MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
majall
Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: majall » wtorek 26 mar 2013, 13:44

Co masz na myśli mówiąc firmowe ustawienia? Mi chodzi o akcje, które muszę wykonać. Co mam usunąć? Mam zrobić czyszczenie całego dysku? Chodzi mi o konkretne funkcje....  

----

Tak zrób czyszczenie dysku tymi ustawieniami które są zaproponowane przez program. 

Jest kilka zakładek więc przczyść system a potem restart maca 

Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 26 mar 2013, 16:12

...
Co masz na myśli mówiąc firmowe ustawienia? Mi chodzi o akcje, które muszę wykonać. Co mam usunąć? Mam zrobić czyszczenie całego dysku? Chodzi mi o konkretne funkcje....  

----

Tak zrób czyszczenie dysku tymi ustawieniami które są zaproponowane przez program. 

Jest kilka zakładek więc przczyść system a potem restart maca ...

Jeśli kasujesz i robisz przebudowania w Onyksie itp. to lepiej nie kasuj powiązań między plikami a aplikacjami. Wykasuj cache fontów, bo o dziwo, ta część w systemie czasem robi syf w miejscach, gdzie byś się tego nie spodziewał.

I nie martw się, że ten restart będzie trwał długo. Następne już będą normalne.

Zrzuty z iStata niewiele mi mówią, porównałem z moimi i nie widzę jakiegoś szału. Poza prędkością wiatraków :P

Tak na przyszłość, po moich przygodach z systemem itd. radzę, utwórz osobny profil w systemie tylko dla Twojego studia. Ogólny profil - do internetu, do Worda, do pierdół, filmów itd, co tam jeszcze lubisz. Osobny profil użytkownika - tylko do muzy. Owszem, na początku będziesz musiał się połapać z uprawnieniami folderów ;) ale z czasem zobaczysz, że to dobre rozwiązanie.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 17:17

...

----

Nie grozi to utraceniem żadnych danych?

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 17:21

...
...

----

Nie grozi to utraceniem żadnych danych?...

Perfektsound - to co proponujesz to sensowne rozwiązanie. Jak tylko uporam się z obecną usterką to zrobie tak jak mówisz. Ponadto co napisałeś, pomaga to z pewnością w skupieniu się tylko i wyłącznie na muzyce - bez żadnych FB, maili czy czegokolwiek co zawsze rozprasza! :)

Postaram się zrobić to czyszczenie dysku w Onyxie. Dam znać czy pojawi się jakaś poprawa.

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 27 mar 2013, 00:22

0. Zacznij od sprawdzenia, czy taki sam problem pojawia się dla innego użytkownika, dodaj, wyloguj, zaloguj nowoutworzonego i sprawdź ponownie.

1. pobierz sobie darmowy i starawy xbench

2. napraw uprawnienia, zrestartuj system

3. uruchom xbench i zapisz plik z wynikami

4. uśpij komputer

5. po wybudzeniu odpal test raz jeszcze i zobacz czy jest wolniejszy

przyczyną może być fakt odtworzenia systemu z kopii powstałej z systemu po aktualizacji z software update (a nie combo update). pobierz ostatnią aktualizację (pełną, czyli combo), zainstaluj, napraw uprawnienia, wyczyść caches, zrestartuj i raz jeszcze sprawdź xbench - to wszystko w przypadku, jeśli test wykaże zwolnienie jednostki zmiennoprzecinkowej i wyraźne spowolnienie testu grafiki po wybudzeniu.

jeśli wynik testu xbenchem będzie wolniejszy po wybudzeniu  w zakresach jakie opisalem a instalacja combo update nie da efektu to niestety najszybszym sposobem może sie okazać ponowna instalacja systemu. serio. tylko wtedy kopię bezpieczeństwa wykorzystalbym jako repozytorium a nie materiał do odtworzenia.

raz mi się zdarzylo takie coś, po zainstalowaniu jakiegoś shitu. firmy novation nawiasem mówiąc (wrodzony upór kazał mi prześledzić krok po kroku wszystkie instalowane komponenty). nie jest więc wykluczone, że nawet jakieś narzędzie diagnostyczne używane przez serwis pozostawiło po sobie niezmienione ustawienia a szukanie zajmie więcej czasu niż instalacja.

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 27 mar 2013, 00:27

onyx ma gdzieś taką opcję maintenance, tam są skrypty czyszczące, ale stawiam, że nic nie dadzą. dla pewności przebudowałbym tylko index spotlight, bo jeśli z jakiegoś powodu system go zgubił i tworzy od nowa to zabiera sporo flopsów. ale to zauważysz od razu w teście xbenchem. 

wizz

Post autor: wizz » środa 27 mar 2013, 20:20

...
onyx ma gdzieś taką opcję maintenance, tam są skrypty czyszczące, ale stawiam, że nic nie dadzą. dla pewności przebudowałbym tylko index spotlight, bo jeśli z jakiegoś powodu system go zgubił i tworzy od nowa to zabiera sporo flopsów. ale to zauważysz od razu w teście xbenchem. 

...

Dzieki za te wskazowki. Brzmi to wszystko rozsadnie. Spisze sobie to i przeczytam po 10 razy zeby czegoś nie spartolić. To totalnie nie moja brożka, ale cóż, muszę to ogarnąć. Pomyslalem, ze moze najpierw zacznę od reinstalki i Abletona i wszystkich wtyczek z Native Instruments. A co do innego profilu, to co ciekawe po stworzeniu go Ableton nie chcial wczytac mojej sesji - wyskakiwal jakis error związany z jakims plikiem. Zdarzylo sie to tez po re-instalacji Abletona na tamtym profilu, niestety więc nie moglem sprawdzic czy sytuacja sie powtarza na drugim użytkowniku.

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 27 mar 2013, 22:16

Dzieki za te wskazowki. Brzmi to wszystko rozsadnie. Spisze sobie to i przeczytam po 10 razy zeby czegoś nie spartolić. To totalnie nie moja brożka, ale cóż, muszę to ogarnąć. Pomyslalem, ze moze najpierw zacznę od reinstalki i Abletona i wszystkich wtyczek z Native Instruments. A co do innego profilu, to co ciekawe po stworzeniu go Ableton nie chcial wczytac mojej sesji - wyskakiwal jakis error związany z jakims plikiem. Zdarzylo sie to tez po re-instalacji Abletona na tamtym profilu, niestety więc nie moglem sprawdzic czy sytuacja sie powtarza na drugim użytkowniku....

nie potrafię sobie wyobrazić, jak wtyczki mogłyby wpływać na stabilność systemu. ale ja używam praktycznike wyłącznie AU albo RTAS, a one są raczej stabilne.

zanim jednak postawisz system na nowo sprawdź najpierw to co napisałem, bo może nie będzie trzeba wszystkiego od początku stawiać, mnie byłoby szkoda czasu na wtyki (chociaż komplete 8 miałem na dysku a i teraz 9 już na mnie czeka, też ultimate na dysku).

no i może Apple Hardware Test w wersji extended na początek? Nie widziałem, czy ktoś pisał, ale sprawdź w google jak to odpalać - kombinacja klawiszy przy uruchamianiu.

a mając maka przysługuje ci prawo użytkowania bundlowanego z nim systemu, iposiadania kopii i jest to legalne. pytaj w ispocie. ja w kazdym razie z mbp dostałem system na pendrivie bo mbp już nie ma napędu :(

wizz

Post autor: wizz » środa 27 mar 2013, 22:23

...
...

...

Dzieki za te wskazowki. Brzmi to wszystko rozsadnie. Spisze sobie to i przeczytam po 10 razy zeby czegoś nie spartolić. To totalnie nie moja brożka, ale cóż, muszę to ogarnąć. Pomyslalem, ze moze najpierw zacznę od reinstalki i Abletona i wszystkich wtyczek z Native Instruments. A co do innego profilu, to co ciekawe po stworzeniu go Ableton nie chcial wczytac mojej sesji - wyskakiwal jakis error związany z jakims plikiem. Zdarzylo sie to tez po re-instalacji Abletona na tamtym profilu, niestety więc nie moglem sprawdzic czy sytuacja sie powtarza na drugim użytkowniku....

Hej - jestem na etapie pierwszego testu xbenchem, ale chyba coś idzie nie tak, program chodzi już kilka minut i cały czas jak do tej pory widnieje COŚ TAKIEGO - nie wiem, czy test już się skończył, ale sugerując się komunikatem chyba nie. Nie pojawiło się jeszcze okienko testujące grafike. Wszystko to trwa już jakieś pięć minut... To chyba zły znak? Czy to normalne, że test trwa tak długo? Sprawdziem kilka filmików na YT i ludziom robiącym test zajmowało to jakieś kilkadziesiąt sekund. Co to może oznaczać? Tak długi czas wykonywania tego testu?

wizz

Post autor: wizz » środa 27 mar 2013, 22:23

...
...
...

...

Hej - jestem na etapie pierwszego testu xbenchem, ale chyba coś idzie nie tak, program chodzi już kilka minut i cały czas jak do tej pory widnieje COŚ TAKIEGO - nie wiem, czy test już się skończył, ale sugerując się komunikatem chyba nie. Nie pojawiło się jeszcze okienko testujące grafike. Wszystko to trwa już jakieś pięć minut... To chyba zły znak? Czy to normalne, że test trwa tak długo? Sprawdziem kilka filmików na YT i ludziom robiącym test zajmowało to jakieś kilkadziesiąt sekund. Co to może oznaczać? Tak długi czas wykonywania tego testu?...

ODPOWIEDZ