jakie parametry dla laptopa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: jakie parametry dla laptopa

Post autor: Zbynia » niedziela 22 lut 2009, 00:13

nie jest pomijana tylko kazdy wie ze lenovo=ibm....kompletnie nic procz nazwy sie nie zmienilo

ale w pewnych kwestiach firma gra wrecz trzeciorzedna role....

z FW bywa roznie - zawsze obstawiano na TI ale i on potrafi sprawiac problemy

dla mnie poprostu takie rzeczy sa dziwne...tak jak kabel od usb ktory tak przesyla ze sprzet pozostaje nierozpoznany

niby standard.....a nigdy nic nie wiadomo

Awatar użytkownika
karkoteka

Post autor: karkoteka » niedziela 22 lut 2009, 01:36

......Wydaje mi się, że zawsze jest pomijana przez wszystkich marka lenovo,

Zawsze? Przez Wszystkich? W tym wątku podałem, ze mam R61, INES - z tego co pisze - ma T61. Oba marki Lenovo. i jest to dla mnnie najlepsza marka do muzy! (mowa oczywiscie o modelach ThinkPad):)

...

Ok. Często przez większość. Napisałem, że mi się wydaje.
:)
Jak dla mnie również najlepsza

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 22 lut 2009, 12:23

HP Elitebook 8530p?
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 22 lut 2009, 12:46

Zbynia sytuacja wygląda tak, że lapka mam na gwarancji, ale nie widzi mi się perspektywa 4 tygodni bez sprzętu, gdyż po prostu bym chałupę rozniósł. Druga sprawa jest taka, że dysk mam zabezpieczony jakąś pieprzoną blachą i nie wiem jak to dziadostwo wyjąć.

A trzecia- w pewnym momencie podczas zgrywania danych zrobił mi się niebieski ekran i w ogóle system był nie do uruchomienia z poziomu normalnego (dysk wydawał arie pisków i zgrzytów), później na awaryjnym ciągnęło, a obecnie chodzi jak wcześniej...
Kolega mi mówił, że czasami tak się może zdarzyć (błąd dysku bodajże).
Stay Psychedelic People!

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 22 lut 2009, 13:20

co mialem zainstalowac?xp 64?toz to padaka....

Ja tylko proszę Cię Zbynia, takich głupot więcej nie wypisuj ;).

Od roku mam XP x64, najpierw trial, po pół roku kupiłem OEM i pracuję na nim po kilka/kilkanaście godzin dziennie. Jeszcze nigdy nie miałem żadnego problemu i jest w 100% godny zaufania (jeśli są sterowniki do sprzętu - ale to przy każdym systemie jest ważne). Firmy zajmujące się budowaniem PC do muzy (przede wszystkim na VSTi), takie jak VisionDAW, z kilkoma procesorami czy nawet do 128GB RAM nadal oparte są na XP x64, jako systemie - według tych firm - najbardziej godnym zaufania.

(co się oczywiście może zmienić, jak firmy zrezygnują z XP całkowicie)

Nie wypowiem się na temat Visty, bo tak jak sam zauważyłeś, nie powinno się szerzyć herezji na temat systemu, z którym się nie miało zbyt wiele do czynienia ;).

- Piotr

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 22 lut 2009, 14:00

psysutra jak odkrecisz oslonke to dysk powinno dac sie wysunac - ewentualnie moze byc jeszcze przytrzymany dwiema srobkami ale raczej nie - powinien dac sie wysunac ze zlacza i wtedy wyjmujesz

no ale tak jak pisalem - zdech ci dysk na amen - pol biedy jak go wykrywa to mozna probowac odzyskac dane - gorzej jak nie.......

co do sprzetu to akurat hp robi obecnie najbardziej padaczne laptopy....asusy dobrze smigaja choc wyglladaja jak 3 liga
ibm/lenowo to klasa sama w sobie
fujitsu ciezko trafic cos na poziomie - wiekszosc to padaka ale jak trafisz to masz swietny sprzet
toshiba jest ok tylko tez mozna utrafic padajace czesto dyski - za to serwis dyskow jest super szybki i to door to door

co do winxp 64 - viste laduje jeszcze wiecej firm i co z tego?xp 64 jak byl tak pozostanie padaka co bys nie pisal....mialem go prezed vista 64 - sprawial zdecydowanie wiecej problemow juz wtedy(mimo ze vista nie miala sp1)
teraz nawet nie ma co konkurowac z vista....
pozatym nie wiem czy wiesz ale xp 64 byl systemem robionym na szybko bo microsoft obudzil sie z reka w nocniku gdy zauwazyli ze 64 bitowy sprzet jest od roku na rynku.....nie wiem czy zwrociles tez uwage ze opisuje system pod ktorym wiele sie dzieje i zmienia - dochodza nowe rzeczy odinstalowywane sa stare,jest masa kombinacji ze sterownikami i kartami...xp tego nie wytrzymuje
nie korzystam z systemu ktory zainstalowany jest raz do tego 3 rzeczy i na tym koniec- - reszta pracy w programie
takie systemy i bez restartu potrafia dzialac i pol roku
ale sprobuj pokombinowac cos wiecej

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 22 lut 2009, 14:12

co do sprzetu to akurat hp robi obecnie najbardziej padaczne laptopy....
Zbynia,

Skąd takie info że HP są takie złe?
Wszystkie?
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » niedziela 22 lut 2009, 16:51

Widzę że pominięta przezemnie marka Lenovo jak piszecie jest niedoceniona, i jak zaznaczył Zbynia: "ibm/lenowo to klasa sama w sobie", więc prosił bym o więcej opini na ten temat, od tych z Was którzy mieli doczynienia z powyższym notebookiem.

Jeszcze raz dzięki
pozdr.

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » niedziela 22 lut 2009, 17:36

Widzę że pominięta przezemnie marka Lenovo jak piszecie jest niedoceniona, i jak zaznaczył Zbynia: "ibm/lenowo to klasa sama w sobie", więc prosił bym o więcej opini na ten temat, od tych z Was którzy mieli doczynienia z tym notebookiem (ThinkPad z serii T od modelu T61 do T400)

Jeszcze raz dzięki
pozdr.

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 22 lut 2009, 18:36

co do winxp 64 - viste laduje jeszcze wiecej firm i co z tego?xp 64 jak byl tak pozostanie padaka co bys nie pisal....mialem go prezed vista 64 - sprawial zdecydowanie wiecej problemow juz wtedy(mimo ze vista nie miala sp1)
teraz nawet nie ma co konkurowac z vista....
pozatym nie wiem czy wiesz ale xp 64 byl systemem robionym na szybko bo microsoft obudzil sie z reka w nocniku gdy zauwazyli ze 64 bitowy sprzet jest od roku na rynku.....nie wiem czy zwrociles tez uwage ze opisuje system pod ktorym wiele sie dzieje i zmienia - dochodza nowe rzeczy odinstalowywane sa stare,jest masa kombinacji ze sterownikami i kartami...xp tego nie wytrzymuje
nie korzystam z systemu ktory zainstalowany jest raz do tego 3 rzeczy i na tym koniec- - reszta pracy w programie
takie systemy i bez restartu potrafia dzialac i pol roku
ale sprobuj pokombinowac cos wiecej...

Nie ma to znaczenia czy XP x64 był systemem robionym na szybko. Zbudowany został w oparciu o bardzo dobry XP. Największym problemem jednak, zarówno z Vistą jak i XP x64 był brak sterowników - była to też spora innowacja, która nie spotykała się z aż takim entuzjazmem producentów softu i hardware-u. Na dowód tego możemy wyliczyć tylko kilka firm, których soft muzyczny jest już 64-bitowy (dwa lata po premierze Visty!?)

Dziś, ten system dla mnie się sprawdza, może nie dla każdego. Mam na tym systemie dość sporo softu, w większości - faktycznie - muzycznego, nie zmieniam też karty dźwiękowej. Ale mam na tym systemie też kilka gier, internetowe przyjemności, poza tym co tydzień instaluję kolejne wersje nowego softu, bo jestem beta testerem.

Od czasu kiedy zainstalowałem system zmieniłem procesor, podwoiłem RAMu i podłączyłem dodatkowe 2 dyski twarde (w sumie 6). Zmiany te obeszły się bezboleśnie.

Myślę, że dzień kiedy nazwę XP x64 padaką, mnie raczej nie czeka.

Ale cieszę się, że Vista 64bit u Ciebie się sprawdza (nie tylko u Ciebie). Myślę, że wiele różnic w doświadczeniach to kwestie sprzętowe czy softowe.

- Piotr

ODPOWIEDZ