Przejściówka FireWire - USB

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Przejściówka FireWire - USB

Post autor: Zbynia » czwartek 06 wrz 2012, 01:08

w skrócie - A PO H CI TO GÓWNO???????

albo bierzesz sprzęt do pracy albo padline do grania

konsensusu nie ma i nigdy nie będzie bo nie ma nie było i nie będzie

dawid.kass

Post autor: dawid.kass » niedziela 30 wrz 2012, 20:23

......Witam! Niedawno dopiero dowiedziałem się, że taka przejściówka istnieje. Mój laptop ma porty USB i USB 3.0 i taka przejściówka rozwiązałaby mi brak portu FW. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Warto zainwestować, sprawdza się?   Pozdrawiam L.... 
Jeżeli chodzi o profesjonalne wykorzystanie jakiejś karty dźwiękowej na FW to nie....

A mam pytanko..
Czy mogę zastosować takową przejściówkę taką jak tu np:http://allegro.pl/listing.php/search?utm_source=opera&utm_medium=link&utm_campaign=opera&string=adapter+firewire

żeby podpiąć do netbooka z portem usb interfejs PRESONUS INSPIRE 1394?
Czy działanie urządzenia będzie takie samo?
Czy to w ogóle zatrybi?!
Padł mi lapek, mam netbooka.
Chce to połączyć z dwóch względów:
1. Na razie nie chcę ładować kasy w konkretny hardware bo ma to póki co słuzyć do nauki i zabawy więc chcę wykorzystać to co mam pod ręką.
2. Zależy mi na mobilności a wydaje mi się iż taki zestaw będzie bardzo mobilny.

Proszę o jakieś porady i nienegowanie.
Jestem świeży na forum.

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » poniedziałek 01 paź 2012, 12:14

.........Witam! Niedawno dopiero dowiedziałem się, że taka przejściówka istnieje. Mój laptop ma porty USB i USB 3.0 i taka przejściówka rozwiązałaby mi brak portu FW. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Warto zainwestować, sprawdza się?   Pozdrawiam L.... 
Jeżeli chodzi o profesjonalne wykorzystanie jakiejś karty dźwiękowej na FW to nie....

A mam pytanko..
Czy mogę zastosować takową przejściówkę taką jak tu np:http://allegro.pl/listing.php/search?utm_source=opera&utm_medium=link&utm_campaign=opera&string=adapter+firewire

żeby podpiąć do netbooka z portem usb interfejs PRESONUS INSPIRE 1394?
Czy działanie urządzenia będzie takie samo?
Czy to w ogóle zatrybi?!
Padł mi lapek, mam netbooka.
Chce to połączyć z dwóch względów:
1. Na razie nie chcę ładować kasy w konkretny hardware bo ma to póki co słuzyć do nauki i zabawy więc chcę wykorzystać to co mam pod ręką.
2. Zależy mi na mobilności a wydaje mi się iż taki zestaw będzie bardzo mobilny.

Proszę o jakieś porady i nienegowanie.
Jestem świeży na forum....

Witam Cię

Szczerze, pieniądze to już załadowałeś, mianowicie w interface, moim zdaniem błąd, że kupiłeś interface na FW dla zabawy i nauki? Chcesz się zrazić, Twoja sprawa. Cóż Ci poradzić po tej burzy postów, które kompletnie do Ciebie nie trafiły bądź nie przeczytałeś. Ja osobiście odradzam w praktyce stosowania wszelkiej maści redukcji/przejściówek tym bardziej na FW.
Jeśli zestaw ma być bardziej 'stabilny' w kwestii tematu FW - niestety się płaci..! a wcześniej drąży się tak długo temat aż samemu się wyeliminuje 'podejrzane typy' a
szersza dyskusja i zapoznanie w wyszukiwarce m.in. pod tematem: FireWire w nowych laptopach . Podsumowując, nie poda Ci nikt gotowego modelu urządzenia, tym bardziej na allegro, które 'na 99 %' będzie pracować sukcesywnie w Twoim zestawieniu'. My nie przepowiadamy przyszłości a i od takich z dala. Zapoznaj się z tematem i testuj. FW - To jest sprawa testów.
SoundLand

dawid.kass

Post autor: dawid.kass » poniedziałek 01 paź 2012, 20:51

Dzięki wielkie. Szczerze mówiąc nie przeczytałem wszystkich postów. Po prostu postanowiłem zapytać i oczekiwałem kokretnej odp na moje pytanie, za co jeszcz eraz dziękuję :]
kupiłem już dośc dawno, wtedy też miałem sprawnego lapka który był kupiony również do działań z dzwiękiem przy pomocy presonusa. Już dawno miałem wziąć się konktretnie za naukę obsługi programó nagrywających, za przswojenie teorii ale biorę się za to dopiero teraz kiedy zapisałem się do szkoły na realizację dźwięku dlatego zapaliło mi się koło "dupy" i muszę jakoś uruchomić mój sprzęt żeby w razie draki mieć na czym pracować :]
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Będzie siano to kupię sprzęt :]
Na razie muszę się pomęczyć.
Pozdrawiam :D

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 01 paź 2012, 20:57

Kup na usb - mniej kłopotliwy - ważne żeby miał dobre sterowniki

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » wtorek 02 paź 2012, 20:27

...
Kup na usb - mniej kłopotliwy - ważne żeby miał dobre sterowniki...

albo faktycznie, kup w ramach testów bo chipset VIA VT6135 tam siedzi, zawsze możesz zwrócić

Karta Express - 1x USB 2.0 + 2x FireWire 400 ale lepiej byłoby znaleźć ten typ na chip. NEC'a albo TI   koszt < 100 zł

SoundLand

ODPOWIEDZ