MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: Zbynia » wtorek 26 mar 2013, 09:50

aha mozesz zakończyć sporą część procesów i od tego zacznij - poubijaj je i patrz po którym się poprawi działanie

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 11:33

...
aha mozesz zakończyć sporą część procesów i od tego zacznij - poubijaj je i patrz po którym się poprawi działanie...

Panowie zaufajcie mi. Podstawowe czynności typu wyłączanie wszystkich innych procesów w monitorze aktywności już dawno zostały przezemnie zrobione. Sprawdzałem zachowanie komputera na kilku sesjach - nie tylko na tej, która ma ponad 30 ścieżek i masę pluginów. Zaczynając inną sesję od początku po około 6 lub 8 ścieżkach problem pojawiał się ponownie. Nie udało mi się też rozpoznać czy jakaś konkretna wtyczka powoduje sytuacje - jedyna właściwość to taka, że im więcej ścieżek i pluginów, tym większe zacinanie i zużycie procesora. Sytuacja jest na prawdę klarowna. Przed zalaniem żadna z obecnych sytuacji nie miała miejsca. Sesje ładowały się szybciej oraz grały bez żadnego zacinania i bez tak wielkich obciążeń procesora. Rozumiem, że sugerujecie, iż jest to sprawa software. W jaki sposób mogę zainstalować system na nowo? W zestawie komputera nie było żadnej płyty - jedynie komputer, ładowarka oraz kilka dokumentów. Poza tym tak jak mówię wydaje mi się, że przy wymianie dysku na SSD serwisant instalował też nowy system - musialem sie na nowo rejestrować i dokonywać tych czynności, które zostały przeze mnie zrobione za pierwszym razem gdy odpaliłem komputer. Możecie potwierdzić czy to była ta czynność, którą macie na myśli? Czy może nie jest to o czym mówicie?

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 11:35

...
...
aha mozesz zakończyć sporą część procesów i od tego zacznij - poubijaj je i patrz po którym się poprawi działanie...

Panowie zaufajcie mi. Podstawowe czynności typu wyłączanie wszystkich innych procesów w monitorze aktywności już dawno zostały przezemnie zrobione. Sprawdzałem zachowanie komputera na kilku sesjach - nie tylko na tej, która ma ponad 30 ścieżek i masę pluginów. Zaczynając inną sesję od początku po około 6 lub 8 ścieżkach problem pojawiał się ponownie. Nie udało mi się też rozpoznać czy jakaś konkretna wtyczka powoduje sytuacje - jedyna właściwość to taka, że im więcej ścieżek i pluginów, tym większe zacinanie i zużycie procesora. Sytuacja jest na prawdę klarowna. Przed zalaniem żadna z obecnych sytuacji nie miała miejsca. Sesje ładowały się szybciej oraz grały bez żadnego zacinania i bez tak wielkich obciążeń procesora. Rozumiem, że sugerujecie, iż jest to sprawa software. W jaki sposób mogę zainstalować system na nowo? W zestawie komputera nie było żadnej płyty - jedynie komputer, ładowarka oraz kilka dokumentów. Poza tym tak jak mówię wydaje mi się, że przy wymianie dysku na SSD serwisant instalował też nowy system - musialem sie na nowo rejestrować i dokonywać tych czynności, które zostały przeze mnie zrobione za pierwszym razem gdy odpaliłem komputer. Możecie potwierdzić czy to była ta czynność, którą macie na myśli? Czy może nie jest to o czym mówicie?...

Jeszcze jedna ważna rzecz - problem nie pojawia się tylko w Abletonie. Z racji tego, że mam sampler Maschine, próbowałem sprawdzić jak się sprawy mają także na softwarze Maschine. Tak samo jak w Live przy 8 ścieżkach wszsystko zaczyna się ciąć i zużycie procesora wzrasta. A wiadomo, że Maschine to nie tak wielki i rozbudowany system jak Live - w tej sesji miałem bodajże 2 wtyczki (Kontakt i Massive) i same sample w formacie wav. 

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 26 mar 2013, 11:58

Witam

Może wyczyść ONYXem system, ponaprawiaj uprawnienia itd

Gdyby było uszkodzenie po zalaniu serwis wymienia całą płytę główną - więc powiadomili by cię o tym fakcie.

Natomiast awaria chłodzenia uniemożliwia włączenie całego maca.

Powtarzam przeleć to ONYXem

http://www.macupdate.com/app/mac/11582/onyx

Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 12:23

...
Witam

Gdyby było uszkodzenie po zalaniu serwis wymienia całą płytę główną - więc powiadomili by cię o tym fakcie.

http://www.macupdate.com/app/mac/11582/onyx...

Dzięki za informacje. Sprawdzę ten program i zobaczę czy przyniesie jakiś efekt.

Załączam maila jakiego wysłałem dziś do serwisu, zobaczymy co mi odpiszą.

"Witam,

Bardzo proszę o wszelkie informacje na temat działań dokonanych podczas naprawy zalanego komputera, który trafił do Państwa jakiś czas temu. Zależy mi na dojściu do przyczyny występujących problemów. Jako, że Państwo jako jedyni mieliście wgląd do komputera, bardzo proszę o informacje o tym co zostało w komputerze zrobione. Czy oprócz suszenia i czyszczenia cokolwiek było instalowane/wymieniane/odłączane? Czy dokonali Państwo jakiś działań od strony software? Sugerując się tym co powiedział mi Pan w piątek, że jest to prawdopodobnie płyta główna, nie możliwym było odkrycie tego od razu przy czyszczeniu i oglądaniu laptopa po raz pierwszy? Wszystkie te pytania to efekt tego, że chciałbym po prostu wiedzieć co dokładnie powoduje występujący problem. Jeśli mam się decydować na sprzedaż, to muszę wiedzieć co jest z komputerem nie tak i gdzie tkwi problem. Liczę na Państwa pomoc w tej sprawie. Wierzę, że rozliczając się za przywrócenie komputera do funkcjonowania mam prawo wymagać od Państwa jako serwisu tych wszystkich informacji. 

Pozdrawiam serdecznie"

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 26 mar 2013, 12:43

...
Witam

Gdyby wymienili płytę główną Ableton Live zażądałby autoryzacji od nowa.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 12:44

...
...
Witam

Dzięki za informacje. Sprawdzę ten program i zobaczę czy przyniesie jakiś efekt.

Załączam maila jakiego wysłałem dziś do serwisu, zobaczymy co mi odpiszą.

"Witam,

Bardzo proszę o wszelkie informacje na temat działań dokonanych podczas naprawy zalanego komputera, który trafił do Państwa jakiś czas temu. Zależy mi na dojściu do przyczyny występujących problemów. Jako, że Państwo jako jedyni mieliście wgląd do komputera, bardzo proszę o informacje o tym co zostało w komputerze zrobione. Czy oprócz suszenia i czyszczenia cokolwiek było instalowane/wymieniane/odłączane? Czy dokonali Państwo jakiś działań od strony software? Sugerując się tym co powiedział mi Pan w piątek, że jest to prawdopodobnie płyta główna, nie możliwym było odkrycie tego od razu przy czyszczeniu i oglądaniu laptopa po raz pierwszy? Wszystkie te pytania to efekt tego, że chciałbym po prostu wiedzieć co dokładnie powoduje występujący problem. Jeśli mam się decydować na sprzedaż, to muszę wiedzieć co jest z komputerem nie tak i gdzie tkwi problem. Liczę na Państwa pomoc w tej sprawie. Wierzę, że rozliczając się za przywrócenie komputera do funkcjonowania mam prawo wymagać od Państwa jako serwisu tych wszystkich informacji. 

Pozdrawiam serdecznie"...

Ps. Co dokładnie powinienem zrobić tym Onyxem? Jakie konkretne czynności powinienem zrobić? Do tej pory zeskanował S.M.A.R.T status i Structure of Volume i wszystko było okej. Nie chciałbym zrobić jakiś głupich rzeczy używając tego programu.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 26 mar 2013, 13:06

OK

Program jest też w języku polskim - jak jesteś nowicjuszem to skorzystaj ze firmowych ustawień 

zapoznaj się z programem - wymaga to trochę czasu ale nie tak dużo - może pomoże.

Jeszcze jedno - nabywając maca powinieneś mieć w pudełku płyty instalacyjne sytemu

więc poproś o nie sprzedawcę

Pozdrawiam 

Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 13:16

...OK
Program jest też w języku polskim - jak jesteś nowicjuszem to skorzystaj ze firmowych ustawień 
zapoznaj się z programem - wymaga to trochę czasu ale nie tak dużo - może pomoże.
Jeszcze jedno - nabywając maca powinieneś mieć w pudełku płyty instalacyjne sytemu
Pozdrawiam ...

Co masz na myśli mówiąc firmowe ustawienia? Mi chodzi o akcje, które muszę wykonać. Co mam usunąć? Mam zrobić czyszczenie całego dysku? Chodzi mi o konkretne funkcje.

wizz

Post autor: wizz » wtorek 26 mar 2013, 13:26

......OK
Pozdrawiam ...

Co masz na myśli mówiąc firmowe ustawienia? Mi chodzi o akcje, które muszę wykonać. Co mam usunąć? Mam zrobić czyszczenie całego dysku? Chodzi mi o konkretne funkcje....

Perfektsound i Zbynia - czy te dane z iStat Wam cokolwiek mówią?

http://oi46.tinypic.com/2vamae0.jpg - podczas grania utworu w abletonie

http://oi50.tinypic.com/33uvrys.jpg - w stanie spoczynku

ODPOWIEDZ