałem, ale sterowniki muszą być.

- Piotr...

Ok dzieki za odpowiedź, a spytam może i głupio: czy jest możliwe zainstalowanie systemu 34-bitowego w laptopie gdzie dane procesora to 64-bity?

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 22 lut 2009, 20:21

Ok dzieki za odpowiedź, a spytam może i głupio: czy jest możliwe zainstalowanie systemu

->32-bitowego<- ;)

w laptopie gdzie dane procesora to 64-bity?...

Oczywiście.

Większość produkowanych od lat procesorów jest już 64-bitowa, ale wykonują one oczywiście wszystkie rozkazy 32-bitowe. Architektura 64-bit to rozszerzenie do 32bit.

- Piotr

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » niedziela 22 lut 2009, 21:12

co do sprzetu to akurat hp robi obecnie najbardziej padaczne laptopy....
--------------------------------------------------------------------
no szlag mnie trafia jak czytam takie teksty jakiegoś pseudoznawcy , ja mam HP i migdy nie miałem powodu do nzrzekań ,/ pomijam już ten szczęśliwy przypadek że mi laptop spadł ze stołu i działał bez uszkodzeń i problemu / po drugie , też wolałbym XP 64 bit gdybym miał , ale mam Viste 64 bit i też daje radę .

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » niedziela 22 lut 2009, 21:20

Czy można uruchamiać programy 32-bitowe na komputerze 64-bitowym?
-------------------------------------------------------------------------------
czy na tym forum są smyki które potrafią tylko włączyć forum eis
np:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_XP_Professional_x64_Edition#Kompatybilno.C5.9B.C4.87_z_aplikacjami_32-bitowymi

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » niedziela 22 lut 2009, 21:29

Architektura 64-bit to rozszerzenie do 32bit.

- Piotr...
no............ nie. 64 bit musi być kompatybilne ze starszą wersją czyli 32 bit , tak jak kiedyś 32 bit i 16 i 8 bit , tylko niech nie znajdzie się taki który zarząda wyjaśnienia co to znaczy kompatybilny.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 22 lut 2009, 23:07

co to znaczy kompatybilny....

nie kus, nie kus!

drA

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 23 lut 2009, 10:36

Zbynia, czytaj ze zrozumieniem
Dysk mi nie zdechł, bo inaczej bym nic na forum nie napisał
Po prostu przez pięć czy sześć godzin nie mogłem odpalić normalnie systemu, bo chyba jeden z sektorów czasowo zastrajkował. Niemniej backup na płytach zrobiony z poziomu systemu hi hi

Swoją drogą- już NIGDY więcej nie kupię HP. Lenovo, Asus, ewentualnie MacBook.

Co lepsze, ojciec mający laptopa trzy lata z xp nie ma powodów do narzekanie na niego (a wyglądają niemal identycznie, prócz kantów, ale nie ma to znaczenia). Czyżby HP jeszcze bardziej ciął koszty?
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 23 lut 2009, 11:04

...Zbynia, czytaj ze zrozumieniem
Dysk mi nie zdechł, bo inaczej bym nic na forum nie napisał
Po prostu przez pięć czy sześć godzin nie mogłem odpalić normalnie systemu, bo chyba jeden z sektorów czasowo zastrajkował. Niemniej backup na płytach zrobiony z poziomu systemu hi hi

Swoją drogą- już NIGDY więcej nie kupię HP. Lenovo, Asus, ewentualnie MacBook.

Co lepsze, ojciec mający laptopa trzy lata z xp nie ma powodów do narzekanie na niego (a wyglądają niemal identycznie, prócz kantów, ale nie ma to znaczenia). Czyżby HP jeszcze bardziej ciął koszty? ...
HP ci zdechł? Powiem "zdarza się".
Rozumiem Cię, przypadkowo znam 3 osoby którym Mac zdechł..
Nie ma reguły, myslę że marka ma tu mało do rzeczy jesli chodzi o padanie systemu.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

ODPOWIEDZ