ps. zapominasz o systemie - to 350 zeta
Komputer - konfiguracja 2012
Re: Komputer - konfiguracja 2012
system mam, Windows 7 64.
Ok więc zosatnę przy tym:
- procesor - Intel Core i5-3450 3.10Ghz 700 zł
- płyta główna - ASRock Z68 PRO3 GEN3 Z68 S1155 4DDR3 340 zł
- pamięć - DDR3 4x4GB Kingston 1600 MHz HyperX Grey X2Grey 360 zł
- dysk - WD Caviar 1TB 64MB 7200 WD10EZEX 286 zł
- dysk - Kingston V200 128 GB 300 zł
- nagrywarka - DVD Liteon iHAS124-19 SATA Black OEM 65 zł
- obudowa - CoolerMaster Elite 370 RC-370-KKN1 157 zł
- zasilacz - OCZ corexstream 500w 268 zł
RAZEM ok. 2476 zł
Myszka i klawiatura byle jaka narazie - może dorzucą jakiś gratis. To co? Mogę zamawiać?
Port Fire Wire i dwa monitory HDMI za pomocą przejściówek i ma być ok?
Z68 a Z77 niewiele się różni - napewno nie na tyle by warto było dopłacać...
Żeby się tylko kolega nie zdziwił jak nie ruszy mu Ivy Bridge na Z68 (nieaktualny UEFI = trzeba pożyczyć od kogoś sandy = problematyczna zabawa). Był już o tym temat ... nie wiem tylko czy na PurePC czy tu.
po co tak drogi zasilacz i taka płyta?Do tej co podałem podłączysz wsystko
Be quiet E9 400W są po ~265zł - to dużo? ... dużo to kosztują Enermax Platimax. Napisz jaki miałeś model be quiet!, który Ci hałasował.
...
Z68 a Z77 niewiele się różni - napewno nie na tyle by warto było dopłacać...
Żeby się tylko kolega nie zdziwił jak nie ruszy mu Ivy Bridge na Z68 (nieaktualny UEFI = trzeba pożyczyć od kogoś sandy = problematyczna zabawa). Był już o tym temat ... nie wiem tylko czy na PurePC czy tu.
...
W sklepie też mi informatycy powiedzieli, że Z68 to sprawdzony model. Tą lepsza płytę zaproponowali, ze względu na grafikę i wbudowany port firewire, ale myślę, że jak można to rozwiązać przejściówkami to nie ma sensu faktycznie, Dysk SSD fajniejsza sprawa.
Przepraszam za pomyłkę!!! Zasilacz będzie Be QUIET E9 400 Watt
Jeszcze tylko jestem ciekaw jaki model "hałasującego be quiet " miał Zbynia ... bo nie odpowiedział w końcu.
Mam nadzieję, że ten który wybrałem na prawdę będzie cichy:) Dawno nie miałem PC, ostatni raz jakieś 8 lat temu z pentium 4 - ale to była wtedy rakieta:D 4500 zł:) Później się tego pozbyłem (szkoda), teraz pracuję na laptopie - gdyby PC chodził tak chicho jak ten laptop to byłbym w siódmym niebie:D TOSHIBA L300:)
pablo1991, jeśli chcesz miec na prawde cicho tam gdzie bedziesz pracowac to tylko dobry, cichy zasilacz i dobre, wydajne, ciche chlodzenie procesora.
Tak jak pisze Kyle, obudowy, ktore niby sa ciche to fikcja, to wiatraki powoduja ze jest halas.
Moim zdaniem bardziej cichego zasilacza od BeQuiet nie znajdziesz chyba ze jakies z pasywnym chlodzeniem ale sa drogie. Generowanie szumu/halasu na poziomie -25db to na prawde rzadko gdzie mozna spotkac tak jak w Be Quiet. Dlatego ja nigdy w zyciu bym innego zasilacza nie kupowal.
Zastanowil bym sie nad dyskiem albo pamiecia ale moze fakt nie warto oszczedzac w ten sposob.
Nie wiem czy jest sens teraz wszystko zmieniac a oszczedzanie na plycie i procesorze to troche bezsensu bo to jednak dosc istotna jednostka w komputerze.
Jesli bedziesz szukal innej plyty to patrz czy ma mozliwosc rozszerzenia pamieci do 32Gb bo jednak nie wszystkie to maja, niektore maja tylko do 16 co teraz moze byc wystarczajace ale za kilka lat juz niekoniecznie.
I patrz co plyta oferuje i czy to wystarczy, oczywiscie nie mowie o F-W bo mozna kupic przelotke ale ogolnie. Moim zdaniem tak za mniej niz 400 to chyba nie ma sensu kupowac plyty - jesli mysli sie o konkretnym modelu, a nie jakims chlamie z aukcji z gotowymi zestawami.
A co do zasilaczy - Be Quiet - wcale nie piszczy - po prostu kolega Zbynia kupil jakis wadliwy model i trzeba po prostu wymienic bo wszystko moze sie w koncu zepsuc, ale wystarczy wejsc na jakiekolwiek forum komputerowe i poczytac o zasilaczach, kazdy jeden podaje Be Quiet jako te ciche..dla mnie OCZ, Corsair czy Chieftec to przereklamowane marki dla graczy..
Poza tym tak jak juz pisalem znajomy mial Fortona i po gwaracji spalil mu sie praktycznie caly komputer bo zasilacz mial jakas wade...Wiec lepiej zainwestowac w cos porzadniejszego.
Nawet na aukcjach ludzie uzywane modele Be Quiet kupuja, wiec to o czyms swiadczy.
Tutaj mozesz poczytać opinie uzytkownikow o Be Quiet (co prawda inny model) ale no jednak duzo osob pisze ze cichy, sa i tacy ktorz piszą o piszczeniu ale tak jak mowie moze to byc wada konkretnego modelu, to jest gwarancja i sie wymienia..i tyle
http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/649825_komentarze/